Görüş Bildir
Haberler
Çocukluk Hayalini Gerçekleştirdi: Eşekle Köy Çocuklarına Dostoyevski Taşıyor

Çocukluk Hayalini Gerçekleştirdi: Eşekle Köy Çocuklarına Dostoyevski Taşıyor

Erzincan’ın Çayırlı ilçesinde doğup büyüyen ve halen Almanya’da işçi olarak çalışan Ersin Bilge, yoksul geçen okul yıllarında hep bir defter, kalem, silgi yardımı beklemiş eşekle dağıtılan. O zaman gelen olmamış ancak o hayali şimdi gerçek. Yıllar önce ayrıldığı Çayırlı ilçesine dönen Bilge, köyleri gezip eşekle çocuklara kitap ve kırtasiye malzemesi dağıtıyor. Dağıtılan kitaplar arasında dünyaca ünlü Rus romancı Dostoyevski’nin eserleri de var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet'ten İsmail Saymaz'ın aktardığı habere göre,Çayırlı’nın Yukarıkartallı köyünde 1963’te doğan Bilge, ilkokulu köyünde okudu. Kitap, defter ve kalem eksikliği çeken Bilge, okulu bitirince ailesiyle İstanbul’a göçtü. Maliye memuru olarak görev yaparken 1992’de Almanya’ya yerleşti. Oberhuasen’de bir tuğla fabrikasında çalışan Bilge, evlendi ve iki çocuk sahibi oldu. Bu ülkede 45 Alevi derneğinin başkanlığını da üstlenen Bilge, çocukluk hayalini gerçekleştirmek için 1 Ağustos’ta Erzincan’a geldi.

"Kendi imkanlarımla kırtasiye malzemeleri dağıtmaya başladı"

Bilge, Erzincan' ulaşmasının ardından hayalini gerçekleştirmek için işe koyuldu: “Çocukluk hayalimi gerçekleştirmek için kendi imkânlarımla klasik romanlar, kalem, defter ve silgi aldım. Eşek kiralayarak köylerde kitap ve kırtasiye malzemelerini dağıtmaya başladım.”

"Eşekle dolaşmam dilden dile yayıldı"

"Eşekle dolaşmam dilden dile yayıldı"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilge, köyleri gezdiğinin duyulması üzerine Kaymakam Ömer Büyükergene tarafından çağrıldığını anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Eşekle dolaşmam dilden dile yayıldı. Kaymakam beni çağırdı. ‘Bu benim çocukluk hayalimdi. Çocuklara dünya klasiklerini ve kırtasiye malzemelerini dağıtmak, onların çağdaş bir ülkenin çocukları olmasını istiyorum. Dilerim içlerinden biri Nobel alır ve ben onur duyarım’ dedim. Kaymakam çok olumlu karşıladı. Kitapları inceledi. Bana bir liste verdi. O liste dahilinde geziyorum.”

"Kitaba, giyim kuşama, ayakkabıya muhtaçlar"

"Kitaba, giyim kuşama, ayakkabıya muhtaçlar"

İlçe merkezi ve Çaykent köyü ile başladığı ziyaretlerini Büyükyayla, Saygılı, Saraycık, Verimli, Akyurt, Mazlumağa, Mantarlı köyleriyle sürdürdüğünü anlatan Bilge, en son kendi köyü olan Yukarıkartallı’ya gideceğini söyledi. 

Bugüne kadar 1000’e yakın kırtasiye malzemesi ve kitap dağıttığını kaydeden Bilge, şöyle konuştu: “Aileleri görünce çok üzüldüm. Bu çağda bu yoksulluğu gördüğüm için çok etkilendim. Kitaba, giyim kuşama, ayakkabıya muhtaçlar.  Bazı köylerde bir arpa boyu yol alınmamış. Kendi açımdan çok mutluyum. Keşke olanaklarımı genişletsem de her yıl gelip çocuklara kitaplar dağıtsam.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
68
32
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Abdullah Ersöz

İyi günler . Zamanında eşekli kğtüphaneci Mustafa GÜZELGÖZ bu işi yapmış ve ünlenmiş. Bende öncesinde oğullarıyla konuştum Mustafa GÜZELGÖZ'ün sonrasında izi... Devamını Gör

Nesli Aracı

Emeğinize sağlık. Kendisini biliyordum ama Fakir Baykurt'un Eşekli Kütüphaneci'sinde daha detaylı tanıma şansım olmuştu. Her başarı gibi onunki de cezalandır... Devamını Gör

Nesli Aracı

Cehalete inat Eşekli Kütüphaneciler çoğalıyor güzel ülkemde, var olun! 👏👏💕💕