Görüş Bildir
Haberler
Burak Öge Yazio: Narsiste Küsmek:Narsiste Küstüğünüz ya da Görmezden Geldiğinizde Neler Olur?

etiket Burak Öge Yazio: Narsiste Küsmek:Narsiste Küstüğünüz ya da Görmezden Geldiğinizde Neler Olur?

Burak Öge
29.05.2022 - 20:19

Narsistle yaşayan kişilerden çok sık duyduğum şeylerden bir tanesi “küsüyorum ve onu cezalandırıyorum. Görmezden geliyorum ve bu şekilde benim kıymetimi daha iyi anlıyor.” Bir strateji olarak küstüğünüzde ya da görmezden geldiğinizde zarar görmediğinizi düşünebilirsiniz. Fakat küstüğünüzde anlık olarak korunmuş olursunuz ancak bu uzun süre fayda sağlamaz. Çünkü narsist sizin görmezden gelmenizi ve küsmenizi hazmedemez. Onun düşüncesi şudur “ sen kim oluyorsun da bana küsüyorsun, sen beni görmezden gelemezsin. Buna bana yaparsan seni cezalandırırım” moduna geçer. Narsist kendisini üstün hissettiği için başkasının onu yok saymasını kabul edemez. “Vay sen misin bana küsen, şimdi hayatı sana dar edeceğim” diye entrikalara başlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Narsiste küsmenin zararları nedir?

Narsiste küsmenin zararları nedir?

Narsiste küsmenizi ya da görmezden gelmenizi kesinlikle önermiyorum. Çünkü sizi bu daha kötü bir duruma sokar. Gelelim zararlarına;

1.Küstüğünüz için size misilleme yapar ve canınızı daha çok yakmaya başlar.

2.Küstüğünüzde aynı ortamda bulunmaya devam edersiniz. Bu ortam çoğu zaman negatiftir. Onu gördüğünüzde keyfiniz kaçar. Onunla aynı havayı solumayı dahi hazmedemezsiniz. Hatta onu gördüğünüzde tiksinti yaşarsınız.

3. Narsisti gördüğünüzde “ne zaman ani tepki verecek” diye sürekli kaygı içerisinde olursunuz. Onu gördüğünüzde karnınızda ağrır, kalbiniz hızlı atmaya başlar ve orada bir ağrı oluşur ya da zihninize olumsuz düşünceler gelmeye başlar.

4.Küstüğünüzde narsistin yaydığı endişe duygusu dikkatinizin dağılmasına neden olur, odağınızı kaybedersiniz, hafıza problemleri olur ya da sürekli dalgınlık yaşayabilirsiniz.

5. Narsist arkanızdan !!iş çevirmeye!! başlar. Etrafınızdaki insanlara sizin ne kadar kötü biri olduğunuzu anlatır. Kendisini haklı gösterir. Diğer insanlarla aranız bozulmaya başlar ya da diğer insanlar sizi barıştırmaya çalışır ve durum iyice kızışır.

Küsmeye devam ettiğinizde sizi aşama aşama yok etmeye başlar. Narsisti görmezden geldiğinizde artık silahlarını çıkartır ve size saldırmaya başlar.

1. Birinci silahları sizlere hakaret etmektir.

1. Birinci silahları sizlere hakaret etmektir.

Narsiste küstüğünüz zaman size ufak ufak laflar atarak dikkatinizi çekmeye çalışır. Sizin zayıf noktanızı çok iyi bildiği için hafif hafif o yaralarınıza basar.  Sizlere olabildiğince kötü hissettirecek suçlarda bulunur. Öyle bir hakaretler savurur ki amacı sizin kötü hissetmenizdir. Kendi aşağılık problemlerini size yükleyerek burada sizi zavallı hale düşürür. Eğer kendinizi problemli ve aşağılık hissederseniz, narsiste geri dönersiniz. Diyelim ki dönmediniz hala küs ve direniyorsunuz narsist taktik değiştirir vediğer silahlarını kullanmaya başlar.

2. İkinci silahı ise nezakettir. 

Size güzel davranır, çiçekler, hediyeler alarak sizin aklınızla oyun oynamaya başlar. Amacı sadece somut olarak kendini göstermek ve geri kazanana kadar rol yapmaktır. Aslında düzeleceği yok. 'BAK BEN ELİMDEN GELENİ YAPIYORUM' demek için bu yolları seçecektir. Sizin kafanız karışır ve 'aslında bu adam iyi bende sanırım sorun var' dediğiniz anda oltaya düşmüş olursunuz. Narsist bu taktik işe yarayana kadar sürdürür. Ayrıl barış ilişkiyi sürdürürsünüz. İşe yaramadığında çıtayı yükseltir. Tatile götürür, ev alır araba alır. Karışışındaki kişinin aklını karıştırmaya devam eder. Ama sonuç değişmez. Narsist eski hatalarını sürekli yapmaya devam eder siz yine küsersiniz. Taa ki bu nezaketin de bir şey değiştirmediğini görene kadar. Baktı siz hala küssünüz bu sefer taktik değiştirir. Hoop yeni bir silah çıkartır.

3. Üçüncü silahı ise ben elimden geleni yaptım ilanı vermek.

3. Üçüncü silahı ise ben elimden geleni yaptım ilanı vermek.

