Görüş Bildir
Haberler
Burak Öge Yazio: Narsist Mağdurlarının Özellikleri: Uzun Süre Narsistlerle Yaşarsanız Ne Olur?

etiket Burak Öge Yazio: Narsist Mağdurlarının Özellikleri: Uzun Süre Narsistlerle Yaşarsanız Ne Olur?

Burak Öge
22.05.2022 - 22:16

Narsist insanlar virüs gibidir. Uzun soluklu narsistlerle yaşarsanız hem psikolojik hem de fizyolojik olarak hastalanmaya başlarsınız. Narsist insanlar ilişkinin başlarında pek zarar veriyormuş gibi gözükmez  fakat onlar yavaş yavaş ve dikkat çekmeden insanı yok eder.

Kolunuza  bir iğne batırsam önce küçük bir acı sesi çıkartırsınız. Sonrasında ben size  “aaa şaka yaptım” desem. Siz o batırdığım iğneyi çok önemsemezsiniz. “Küçücük bir iğne ya bir şey olmaz” diye düşünebilirsiniz. Ertesi gün tekrar o iğneyi batırdım ve şaka ya da haklı gibi davranarak durumu normalleştirdim. Baktım sesiniz çıkmıyor her gün iğne batırmaya devam ettim. Böylelikle ben sizi zayıflatarak kontrolüm altına almaya başardım. Sizin kendi sınırlarınız yok onu ben belirledim. Uzun süre size iğne batırmaya devam edersem ne olur? O kolunuz mosmor olur ve kan toplar. Siz diyemezsiniz ki küçücük bir iğne ne olacak ki? Artık sesiniz çıkmaya başlar. Çünkü artık kolunuz çürümeye başladı. Bu durum sizi korkutur.

Narsist insanlarla  da yaşam bu şekildedir. Başlarda sesinizi çıkarmazsınız. “Aaa şaka yapmış, bende bir sorun var galiba, aman o üzülmesin” deyip geçiştirirsiniz. Ama çok fazla bu tarz zehirlere maruz kaldığınızda psikolojik ve fizyolojik olarak çürümeye başlarsınız. Taa ki gözle görülür olumsuz sonuçlar ortaya çıkıncaya kadar. 

Size iğne batıran kişiyi önceden anlamalısınız ki size daha fazla zarar vermesine izin vermeyin. Çürümeden önlemlerinizi almak sizin sorumluluğunuz. Narsistler tüm kötü davranışlarını normalleştirir ve gün geçtikçe sizi de alıştırırlar. Bu noktaya gelmeden dur demelisiniz ve sınırınızı çizmelisiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şimdi narsistlere uzun süre maruz kaldığınızda neler olur onları gözlemleyelim:

Şimdi narsistlere uzun süre maruz kaldığınızda neler olur onları gözlemleyelim:

1. Kendinizi değersiz hissedersiniz. Narsist çok fazla suçlar. “Sen sorunlusun, çok öfkelisin,  her sorunu sen başlatıyorsun, seni kimse sevmez, seni ailende istemiyor, hiç arkadaşın yok” gibi bir çok suçlayıcı cümle kurar. Bu tarz suçlamaları başta takmadığınızı düşünürsünüz ama çok sık duydukça gerçek olduğuna inanmaya başlarsınız. Çünkü bu durum “kendi kendini gerçekleştiren kehanete” dönüşür. Ne demek istiyorum? Hani bir atasözümüz vardır: “bir kişiye 40 kere deli derseniz deli gibi dolaşır”. Narsist de bu tekniği kullanır. Sürekli aynı hakaretleri kullanarak sizin kötü hissetmenize sebep olur. Narsist sizi suçluyorsa o etikete yapışır kalırsınız. İşin sonunda bu etiketin doğru olduğuna bilinç altınızda inanmaya başlar. Kendinizi aşırı değersiz hissedersiniz.

2. Özgüveniniz düşer. Çok fazla hakaret, eleştiri ve suçlamaya maruz kaldıkça kendinize olan olumlu özellikler artık yavaş yavaş yok olur. Narsist ayrıca sizin yeteneklerinizi elinizden alır. Üniversiteye gidiyorsanız gitmemeniz için elinizden geleni yapar. Bir işte çalışıyorsanız çalıştırmamak için çabalar hatta çalışmayın diye çocuk bile yapar. İşinizi sabote eder. Kendiniz için yaptığınız sosyal ve maddi yatırımları elinizden alır. Hobileriniz varsa artık yaptırtmaz. Çünkü iyi hissetmenizi istemez. Arkadaşlarınızla buluşmanızı engeller. Kitap okuyup kendinizi geliştirmenizi istemez. Sizi ekonomik, fiziksel, psikolojik ve cinsel olarak kendisine bağımlı yapar. Zamanla bir bakmışsınız elinizde bir şey kalmamış ve eşiniz ne isterse onu yapan birisi haline gelirsiniz. Sonunda kendinize güvenemez birisi olursunuz. 

3. Depresyona girersiniz. Uzun süre narsiste maruz kalınca vücudunuz stresle mücadele hormonu olan serotonini üretmez. Beden ve zihin artık depresyon moduna geçer. Çünkü size iyi gelen tüm şeyler teker teker elinizden alındı. Artık yataktan çıkamayan, iştahı bozulmuş, bir şey yapmak istemeyen, enerjisi düşük bir insan haline dönüşürsünüz. 

4. Kaygı bozukluğu yaşarsınız. Narsist sürekli öfke patlamaları yaşadığı için siz kavga çıkmasın diye sürekli tetikte gezersiniz. “Aman nerde yanlış yaptım, şuna dikkat edeyim, yemeği, temizliği düzgün yapayım” diye hata yapmamak için aşırı dikkat eder durursunuz.  Panik ve korku içerisinde dolaşırsınız. Vücudunuzda  ani tepkiler meydana gelir. Kalbiniz bir anda hızla atar, hızlı nefes alırsınız, karnınıza ağrı girer, elleriniz titrer, kötü bir şey olacakmış endişesine kapılabilirsiniz. 

Narsistle yaşadığınızda çok fazla duygularınızı bastırırsınız. Söylediği hakaretleri, eleştirileri ya da suçlamaları sürekli yutarsınız. Fakat sizin de bir taşıma kapasiteniz var. Bardak dolduğunda taşar. Bu taşmalar öfke patlamaları olarak karşınıza çıkar. Narsist de bundan istifade sizin aşırı öfkeli olduğunuzu söyler. “Doktora gözükmelisin, problemlerin var, hastasın sen” diye söylenir durur. Siz de inanırsınız çünkü elinde çok güzel bir kanıtları var siz çılgına döndünüz. Fakat öfke patlamalarınızın sebebi narsist olup olmadığını çok iyi ayırt etmelisiniz. Duygularınızı içinizde yaşamaktan ziyade ara ara onları boşaltmanız öfke patlamalarınızın önüne geçecektir. Bir günlüğe, deftere yaşadıklarınızı yazabilirsiniz ya da bir yastığı onu düşünerek anlatabilir ve tekme atabilirsiniz. Çok güvendiğiniz bir insana yaşadıklarınızı anlatabilirsiniz. Hatta bir uzmana yaşadıklarınızı anlatmak size daha iyi hissettirecektir.

6. Çok fazla sevgi veren fedakar birisine dönersiniz.

6. Çok fazla sevgi veren fedakar birisine dönersiniz.

Kafanızda kendinizi değersiz birisi olarak konumlandırırsınız ve bunu düzeltmek istersiniz. Kendinizi değersiz, sevilmeyen ya da önemsiz olmadığınızı göstermek için aşırı ilgi ve fedakarlık yapan birisi haline gelirsiniz. Aslında siz iyisiniz ama bunun farkında değilsiniz. Tek istediğiniz bir şey var “narsiste iyi bir insan olduğunuzu kanıtlamak”. Maalesef ne kadar uğraşırsanız uğraşın, bolca sevgi gösterin narsist değerli hissetmenizi sağlamayacak. Artık okları kendinize çevirin. Kendinize ilgi ve sevgi gösterin. Bunu en çok siz hakkediyorsunuz.

7. Kendinize zaman ayıramazsınız. Narsist ne kadar kötü birisi olduğunuzu anlatmaya çalıştığı için siz de bunun aksini ispat etmeye çalışırsınız. İşiniz gücünüz onları ikna etmekle geçer. Çatışmalar, fedakarlıklar derken kendinize zaman kalmaz. Ev işleri, çocuk, iş güç ve sorunlu eş derken bir bakmışsınız ufacık bir zaman bile kalmaz size. Çünkü sorunları daha çok konuştukça daha çok sorun yaratıyorsunuz. Çözüme odaklanmıyorsunuz ve kendinizi ihmal ediyorsunuz.

8. İlişkide bağımlı hale gelirsiniz. Narsist size ne kadar kötü davranırsa davransın ondan kopamaz hale gelirsiniz. Çünkü tüm yeteneklerinizi elinizden alır, tamamıyla onun kontrolü altına girersiniz. Yeni ilişkiler size korkutucu geliyor olabilir. “Beni kimse beğenmeyecek” düşüncesi aklınızdan çıkmıyordur. Konfor alanınız size çok iyi geldiği için bırakamayacaksınız. Durum böyle olunca elde avuçta narsist kalıyor ona da bağımlı kalıyorsunuz. 

9. Kendinizi yalnız hissedersiniz. Narsist size sevgi göstermez, ayrıca çevrenizdeki tüm insanlarla bağınızı kopartmanızı sağlar. Etrafınızda insan kalmayınca kendinizi iyice yalnız hissedersiniz. 

10. Fiziksel hastalıklar: Narsistle uzun süre yaşadığınızda duygularınızı içinize atarsınız. Tüm hakaretleri, değersizlikleri kendi içinizde yaşarsınız. Bu duygular ifade edilmedikçe beden bu kötülüklerin kaydını sizin için tutuyor. Siz dışa atmazsanız kendisi bir şekilde dışa yansıtmasını bilir. Fiziksel hastalıklar bunların örneğidir. Özellikle yoğun stres yaşayan kişilerin çok fazla cilt hastalıkları yaşadıkları bulunmuştur. Sedef, egzama, sivilce, zona gibi cilt hastalıkları çok sık görülür. Kalp krizi, tansiyon, şeker hastalıkları ve kanser hastalıkları da çok sık rastlanmaktadır. 20 ile 30 yıl narsiste maruz kaldığınızda bu hastalıkları yaşayabilirsiniz. 

11. Ek olarak birçok rahatsızlığı yaşama olasılığınız yüksek. Örneğin, diş sıkması, vücutta anlamsız ağrılar, halsizlik, kalp hastalıkları, kilo problemi, kabızlık, ishal, hafıza problemleri,  sindirim sistemi bozukluğu aşırı alkol, uyuşturucu, sosyal medya kullanımı, uyku problemleri gibi birçok rahatsızlık ortaya çıkabilir.

11 maddelik belirtilerle psikoloğa gittiğinizde muhtemelen farklı tanılar konulacak ve sorunlarınız çözülmeyecek. Bu belirtilerin kaynağının narsistlerden olup olmadığını çok iyi ayırt etmeniz gerekir ve ona göre müdahale yöntemi kullanmalısınız. Stresle mücadele, duyguları ifade etme gibi yöntemler sizi bir noktaya kadar korur. Fakat narsist sizin iyileştiğinizi gördükçe daha yüksek dozda saldırarak sizi daha fazla zehirleyecektir.

Uzun süre narsistle yaşamak yavaş yavaş yok olmak demektir. Ne kadar güçlü olursanız olun ya da bilgili olun bir zaman sonra sistem çökmeye başlayacaktır. Narsistlerle bir savaşa girerseniz kazanamazsınız. Çünkü siz onlardan daha kötü bir şeytan olamazsınız. O yüzden akıl ve beden sağlığınızı korumak istiyorsanız adım adım onlardan uzaklaşmanızı öneririm. 

Instagram

YouTube

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
2
2
2
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın