Görüş Bildir
Haberler
Eşsiz Güzelliğe Sahip Ihlara Vadisi: Dünyaca Ünlü Doğa Harikasını Keşfe Çıkın!

Eşsiz Güzelliğe Sahip Ihlara Vadisi: Dünyaca Ünlü Doğa Harikasını Keşfe Çıkın!

Özge Tepe
09.03.2023 - 12:54

Aksaray'da yer alan Ihlara Vadisi Örenyeri, doğal güzellikler deyince ülkemizde akla ilk gelen yerler arasında. Asırlar önce oluşmuş olan bu vadinin oluşumunda volkanik ve tektonik faaliyetler etkili olmuş. Öyle ki, burası yalnızca Türkiye'den değil dünyanın her yerinden turist alıyor. Kapadokya çevresindeki en önemli gezi yerleri arasında yer alan Ihlara Vadisinde pek çok kilise bulunuyor. Ziyaretçiler de gezi boyunca bu kiliselerin her birini gezebiliyor. 

Haftanın her günü ziyaret edilebilen Ihlara Vadisi hakkında henüz gitmeyenler veya o anları tekrar yaşamak isteyenler için hazırladığımız içeriğimizi okuyabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ihlara Vadisi Hakkında Bilgi

Ihlara Vadisi Hakkında Bilgi

Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasandağı volkanının püskürmesi sonucu meydana gelen bir alandır. Aynı zamanda Melendiz Çayı'nın aşındırması da buranın oluşmasında oldukça etkilidir. Melendiz Çayı, Ihlara Vadisi boyunca araziyi sarp ve derin bir biçimde yarar. Bu da vadi boyunca görkemli güzelliklerle ziyaretçileri buluşturur.

Akarsular, Melendiz Dağlarından kaynaklarını alır ve güneydoğu-kuzeybatı yönünde akarak Mamasın Barajına ulaşır. Çay, vadi boyunca otuza yakın menderes çizerek akar. Ilısu ile Selime arasındaki uzaklık kuş uçuşu 10 kilometre olsa da menderes çizerek akan akarsu nedeniyle gerçek uzaklık 18 kilometreyi geçmektedir.

Vadinin dikkat çeken bir diğer özelliği doğasıdır. Dimdik, derin ve dar vadi, bağlar ve bahçelerden oluşan yoğun yeşillikler doğayla iç içe tatil yapmak isteyenlere eşsiz fırsatlar sunar. Doğa, kendini vadi içinde gizlemiş gibi bir görünüm sağlar. Bu gizlilik de vadinin özel yerini belirlemektedir.

Vadinin tabanı, bölgedeki karasal iklimden farklı olarak Akdeniz iklimine benzeyen bir iklim çeşidi gösterir. Bu özelliğiyle ülkemizdeki Iğdır ve Rize gibi mikroklima bölge özelliğine sahiptir. Vadinin tabanında başta Antep fıstığı olmak üzere pek çok bitki rahatlıkla yetişebilmektedir.

Ihlara Vadisi Nerede?

Ihlara Vadisi Nerede?

'Ihlara Vadisi hangi ilimizde?' sorusu bu konunun meraklıları tarafından sık sık soruluyor. Ihlara Vadisi, Aksaray ilimizin sınırları içerisinde yer alıyor. Vadinin tam adresi ve Google konum bilgisi ise şu şekilde:

Adres: Ihlara Kasabası Harmanlık Mah. Vadi Cad. No:76 Güzelyurt/AKSARAY

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ihlara Vadisine Nasıl Gidilir?

Ihlara Vadisine Nasıl Gidilir?

Ihlara Vadisine gitmek için özel aracınızı kullanmanızı öneririz. Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde yer alan Ihlara Vadisi, Göreme'den 85 kilometre mesafede. Dolayısıyla Kapadokya'da tatil yapıp Ihlara Vadisine de gelmek isteyenler için bu mesafe biraz fazla olabiliyor. Fakat özel araç ile gelindiğinde 1.5-2 saat içerisinde vadiye ulaşılabiliyor.

Dilerseniz Ihlara Vadisine gitmek için günübirlik turlardan da faydalanabilirsiniz. Bu turlar, hem vadinin tüm noktalarını görmenize olanak tanıyor hem de özel aracınız olmasa bile vadiye gidebilmenize olanak tanıyor.

Ihlara Vadisi Giriş Ücretleri ve Ziyaret Saatleri

Ihlara Vadisi Giriş Ücretleri ve Ziyaret Saatleri

Ihlara Vadisi, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı. Dolayısıyla burada Müze Kart geçiyor. Ücretler ise şu şekilde:

  • Normal ücret: 90 TL

  • Müzekart: 60 TL

NOT: 8 yaş altı çocuklar için ücretsiz. Öğretmenlerden ücret alınmıyor. 