Çevrenize ulaşır ve kendisinin sizin için neler yaptığını ilan eder. Çevrenizdekilere aşırı baskı yapar. Çevrenizdekiler bıktığı için artık benim başımdan gitsin diye  sizi ikna etmek için yanınıza gelirler. Artık aileler, arkadaşlar bu işin içine girince ikna olmaya başlarsınız.  Aileniz ya da arkadaşınız onun tarafında olduğunu görünce narsistte bir şey olmadığını düşünebilirsiniz. Beyaz bayrağı sallar ve narsisti affetmeye başlarsınız. Karşınızdaki kişi sorunları çözmeden çevrenizi ve sizi ikna ederek barışmış olursunuz. Sorunlar halının altına süpürüldü. Bizim narsist yine aynı, eski versiyonuna geri döndü. Eleştirmeye suçlamaya devam eder ve aynı hatalar tekrarlanır durur. Siz yine küsersiniz ya da görmezden gelirsiniz. Narsist yine boş durur mu işe yaramayan taktiklerin yerine yenilerini koyar.

4. Dördüncü silahı ise tehdit veya yasal yolları kullanmaktır.

Yine ikna olmazsanız bu sefer sizi boşanmakla tehdit eder. Sizi yalnız kalmakla korkutur. Çocukları ve malları almakla tehdit eder. Burada bazen fiziksel şiddet söz konusu olabilir. Bu fiziksel şiddetlerinde boyutları yavaş yavaş artar. Önce itmeler, sonra vurmalar siz sesinizi çıkarmazsanız da dayak atamaya kadar gider. Psikolojik baskıların yoğunluğu burada aşırı artar. Daha büyük hakaretler boy gösterir. “Sana kimse bakmaz, seni ailen bile istemiyor, sen bir hiçsin. Sana anca ben katlanırım, hastasın sen” diyerek benlik algınızı diplere çeker. Yasal yollar, tehditler, sözel baskılar ve şiddet derken artık pes edersiniz ve boyun eğip narsiste itaat etmeye başlarsınız. Hadi diyelim buna da direndiniz. Narsistte taktik bitmez. Yeni silahını ortaya çıkartır

5. Beşinci silahı ise ben değişiyorumdur.

5. Beşinci silahı ise ben değişiyorumdur.

Bu evreye kadar tüm adımlarda affedersiniz, Yani daha 5. silaha gelmeden siz diğer silahlarında, başınızı çoktan eğmişsinizdir. 5. silah genellikle uzun yıllar ilişkisi olan kişilerde görülür. Narsistin son kozu değiştiğini göstermektir. Terapi alıyorum, ilaç kullanıyorum der ama çoğunu yapmaz. Hadi diyelim yaptı bunu da siz gitmeyin diye yapıyor kendi istediği için değil. O yüzden bu kişinin düzelme ihtimali yoktur. NARSİST düzelmesinin tek şartı onun terapiyi kendi için istemesidir. Başkası için değil. Kendi terapist bulacak, ilaç için psikiyatriste gidecek. Özetle kendi iyileşme sürecinde tek başına mücadele edecek. Eğer burada siz narsistin yapması gerekenleri yaparsanız; psikolog, psikiyatri bulursanız, sorumluluğu siz almış olursunuz. Terapist işe yaramadığında sizi suçlar “sen psikiyatrist, psikolog buldun gittik bir işe yaramadı” diyecektir. O yüzden bırakın tüm sorumluluğu kendisi üstlensin. Hadi diyelim tedaviyi kabul etti ve kendisi iyileştirmek için gidiyor. Düzelmesi öyle kolay değil. En az 3 ile 5 yıl süren bir tedavi süreci gerekli. Bir de her terapist narsistleri iyileştirmek için yeteri beceriye sahip değildir. O yüzden narsist kişi şema terapi çalışan bir terapist bulması gerek. Bunları hepsini kabul edip düzeleceğine inanıyorsanız ben buna saygı duyarım. Siz kendinize şu soruyu sormalısınız “ben bu kişiye ömür boyu katlanabilir miyim? Burada cevabınız “evet” ise bu hayatınızla kumar oynamak gibidir.  Çünkü bu tedavilerin çoğunu almaya devam dahi etse düzeleceğinin garantisi yok.

Arkadaşlar narsisti düzeltmeye çalışmayın, düzelmez. Kendinizi korumanın en net yolu ise ne yazık ki ilişkiyi sonlandırmaktır.

Bazı durumlarda çok sık duyuyorum “Ben bu kişiyle yaşamak zorundayım, başka çarem yok” ya da “bu kişi benim ailemden birisi, onlardan uzaklaşamam” çok haklısınız. Gönlüm uzaklaşmanızdan yana siz kendinizi hem ekonomik hem psikolojik hem de fiziksel güçlendirin bir an önce kendinizi oradan atın. O süreçte yapmanız gereken ise sınırlı ve nezaketen iletişim kurmanızdır. Siz kendinizi geliştirmeye odaklanın. Olabildiğince az muhatap olun.  İletişimsizlik demiyorum dikkat edin. Nezaketen iletişim kurmanız gerek. Ne demek istiyorum nezaketen iletişim derken: Kendi sorumluluklarınızı yerinize getirmeye devam edin. Sizi gördüğünde selam verin, onun da halini hatırını sorun. Çatışmaya girmeyin. Cümle pintisi olun. Az kelimelerle iletişimi sonlandırın. Sohbeti çok öteye taşımayın çünkü narsist kavga etmek ister. Eline onun koz verirseniz siz de öfkenize hakim olamazsınız.

Son kez söylüyorum kesinlikle narsisti görmezden gelmeye çalışmayın ya da küsmeyin.

Instagram

Twitter

YouTube

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
8
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Deniz Aktaş

Tek yontemi hayatinizdan cikartmak. 👍