Görüş Bildir
Haberler
Burak Öge Yazio: Umursamazlık İşe Yarar mı?

etiket Burak Öge Yazio: Umursamazlık İşe Yarar mı?

Burak Öge
16.08.2021 - 15:33 Son Güncelleme: 18.08.2021 - 11:25

Savunma amaçlı umursamazlık, İlişkileri koruma için ortaya çıkan yeni bir kavramdır. Fakat ilerleyen zamanlarda farklı alanlarda da kullanılmaya başlamıştır. Çeşitli durumları yönetmede de fayda sağladığı görülmektedir.

Savunma amaçlı umursamazlık, dışarıdan gelen tepkiyi bilinçli şekilde engellemek amacıyla savunma davranışıdır.  Karşılaştığınız olay sizi etkilememiş ve önemsizmiş gibi davranırsınız. Bu sahte bir davranış olup amaç duygularımızı karşımızdakilere saklamaktır. 

Eğer bir kişi karşısındakilere karşı umursamaz şekilde yaklaşıyorsa etrafındakilere duygularını göstermek istemediği için olabilir. Bu davranış başlarda taklit ve manipülasyon tekniği olarak algılanabilir. Fakat, işin aslında tam tersi olabilir. Buradaki amaç kişi etrafta güç göstergesinin farkına vardığında, bundan etkilenmemek adına zayıf yönlerini gizlemek istemesidir. Savunma amaçlı denilmesinin nedeni de bu yüzdendir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aşk içinde umursamazlık

Aşk hayatımız hep durağan değildir bazen gül bahçesi bazense savaş alanına dönüşür.  İlişkide çiftler arasında güç savaşı oluşur. Çoğunlukla dünyada da sıkça görülen ataerkil toplumdan bahsediyoruz. Kadında gücünü göstermek istediği birçok durum mevcuttur. 

İlişki anında çiftler sürekli birbirini dener ve ağzını arar. Çiftlerin her ikisi de güçlerinin etkisini test eder. Bu çoğunlukla ilişkinin başlarında ortaya çıkan bir durumdur. Ayrıca ilişkinin sonlarına doğru ve bazı şeylerin havada kaldığı anda, tekrar ilişkiye başlamak için şanslarının olup olmadığını anlamak istediklerinde de ortaya çıkabilir. 

Bu bilek güreşine benzetilebilir. Bu durumda kayıtsız kalmak bir seçenek haline gelebilir. Bir şey hissetmediğinizi göstermek için eski sevgilinizi engellersiniz ve biten ilişkiyi tekrar başlamamasını sağlarsınız. Bu aldatmaca şekli değildir, aksine daha iyi bir yaşam için bir yöntemdir.

Tartışmalara girmemek için umursamaz takılmak

Sürekli olarak tartıştığımız kişilere vereceğimiz en iyi yanıt umursamaz takılmaktır.  Yapılan gereksiz yorumları umursamaz takılmak kızışmaların önüne geçer ve zamandan tasarruf sağlar. Buradaki temel amaç durumun kötüleşmesini önlemektir.

Savunma amaçlı kayıtsız kalma, şu anda ve ileride diğer kişilerin olumsuz davranışlarının önüne geçmek için iyi bir yoldur. Bu tür kişiler amaçlarına ulaşamadıklarının farkına vardıkları zaman bu rahatsız edici davranışı sonlandırılır. 

Özellikle narsist insanlarla iletişim çok zor olduğu için umursamaz takılmak akıl sağlığımızı korumamıza yardımcı olur. Narsist birey sürekli eleştirir, küçümser, suçlar ve haklı çıkmaya çalışır bu yüzden onlarla olan bu yarışı kazanmanız mümkün değildir. Eğer ailenizden birisiyse ve iletişimi kopartamıyorsanız umursamaz takılmak size daha faydalı olacaktır. Aslında bir noktada kitabımda bahsettiğim gardını indirme tekniğini kullanarak bunu yapabilirsiniz. Kısacası, onunla çatışmaya girmeden onun söylediklerini kabul edebilirsiniz. Buradaki amaç onun haklı olduğunu göstermek değil. Onun susmasını sağlamak. Bu sayede kendinizi ifade edecek alan oluşturmuş olursunuz.

Olaylarla başa çıkmak için araç olan umursamazlık

Gün içerisinde sıkça tartışmalara maruz kalıyorsanız, savunma amaçlı umursamazlığı kullanabilirsiniz. Kişinin kendisini savunması, hangi olaylara tepki vereceğine karar vermesi sağlıklı bir tepkidir. Umursamazlık sizi en iyi şekilde savunacak tekniklerden birisidir. Zihinsel baskıya uğramanızı engeller. Fakat, umursamaz tavrınızı kullanırken kişisel haklarınızın ihlali olup olmadığını ayırt etmenizde fayda vardır. 

Her tartışmaya dahil olmak gereksizdir. İşte tam anlamıyla işten kolayca sıyırabilmek için savunma amaçlı umursamazlık size yardımcı olacaktır. Tepki vereceğimiz zaman hangi tepkinin daha doğru ve bize yarar sağlayacağını karar vererek hareket etmeliyiz. Mesela, sarhoş birisi bize çarptığında tepki vermeden geçmemiz doğru bir karardır. Fakat sarhoş kişi size saldırmaya karar verdiğinde ise tepkisiz kalmak hayatınızı tehlikeye sokabilir. 

Bazı durumlarda hiçbir şey yapmamak yapılacak en doğru şeydir. Bu kavramın asıl amacı uygun olduğunda hiçbir şey yapmamaktır.

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
7
3
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın