Görüş Bildir
Haberler
Diyanet Açıkladı: Mevlid Kandili 2022 Ne Zaman, Hangi Gün? Mevlid Kandili'nde Oruç Tutulur mu?

Diyanet Açıkladı: Mevlid Kandili 2022 Ne Zaman, Hangi Gün? Mevlid Kandili'nde Oruç Tutulur mu?

İslam alemi için en önemli günlerden bir tanesi de Mevlid Kandili'dir. Müslümanların dua ederek ve nafile namazı kılarak geçireceği bu gece hakkında araştırmalar başladı. Müslüman vatandaşlar 'Mevlid Kandili ne zaman?' sorusunun yanıtını arıyor. Hz. Muhammed'in doğduğu gece olarak bilinen Mevlid Kandili'nin ne zaman olduğu Diyanet tarafından açıklandı. Peki Mevlid Kandili ne zaman, hangi güne denk geliyor? Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu, nasıl niyet edilir? İşte tüm merak edilenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mevlid Kandili, Müslümanlar için en önemli günlerden biri olarak kabul edilmektedir. Mevlid Kandili Hicri takvimde 3. ay olan Rebiülevvel'in on ikinci gecesinde kutlanır.

Mevlid Kandili, Müslümanlar için en önemli günlerden biri olarak kabul edilmektedir. Mevlid Kandili Hicri takvimde 3. ay olan Rebiülevvel'in on ikinci gecesinde kutlanır.

Mevlid Kandili Ne Zaman, Hangi Güne Denk Geliyor?

Mevlid Kandili Ne Zaman, Hangi Güne Denk Geliyor?

Her yıl Rebiülevvel ayının 12'inci gününe denk gelen Mevlid Kandili'nin bu yıl idrak edileceği tarih belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı dini günler takvime göre; Mevlid Kandili 2022 yılında, 7 Ekim Cuma gecesi idrak edilecek.

Mevlid Ne Demek, Ne Anlama Geliyor?

Mevlid Ne Demek, Ne Anlama Geliyor?

Mevlid Gecesi, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) doğduğu gecenin adıdır. Rebiyülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlit Kandili dünyanın her kesiminden Müslümanlar tarafından kutlanır. 

Mevlid ise 'doğum yeri ve zamanı' anlamına gelmektedir. Rebî’ul-evvel de ilkbahar demektir.

Mevlid Kandili'nde Oruç Tutulur mu?

Mevlid Kandili'nde Oruç Tutulur mu?

İslam dininde Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Mevlid Kandili, Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in vefatından asırlar sonra ortaya çıkan İslâmî bir âdet olmakla birlikte, bid'atın güzel kısmından sayılmaktadır.

Hadis ve Fıkıh üzerine büyük bir kaynak olarak kabul edilen İbni Hacer, mevlid kandilindeki ibadetin meşrûiyeti hakkında şu hadisi dile getirir: Zira Hz. Peygamber (s.a.v.), 'Şaban'ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…' der.' (İbn Mâce, İkâmetü's-Salat, 191) buyurmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mevlid Kandili Orucu İçin Nasıl Niyet Edilir?

Mevlid Kandili Orucu İçin Nasıl Niyet Edilir?

Diğer aylarda olduğu gibi o ayın ismini söyleyerek niyet etmek makul olandır. Rebiülevvel ayında Mevlid kandili olduğu için bir çoğumuz sabahında oruçlu veya oruç niyeti getirmeyi düşünüyordur. Bunun gibi güzel bir günü, aynı şekilde devam ettirmek ve oruç tutmak en doğru karar ve ibadet olacaktır.

'Niyet ettim Allah'ım Rebiulevvel ayında senin ve Peygamberimiz için yarınki orucumu tutmaya. Kabul eyle Ya Rabb'im.' Kaza orucunu tutanlar ise şöyle söyleyebilir: 'Niyet ettim Allah'ım kaza orucumu yarın Mevlit Kandili'nde tutmaya. Kabul eyle Ya Rabb'im.

Mevlid Kandili'nde Ne Yapılır?

Mevlid Kandili'nde Ne Yapılır?

Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

2. Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

4. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.

6. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

8. Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

10. Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

13. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.

15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.

17. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın