Görüş Bildir
Haberler
Burak Öge Yazio: Narsist Nasıl Değersiz Hissettirir ve Bağımlı Yapar?

etiket Burak Öge Yazio: Narsist Nasıl Değersiz Hissettirir ve Bağımlı Yapar?

Burak Öge
08.05.2022 - 14:15 Son Güncelleme: 18.05.2022 - 10:30

Narsistler 5 aşamalık bir döngü içerisinde sizleri etkiler, değersizleştirir ve bağımlı yapar. Bu döngü çok sık yaşandıkça bağımlı olduğunuzu anlayamazsınız. Yaşadığınız durumu normalleştirirsiniz ve bu ilişki size zarar verse de ilişkiyi sürdürmeye devam edersiniz. Çünkü narsist bu döngüde hep sizi suçlar. Siz çok sık suçlandıkça kendinizde hata ararsınız ve düzelmeye çalışırsınız. Fakat zaman geçtikçe kendinizde düzelecek bir şey bulamazsınız ama ilişkiyi de sürdürürsünüz. Artık bağımlılık sürecine girmiş olursunuz.

Şimdi bu bağımlılık yapan 5 aşamalı döngüye göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Adım: Aşk bombardımanı

1. Adım: Aşk bombardımanı

Narsist insanlar ilişkinin en başında sizleri etkilemek ve sizin sevginizi kazanmak için müthiş çaba gösterirler; hediyeler, yemekler, güzel sözler ve şahane gözükmek için elinden gelenin en fazlasını yapmaya çalışır.

Bu kişiyi beğenmeseniz de o sizin peşinizden yıllarca koşar. Sizi elde edebilmek için elinden gelen her şeyi ardına koyar. Sizin çevrenize kendisini o kadar güzel anlatır ve tanıtır ki artık etrafınızdaki kişilerde ikna olur. Sizin çok yakıştığınızı söylemeye başlarlar.

Birbirinizi tanıma evresinde hoş vakit geçirirsiniz.  Güzel sözler, keyifli aktiviteler, değer, ilgi derken aklınız karışır ve o kişiyi değerlendirmeye başlarsınız. Artık narsisti kafanızda bir yere yerleştirdikten sonra kabul etme aşaması başlar.

2. Adım: Narsisti kabul etme

Çok fazla ilgi alaka aşırı hoşunuza gider ve kendinizi değerli hissedersiniz. Ve aklınızdan şu düşünceler geçer:

“Bu kadar ilgi ve sevgi boşuna değildir herhalde, kesin bu kişi beni seviyor.” 

'İşte hayatımın aşkını buldum.”

“Bir kişi bu kadar uğraşıyorsa mutlaka beni seviyordur.” diye düşünebilirsiniz.

İlişkiniz artık başlamıştır. Siz de ilgi gösterdikçe narsistin gerçek yüzü ortaya çıkar. Döngünün üçüncü adımı başlar.

3. adım narsistin şeytana bürünmesidir.

Narsist sizi elde edince artık onun için bir heyecanınız kalmamış olur. O herkesin onu koşulsuz ve sürekli sevmesini ister. Narsist için artık  eyecan yaratan bir av değilsiniz. Narsistin maskesi düşer ve gerçek yüzüyle tanışırsınız; sizi sürekli suçlar, eleştir, sizi küçümser kendisini över, empati yapmaz ve her zaman haklıdır.

Narsist sizi suçladıkça kendinizde sorun olduğunu düşünebilirsiniz. Bu suçlamaların boyutları her seferinde artar. Tartışma çıkar bunun suçlusu hep siz olursunuz. 

Narsist sizi küçümser ve aşağılar. Sizi değersizleştirir, yalnızlaştırır. En sonunda çaresiz kalır ve umudunuzu kaybedersiniz. 

Narsist ilk başlarda sergilediği ilgi alakayı keser. İlk anda tanıdığınız o kişi artık yoktur.

Artık yavaş yavaş kafanız karışmaya başlar ve 4. adıma geçersiniz.

4. adım ise tekrar değerlendirmedir.

Narsistin tüm kötü davranışlarını gözden geçirir ve değerlendirirsiniz. Kendinizi değersiz ve sevgiyi hak etmeyen biri gibi algılarsınız. Narsisti suçlamak yerine kendinizi suçlarsınız çünkü narsist sizin sorunlu birisi olduğunuzu söyledikçe onun doğru söylediğini düşünmeye başlarsınız.

