Görüş Bildir
Haberler
Cerrahi ile şişmanlık tedavisi

Cerrahi ile şişmanlık tedavisi

Cerrahi ile şişmanlık tedavisi

Çağımızın hastalığı obezite yediden yetmişe herkesin sorunu haline geldi. Özellikle aşırı kilolu kişilerde, diyet ısrarı gereksiz diyen Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel ve Prof. Dr. Ahmet Gökhan Türkçapar; hastanın beden kitle indeksi 40’ın üstünde ise ya da 35-40 arasında olup şişmanlığa bağlı şeker, tansiyon, uyku apnesi, karaciğer yağlanması gibi yandaş hastalıklardan en az ikisi varsa “morbid obezite” söz konusu olduğunu ve bu durumda da ameliyata başvurulması gerektiğini ifade etti.

İstanbul Bariatrics kurucularından, Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel ve Prof. Dr. Ahmet Gökhan Türkçapar mide küçültme ameliyatlarıyla ilgili en çok merak edilen beş soruyu sizler için cevapladı.

Mide küçültme için hangi düzeyin üstünde şişman olmak gerekir?

Beden kitle indeksi 40’ın üstünde ise, ya da 35–40 arasında olup şişmanlığa bağlı şeker, tansiyon, uyku apnesi, karaciğer yağlanması gibi yandaş hastalıklardan en az ikisi varsa “morbid obezite” söz konusudur ve bu durumda ameliyatla tedavi gereklidir. Çünkü bu tedavinin hastada 14 yıl kadar yaşamı uzatıcı etkisi kanıtlanmıştır.

Beden kitle indeksi nasıl hesaplanır?

Kilomuzu boyumuzun karesine böldüğümüzde çıkan rakamdır. Örneğin 100 kilo ve 2 metre boyda olan birinde beden kitle indeksi 100/4 = 25’dir.

Mide küçültme ameliyatı ağrılı mıdır?

Tüm şişmanlık ameliyatları laparoskopik yani “kapalı” ameliyatlardır. Dolayısıyla batına milimetrik deliklerden girilir ve büyük karın kesisi yapılmaz. Bu nedenle ameliyat sonrasında ağrı hemen hemen hiç olmaz ve hastalar aynı gün ayağa kalkar. Birkaç gün içinde taburcu olup 1 hafta kadar sonra da işlerinin başına dönerler. Kesi olmadığından iz kalmaz ve estetik anlamda sorun oluşturmaz.

Mide küçültme ameliyatları tehlikeli midir?

Tamamı kapalı olan bu girişimlerin riskleri son derece makuldür. Morbid obez olmanın hastanın üstüne yüklediği ölümcül risk, ameliyatın riskine göre çok daha fazladır.

Mide küçültme ameliyatları şeker ve tansiyona etkili midir?

Bu ameliyatlar şişmanlığa bağlı gelişmiş tip 2 şeker ve hipertansiyonu tedavi ederler. Uyku apnesini, karaciğer yağlanmasını, polikistik overi derhal düzeltirler. Ayrıca kadınlarda doğurganlığı, erkeklerde ise cinsel gücü artırırlar.

Cerrahi ile tekrar cerrah oldum

Ortopedi cerrahi uzmanı Op. Dr. Barbaros Hayrettin Uzuner (56 yaşında) iki yıl önce İstanbul Bariatrics Merkezi’nde mide küçültme ameliyatı oldu. Tedaviden sonra cerrahi ile tekrar cerrah oldum diyen Uzuner, şu anda 100 kilo verdi.

Bu tedaviyle birlikte Uzuner’in, şeker, tansiyon, uyku apnesi ve karaciğer yağlanması bitti.

Eklemleri rahatladı. Şu anda dağ yürüyüşleri ve bol ameliyat yapıyor.

Hastalıklardan kurtuldu!

Bernis Özses 10 ay önce 126 kilo ile tüp mide ameliyatı oldu. Ameliyat olmadan önce insülin direnci, yüksek tansiyon, karaciğer yağlanması gibi bir takım yandaş hastalıkları vardı. Kendisi bugün 74 kilo ve tüm yandaş hastalıklarından kurtuldu.

Avrupa’dan gelen hastalarımızın İstanbul’da 7 gün kalmaları yeterli!

Yerdel ve Türkçapar, 3 yıl önce kurdukları İstanbul Bariatrics merkezinde 400’ün üstünde ameliyat yapıldığını, hiçbir hasta kaybedilmeden ve hiçbir olguda açık ameliyata dönülmeden, % 0.2’lik bir komplikasyon oranı ile tedavileri gerçekleştirdiklerini ve tüm ameliyatlara iki profesörün birlikte girdiklerini söyledi. Dünya standardında hasta hazırlama ve takip protokollerini 7’den 70’e tüm hastalara aynı özen ve dikkatle uyguladıklarını ve hastalarına gerek psikolojik, gerekse diyet desteği ile bu alanda uzman profesyoneller tarafından merkezlerinde destek verdiklerini ve hastaların ömür boyu takip edildiğini belirtti. Yerdel ve Türkçapar, hastalarının yüzde 70 – 80’inin İstanbul dışından olduğunu ve Avrupa’nın her ülkesinden gelen hastalara tedavi imkanları sunduklarını, dolayısıyla bu tür hastalara tam destek vermeye alışık olduklarının altını çizdi. Şehir dışından gelen hastaların ise İstanbul’da minimum 5 maksimum 7 gün kalmaları gerektiğini ifade etti.

Ameliyattan sonra beni en mutlu eden şey insanların bana olan bakışlarındaki değişiklik oldu

Ozan ve Emirhan, 19 ve 23 yaşlarındalar ve ameliyat sonrası 100’er kilo verdiler. Şeker’den ve karaciğer yağlanmasından kurtuldular. İki yıldır yepyeni hayatları var. Genç yaşta obezite sorunu yaşayan Ozan, “Ameliyattan sonra beni en mutlu eden şey; insanların bana olan bakışlarındaki değişiklik oldu” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın