Görüş Bildir
Haberler
Çabuk Yıpranan Saçlara ve Kırılgan Tırnaklara Son! Daha Güçlü Saçlar ve Tırnaklar için Tüketebileceğiniz 20 Besin

Çabuk Yıpranan Saçlara ve Kırılgan Tırnaklara Son! Daha Güçlü Saçlar ve Tırnaklar için Tüketebileceğiniz 20 Besin

Özellikle yaz aylarında deniz, güneş ve su hem saçlarımızı hem de tırnaklarımızı yıpratmakta etkili oluyor. Sürekli dökülen solgun saçlarınızdan ve kırılan güçsüz tırnaklarınızdan dert yanıyorsanız uzmana danışarak bu besinleri beslenme listenize ekleyebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Mandalina

Bu minik meyveler içeriğindeki C vitamini deposuyla saçlarınızı yele gibi yapmaya aday maşallah. C vitamini, saçın büyümesi ve gelişmesi için gereklidir ve vücut organik olarak üretemediğinden, mandalina gibi C vitamini ile dolu yiyecekler tüketmek, saçınızı güçlendirmenin bir numaralı yoludur. Bir mandalina C vitamini ile ıspanak gibi bir besinden aldığı demir ile senkronize olduğunda, vücudunuz demiri daha kolay emecektir ve bu birleşmiş durum saçlarınızı çok daha dayanaklı hale getirecektir. Dahası, mandalinalardaki B12 vitamininin saç büyümesini teşvik ettiği, saç kaybını azalttığı ve grileşme sürecini yavaşlattığı gösterilmiştir.

2. Mantar

2. Mantar

Mantar, D vitamininin sağlam bir kaynağıdır ve saçınızı güçlü ve parlak hale getirmeye yardımcı olabilir. Stem Cells Translational Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, vitamin yeni saç köklerinin oluşmasına yardımcı olabilir. Saçınızın kalınlığını artırabilir veya yaşlandıkça kaybettiğiniz saç miktarını azaltabilir.

3. Yağlı balıklar

3. Yağlı balıklar

Folikül uyarıcı D vitamini alımını arttırmanın bir başka yolu da süperstar omega-3 yağ asitleri ile yüklü olan somon, uskumru ve ton balığı gibi yağlı balıkları yemektir. Steroid Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmaya göre, D vitamini de uyku halindeki saç köklerinin uyarılmasına yardımcı olabilir.

4. Buğday tohumu yağı

4. Buğday tohumu yağı

Buğday tohumu yağının bir çorba kaşığı, hem saçınızı hem de cilt sağlığınızı iyileştirme yeteneğinden ötürü uzun zamandır övülen E vitamininin, günlük önerilen değerin yüzde 101'ini içerir. Bilim adamlarına göre, E vitamini, daha güçlü bir saç derisine katkıda bulunan güçlü antioksidanlar içerir. Araştırmacılar, tocotrienol takviyelerinin kullanılmasının, alopesiden müzdarip insanların saç sağlığını geliştirdiğini ve aynı zamanda 2010 yılında, Tropikal Yaşam Bilimleri Araştırmaları dergisinde yayınlanan bir çalışmada saç dökülmesinin önlenmesine yardımcı olduğunu bulmuşlardır.

5. Ispanak

Ispanak, demir ve E vitamini gibi saç sağlığına iyi gelen besinler ile doludur. Cleveland Clinic'teki doktorlar, düşük demir depolarının saç dökülmesine katkıda bulunduğunu açıkladılar, bu nedenle saçlarınızı güçlü ve parlak tutmaya çalışıyorsanız, beslenmenize daha fazla ıspanak eklemek iyi bir fikir olabilir

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Midye

6. Midye

Saçınız ve tırnaklarınız inceliyor ya da tamamen kırılıyorsa bu durum vücudunuzdaki çinko eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Dermatoloji Terapisi dergisinde basılan bir çalışmada, araştırmacılar çinko eksikliği ile ilişkili alopesisi olan beş hastaya çinko ilavesini verdiler ve kısa bir süre sonra tüm hastalarda saç kaybının azaldığını keşfettiler. Çinko alımınızı arttırmanın bir yolu midye tüketmek olabilir. Doğru şekilde tüketilen kabuklu deniz ürünlerinden sadece altı tanesi size 30 miligram çinko kazandırabilir ve bu da besleyici günlük değerin iki katıdır.

7. Ceviz

Dermatoloji Pratik & Kavramsal adlı bir dergide yayınlanan bir çalışmaya göre çoklu doymamış esansiyel yağ asitleri eksikliği linoleik asit (bir omega-6 yağ asidi) ve alfa-linolenik asit (bir omega-3 yağ asidi) saçın yanı sıra kaşlar da dahil olmak üzere tüm kıl köklerinde değişikliklere neden olabilir.

8. Brezilya fındığı

8. Brezilya fındığı

Güçlü, sağlıklı saçlar için ihtiyaç duyulan başka bir besin maddesi selenyum: oksidatif hasardan korunmada ve saç foliküllerinin oluşumunda rol oynayan önemli bir elementtir. Endokrinoloji dergisinde yayınlanan bir çalışma, selenyumdan yetersiz olan sıçanların seyrek tüy büyümesi gösterdiğini ortaya koydu. Benzer şekilde, PLoS One dergisinde ortaya çıkan başka bir çalışma, spesifik selenoproteinler içermeyen farelerin doğumdan sonra ilerleyen saç dökülmesi yaşadığını göstermiştir. Saçınızın güçlü ve gür kalmasını sağlamak için Brezilya fıstığı gibi selenyum bakımından zengin gıdalar tüketebilirsiniz.

9. Tatlı patates

9. Tatlı patates

Experimental Biology and Medicine dergisinde yayınlanan bir 2015 çalışmasına göre A vitamininin saç folikül kök hücrelerini aktive ettiği gösterilmiştir. Aslında, saç köklerinin en uygun seviyede çalışmasını istiyorsanız, tatlı patates gibi retinoik asidin (A vitamininin bir bileşeni) yüksek miktarda bulunduğu ürünleri tüketebilirsiniz.

10. Siyah fasulye

10. Siyah fasulye

Lizin, demir ve çinko alımında rol oynayabilecek önemli bir amino asittir. Bu yüzden lizinin, sağlıklı saçların büyümesini ve gelişimini teşvik ettiği görülmüştür. Baklagillerin yarım fincanlık bir porsiyonu, 523 miligramlık esansiyel amino asit içerir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Yaban mersini

11. Yaban mersini

Oksidatif stres saç dökülmesine ve sağlıksız saç derisine bağlı olduğundan, saç derisine oksidatif stresi önleyen antioksidanlar yüklemek önemlidir. B vitamini ve proantosiyanidinlerin bolluğu sayesinde, antioksidan bakımından zengin yaban mersini de saçlar için özellikle yararlıdır.

Peki ya tırnaklar?

12. Yumurta

Biyotinin saçları olumlu etkilediği inancını destekleyen çok az kanıt olsa da, araştırmalar tırnakları güçlendirebileceğini öne sürmektedir. Amerikan Dermatoloji Akademisi Dergisi'nde yapılan bir çalışmaya göre, biyotinin tırnakları iyileştirdiği görülmüştür. Araştırmacılar, katılımcılara biyotin takviyesi uyguladıktan sonra, bu kişilerdeki tırnakların kalınlığının kontrol grubuna kıyasla yüzde 25 oranında arttığını keşfettiler. Bu yüzden yüksek seviyedeki biyotin miktarıyla yumurta, sağlıklı tırnaklar için tüketebileceğiniz ürünler arasında.

13. Badem

Yumurta yemiyor veya başka bir seçenek arıyorsanız badem, bir diğer seçeneğiniz olabilir. Kilo kaybına yardımcı olmanın yanı sıra, protein ve lif dolu badem doğru miktarda tüketildiğinde saç ve tırnak sağlığında önemli rol oynar.

14. Çilek

Sekiz ya da daha fazla çilek, bir portakaldan daha fazla C vitamini sağlar! Ve tırnaklarınızı kırılmaya karşı koruyan kolajen üretmek için C vitamini gerekli olduğundan, tatlı kırmızı meyve tüketmek onları güçlendirmek için mükemmel bir yoldur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Keten tohumu yağı

15. Keten tohumu yağı

Esansiyel yağ asitleri (EFA'lar) vücuttaki her hücrenin düzgün yapısı ve işlevi için gereklidir ve en iyi sağlık için önemlidir. Keten tohumu yağı, ince ve kırılgan tırnakların esnekliğini arttıran tırnak yatağını nemlendirir.

16. Hindistan cevizi yağı

16. Hindistan cevizi yağı

Sürekli yenilmemesine rağmen, hindistan cevizi yağı, tırnaklarınızı güçlendiren ve besleyen sağlıklı bir yağ örneğidir. Tırnaklarınızı yumuşatmak, sarkmaları önlemek ve elleri nemlendirmek için hindistan cevizi yağını kullanabilirsiniz.

17. Mercimek

17. Mercimek

Mercimek, B vitamini ve biyotin dahil olmak üzere dokuz temel vitamin ve mineral ile yüklüdür. Mercimek, genel sağlığınız için iyi olmakla kalmaz aynı zamanda tırnaklarınızın harika görünmesini de sağlayabilir.

18. Karpuz

18. Karpuz

Bol miktarda su içmek tırnaklarınızı nemlendirmek için önemlidir ve her gün yeterli miktarda su içtiğinizden emin olmanın yanı sıra yüksek su içeriğine sahip olan yiyecekleri de tüketerek tırnaklarınıza iyi bakabilirsiniz.

19. Tahıllar

19. Tahıllar
d2ebzu6go672f3.cloudfront.net

Silikonun doğal formu olan silika, vücudun kalsiyumu doğru şekilde kullanmasına yardımcı olan bir mineraldir. Brezilyalı araştırmacılara göre, yumuşak ve kırılgan tırnakların varlığı, sistemik bir silikon eksikliğini gösterebilir. Buğday, arpa, yulaf ve darı gibi tam tahıllar mükemmel silika kaynaklarıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Kırmızı biber

20. Kırmızı biber

Cildinizin sıkılaştırıcı özelliğine ek olarak, kırmızı biberdeki kolajen tırnaklarınızın uzun süre ve güçlü kalmasına yardımcı olur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
172
78
11
10
9
8
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Umut Jume

Saçlarım artık yaptığım işlemlere daha fazla dayanamadı yıpranmışlık hiç gitmiyor kestiriyorum bir sürü bakım yapıyorum ama olmuyordu kuaförde konuşurken yan... Devamını Gör