Narsist tarafından kaybettiğiniz itibarı geri kazanmak için ona çok fazla sevgi gösterirsiniz. “O bana kötü davranıyorsa bunun sebebi benim ve ben değişmeliyim” dersiniz. Narsistin ilk başta sergilediği ilgi alakayı kazanmak için aşırı fedakar birisi olursunuz. Onun gönlünü kazanmak için çabalar durursunuz. Hatanız olmadığı halde özür dahi dilersiniz. Ama o hala size eskisi gibi davranmaz ve değişmez. 

Bu kadar fedakarlık ve ilgiden sonra yorulduğunuzu hisseder ve geri adım atmaya başlarsınız ve beşinci adım başlamış olur.

5. adım ise tam bitirecekken “bir şans daha” adımıdır.

5. adım ise tam bitirecekken “bir şans daha” adımıdır.

Tükenmişlik, mutsuzluk, kaygılar, değersizlik en üst seviyede yaşanır. Bu ilişkiyi bitirmenin doğru olduğunu düşündüğünüz zamandır. 

Bu adımda narsist sizi uzaktan izlemeye devam eder. Baktı siz net bir şekilde bitirmeyi planlıyorsunuz “hooooop” ilk adımı devreye sokar ve sizi tekrar kazanmaya çalışır.

Aşk bombardımanı olan birinci adıma geri döner. Sizi kazanmak için çabalar, hediyeler, yalandan özürler, düzeleceğim entrikaları derken…. Sizi ikna etmeyi başarır.

Sizde ümit edip düzeldi zannedip tekrar bir şans daha verirsiniz. Bu da ikinci adımın tekrar yaşanmasıdır. 

Fakat bu mutluluk kısa sürer. Narsist sizi tekrar elde edince şeytani davranışlarına geri döner.

Siz yine kendinizi suçlar, narsiste ilgi gösterir ve fedakar davranırsınız. Baktınız sonuç vermiyor tekrar ilişkiyi bitirmeye düşünürsünüz. Ama narsist buna izin vermez. Sizi kazanmak için çabalamaya başlar. Bu döngüyü tekrar yaşatır. Artık siz bağımlı olmaya başlarsınız. Sizin ilişkiyi bitirmediğinizden emin olan narsist size daha kötü davranır hatta aldatır. Olabildiğince sizi en değersiz varlık gibi hissettirir ve siz de bu değeri sürekli kazanmaya çalışırsınız. 

Artık özgüveni düşmüş, mutsuz, depresyonda ve kaygı bozukluğu yaşayan bir insan halini dönersiniz. Bu döngü sürekli kendini tekrarlar, ne kadar çok sık tekrarlarsa sık o kadar güçlü bağımlı olursunuz çünkü narsist her seferinde sizin tüm becerilerinizi, gücünüzü elinizden alır ve bırakmanız gittikçe zorlaşır. 

Bu döngünün herhangi adımında dur demeyi bilmeniz gerek. Aldığınız hasar uzun vadede çok fazla. Narsistin düzelmesini beklemeyin. Narsist kendisi istemediği sürece psikolog psikolog gezseniz dahi fayda etmez. Boşuna çift terapisine giderek ilişkiyi düzeltmek için paralarınızı harcamayın. Oralara gittiğinizde ya sizi kötü gösterecek ve kendisini övecek ya da terapist kötüleyecektir. Çünkü terapist narsisti fark edip hataları yüzüne vurduğunda işine gelmez ve kötülemeye başlar.

En sağlıklı yol adım adım narsisten ayrılmaktır Neden adım adım diyoruz çünkü narsistten ayrılmak görüldüğü kadar kolay değildir. Çünkü iki tarafta bağımlıdır bırakmaz, narsist sizin yarattığınız konfor alanına bağımlı olmuştur siz de narsiste bağımlı olmuşsunuzdur. O yüzden iki taraf için de bu ilişkiyi sonlandırmak çok zordur. Bağımlılıktan tek başınıza kurtulamıyorsanız benden ya da en yakın uzmandan destek almanız ruh sağlığınız açısından çok önemlidir.  

Instagram

YouTube

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mls

yıllarca yaşadığım döngüler birebir. böyle biriyle birlikteyseniz arkanıza bakmadan kaçın yoksa kafayı sıyırırsınız

moonlight

sıkıntı büyük

Ayşe Hatko

Narsist mi bilmiyorum bunları yaşadım. Beni aldattı kendini düzeltirsen ilişkimiz yoluna girer dedi. Ayrıldım ama bağımlı gibiyim. Kendimi gittikçe küçük gör... Devamını Gör