Vadiye gitmeden önce mutlaka güncel ücretleri resmi web sitesi üzerinden kontrol etmenizi öneririz.

Ihlara Vadisi ziyaret saatleri ise şu şekilde:

  • Açılış Saati: 08.30

  • Kapanış Saati: 19.00

  • Gişe Kapanış Saati: 18.15

  • Ziyaret Günleri: Her gün açık

Vadiye ulaşım ve ücretler hakkında detaylı bilgi almak için telefon numarasından da ulaşabilirsiniz.

Diğer Bilgiler:

  • Sesli Rehberlik Hizmeti: Var

  • Telefon: 0382 453 74 83

Ihlara Vadisi Kiliseleri

Ihlara Vadisi Kiliseleri

Dünyanın en büyük kanyonlarından biri olan Ihlara Vadisi, Hıristiyanlığın kuruluş yıllarından beri önemli bir dini merkez olması ile biliniyor. Dolayısıyla burada pek çok kilise bulunuyor.

14 kilometrelik bir vadi olan Ihlara Vadisinde sayısız kilise ve tarihi yaşam alanı yer alıyor. Tam 105 kilise bulunsa da bu kiliselerden 14 tanesi ziyaret edilebiliyor. 

382 basamaklı merdivenden inerek yemyeşil vadinin tabanı boyunca ilerlediğinizde pek çok kiliseyle ve yaşam alanıyla karşılaşabilirsiniz. Yöredeki jeolojik özellikler, freskli kiliselerin yapılmasında önemli bir etken. Ihlara'ya yakın olanlarında Doğu etkisi; Belisırma civarındakilerde ise Bizans tipi duvar resimleri bulunuyor.

Ihlara Vadisi'nde ziyaret edebileceğiniz 14 kilise ise şunlar:

  • Ağaçaltı Kilisesi

  • Sümbüllü Kilisesi

  • Yılanlı Kilisesi

  • Kokar Kilisesi

  • Prenliseki Kilisesi

  • Eğritaş Kilisesi

  • Direkli Kilisesi

  • Saint Georgeus Kilisesi

  • Karagedik Kilisesi

  • Ala Kilisesi

  • Bezirhane Kilisesi

  • Bahattin Samanlığı Kilisesi

  • Batkın Kilisesi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ihlara Vadisi Geziniz İçin Öneriler

Ihlara Vadisi Geziniz İçin Öneriler

Ihlara Vadisi, günün büyük bir bölümünü geçirmeniz gereken bir gezi serüveni sunuyor. Bu serüvende mutlaka bazı önerileri dikkate almanızı öneririz. Geziniz için önerebileceğimiz bazı detaylar şu şekilde:

  • Outdoor tipi ayakkabı giymelisiniz.

  • Sağanak yağmur riskine karşı şemsiye ve yağmurluğunuzu yanınıza almalısınız.

  • Giysilerinizin mevsime uygun şekilde terletmeyecek ve üşütmeyecek yapıda olması önemli.

Bu detaylara dikkat ettiğinizde vadideki geziniz daha konforlu hale gelebilir.

Ihlara Vadisinde Yeme İçme

Ihlara Vadisinde Yeme İçme

Ihlara Vadisine geldiğinizde uzun saatlerinizi burada geçireceğinizi unutmamanız gerekiyor. Dolayısıyla yeme içme alternatifleri de mutlaka aklınızda olmalı. Vadinin orta kısmında, Melendiz Çayının üzerinde küçük, baraka tarzında oturma yerleri ve restoran bulunuyor. Buralarda ziyaretçiler hem geziye kısa bir mola veriyor hem de gözleme, tost gibi yiyecekleri atıştırabiliyor. Derenin şırıltısı eşliğinde yorgunluğunuzu atmak için bu barakalarda mutlaka dinlenin. Giderken yanınızda bolca su ve atıştırmalık bulundurmayı da unutmayın.

Ihlara Vadisinde Alışveriş

Ihlara Vadisinde Alışveriş

Pek çok insan gezip gördüğü yerlerden kendisine anılar biriktirmek veya sevdiklerine hediyeler götürmek istiyor. Bu nedenle de Ihlara Vadisinde hediyelik eşya satan dükkanlar bulunabiliyor.

Hediyelik eşya dükkanlarında en çok bulunan ve en çok satılan ürünlerden biri sıcak hava balonu şeklindeki anahtarlıklar. Aynı zamanda özel dokuma eşyalar, çantalar, çömlekler ve daha pek çok ürünü dükkanlarda bulabilirsiniz.

Ihlara Vadisi Gezgin Yorumları

Ihlara Vadisi Gezgin Yorumları

Ihlara Vadisi yorumları ile diğer ziyaretçilere yol gösterici olabiliyor. Daha önce ziyaret edenlerin bıraktıkları yorumlar sayesinde yeni gezginler de daha planlı ve programlı bir şekilde geziye başlayabiliyor.

İşte Ihlara Vadisi Örenyeri için gezginlerden yorumlar:

'Müze kart ile ücretsiz girebilirsiniz. Sekiz yaş üstü çocuklardan ücret alıyorlar. Uzunca bir yürüyüş parkuru var ama çok zorlu değil her yaştan insan yürüyebilir. İki giriş arasında çay bahçesi var ancak bize pahalı geldi. Sık sık dinlenmek için oturma yerleri mevcut ve bol bol fotoğraf çekilmek için şirin alanlar düzenlemişler. 9 yaşındaki oğlumuzla sıkılmadan yürüdük. Biz vadi başı girişinden girip Belisırma girişine kadar yürüyüp geri geldik çünkü aracımızı orada bırakmıştık. Dilerseniz diğer çıkıştan çıkıp taksi ile dönebilirsiniz. Taksi ücretiniz 100 lira civarında olduğunu söylediler.'

'Roma dönemine ait 9-11. Yüzyıl dönemine ait kiliseler bulunduran vadimiz. Hem doğa hem tarih açısından oldukça zengin bir mekan. 18 yaş altı ve 65 üstü ücretsiz. Müze kartla ücretsiz girilebiliyor. Her iki yönde uzun patikalara ve çok sayıda kiliselere sahip. Kiliselerin çoğu maalesef tahrip edilmiş durumda. Genellikle sol patikaya gidilmesine rağmen sağ tarafta da güzel bir şelale bulunuyor. Bilet gişesinden vadiye inmek için uzun merdivenleri inmek gerekiyor hareket sıkıntısı olan vatandaşlar için uygun değil. Turla veya kendi başınıza gelebilirsiniz. İçerisinde küçük restorantlar mevcut. Her iki yönü de gezmenizi öneririm. Şelalenin ilerisinde de bir giriş var isterseniz oradan girip diğer uca doğru gidebilirsiniz. Doğal ve tarihi açıdan zengin bir mekan Aksaray bölgesine gelen herkese ziyaret etmesini tavsiye ederim'

'İnanılmaz güzel bir vadi. Bahar ayları gelmek için daha uygun olabilir. Kış aylarında oldukça soğuk. İniş için kullanılan merdivenlerde buzlanma oluyor. Oldukça uzun bir merdiven yolunu inmek biraz tehlikeli sayılır. Vadi girişinde otopark ve cafe var.'

'Öncelikle müze kartınızın olması sizlere hem maddi hemde zaman anlamında önemli avantaj sağlayacaktır. Mükemmel bir tabiat, harika bir yer. Ufak bir sırt çantası, sizi yormayacak bir fotoğraf makinesi, bol miktarda su ve kan şekerinizi yüksek tutacak hafif karbonhidrat. Sonrasında en az bir günü çok rahatlıkla değerlendirebileceğiniz harika bir doğa efsanesi. Uzun bir basamak silsilesinden sonra iniyorsunuz vadiye. Farklı tabiat güzellikleri bekliyor sizleri. Neyse fazla anlatmadan gerisini sizler tamamlayın.'

'Eğer Kapadokya bölgesine geldiyseniz mutlaka bir gününüzü ayırıp burayı ziyaret etmelisiniz. Aracınız varsa Belisırma girişini kullanmanızı tavsiye ederim. Burası Vadinin en güneyindeki giriş, buradan kuzeyine kadar gidip, vadinin bu bölge içindeki tüm kiliselerini görebilirsiniz. Toplam tur süresi 3 saati geçiyor, spor giyinin ve yanınıza su mutlaka alın. Yol üstünde çeşmeler var ancak çok az su geliyor. Vadinin tam ortasında kafeterya tarzında bir mekan var, fiyatları makul. İhtiyaçlarınız için burayı da kullanabilirsiniz. Belisırma girişinde otopark ücreti yok ancak buradaki mekanlar bizim önümüze park edin sonrasında da bizi tercih edin diyerek çekmeye sizi park etmeye zorluyorlar. Bu girişin daha güneyinde birkaç tane daha kilise var, onları da mutlaka ziyaret edin.Gerçekten harika bir doğa ve maalesef artık çok bir şey kalmamış kültürel bir miras var, mutlaka görmeye değer.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
101
80
59
53
52
51
40
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?