Görüş Bildir
Haberler
Borsalarda Yön Belirlenemezken Gerilim Yükseliyor! Kurlar Haftaya Nasıl Başladı?

Borsalarda Yön Belirlenemezken Gerilim Yükseliyor! Kurlar Haftaya Nasıl Başladı?

Küresel piyasalarda, Rusya-Ukrayna gerilimi geçen hafta boyunca düşük risk iştahı ve yüksek oynaklığa sebep olurken, ABD piyasaları bugün kapalı olacak. 

Borsa İstanbul'da yükseliş seyrini hakim olması beklenen günde Rusya-Ukrayna geriliminin yeniden artması ile karışık bir seyir izlendi. Dolar ve euro sıkıştığı yerde seyrini sürdürüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Borsa İstanbul'da umutlar sürüyor

Borsa İstanbul'da umutlar sürüyor

Yurt içinde, cuma günü alış ağırlıklı seyreden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,12 değer kazanarak 2.032,44 puandan tamamladı. 

Analistler, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin haber akışının gündemin odağında kalmaya devam ettiğini belirterek, gerilim azalsa da risklerin hala masada olduğunu, bu nedenle yatırımcıların temkinli davranması gerektiğini söyledi.

Bugün ABD piyasalarının kapalı olması ve zayıf veri gündemi nedeniyle piyasalarda yön arayışının öne çıkacağını aktaran analistler, merkez bankaları yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin de yakından takip edileceğini söyledi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.990 puanın destek, 2.090 seviyesinin direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,87 oranında 17,65 puan artışla 2.050,09 puandan başladı.

Endeks günü Moskova Borsası'ndaki düşüşün etkisiyle karışık seyirde geçirirken, yüzde 0,28 oranında 5,62 puan değer kazancıyla tamamladı. 

Ukrayna zirvesi umuduyla başlayan gün gerilimle sürdü

Ukrayna zirvesi umuduyla başlayan gün gerilimle sürdü

ABD Başkanı Biden'in, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmemesi halinde Putin ile yeni bir görüşme yapabileceğini söylemesi küresel hisse senedi piyasalarına moral vermişti. 

Wall Street'in kapalı olduğu bugün, ABD vadeli endeksleri Asya'daki işlemlerde yukarı yönlü bir seyir izledi. Avrupa'da da pozitif bir hareket görülmüştü.

Vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi 195 puan, yüzde 0,57, S&P 500 vadeli endeksi 26,75 puan, yüzde 0,62 ve Nasdaq 100 vadeli endeksi 73 puan, yüzde 0,52 artıda seyretti.

Londra'da FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 0,24, FDAX yüzde 0,51, Eurostoxx 50 vadeli endeksi de yüzde 0,50 yukarıda işlem görmüştü.

Yüksek enflasyon ve artan jeopolitik risklere yönelik duyarlılığın arttığı bir ortamda para politikalarının geleceğine yönelik gelişmeler de yatırımcıların odağında bulunmaya devam ediyor. 

Asya tarafında, Çinli emlak geliştiricisi Zhenro'nun, yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğine dair açıklama yapmasının ardından şirketin hisseleri borsada işleme kapatıldı. Öte yandan Japonya'da bugün açıklanan verilere göre, ülkede şubatta önceki aya göre imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 2,5 puan azalarak 52,9'a, hizmet sektörü PMI 4,9 puan gerileyerek 42,7'ye indi.

Bu gelişmelerle Asya'da güne düşüşle başlayan borsalarda, nispeten artan risk iştahıyla kayıpların bir kısmı telafi edildi. Kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 ve Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7 düşüşle seyretti.

Döviz tarafında bir aşağı bir yukarı

Döviz tarafında bir aşağı bir yukarı

Dolar/TL, cuma günü yüzde 0,5'lik artışla 13,6565'ten kapanmasının ardından yeni haftaya bankalararası piyasanın açılışında 13,6150 seviyelerinde başladı.

Geçen hafta 1,1280 seviyelerine kadar gerileyen euro/dolar paritesi bugün yeniden 1,1360 seviyelerine yükseldi.

09.40 itibarıyla dolar/TL serbest piyasada 13,6286, euro/TL 15,5017 seviyesinden işlem gördü. Euro/dolar paritesi de 1,13676 seviyesinden karşılık buldu.

18.20 itibarıyla TL karşısında dolar 13,6503, euro 15,4796 seviyesinden işlem gördü. 

Biden ile Putin'in Ukrayna için biraraya gelmeleri olasılığı altın fiyatını geriletti

Biden ile Putin'in Ukrayna için biraraya gelmeleri olasılığı altın fiyatını geriletti

Altının ons fiyatı ise güvenli liman olarak görülen varlıklara artan taleple günün ilk saatlerinde 1.908 dolarla Mayıs 2021'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmasının ardından, Biden ile Putin'in görüşebileceği haberleriyle düşüşe geçti ve 1.890 doların altını gördü.

ABD Başkanı Biden'in Macron'un önerisi ile Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna için yeni bir görüşme yapmayı prensipte kabul etmesi altın fiyatını geriletti. 

Biden'in, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmaması halinde Putin ile görüşmeyi kabul etmesinin yarattığı olumlu hava ile birlikte uluslararası piyasalarda spot altın fiyatı Cuma gününe göre yüzde 0,32 civarında geriledi. Spot atın sabah saatlerinde 1890,89 dolar/ons seviyesinde işlem gördü.

Analistler, Fed'in faiz artırımı konusunda bu yıl daha agresif olabileceği yönünde JPMorgan'dan gelen değerlendirmelerin de altın fiyatı üzerinde baskı yarattığını belirtiyorlar.

Spot altın için yukarıda direnç seviyesi 1902 dolar/ons, burası aşılır ise 1920 dolar/ons hedeflenebilir. Geri çekilmelerde ise güçlü destek 1886 dolar/ons ve buranın altında 1865 dolar/ons desteği bulunuyor.

18.20 itibarıyla uluslararası piyasalarda ons altın 1893 dolardan, gram altın 831 liradan işlem gördü.  

Petrol piyasası Ukrayna-Rusya krizini ve İran nükleer anlaşması müzakerelerini izliyor

Petrol piyasası Ukrayna-Rusya krizini ve İran nükleer anlaşması müzakerelerini izliyor

Uluslararası petrol piyasasında gözler Ukrayna-Rusya krizine ve 2015 İran nükleer anlaşmasına dönüş müzakerelerine çevrilmiş durumda.  İran'a ABD yaptırımlarını kaldıracak bir anlaşmanın 1,3 milyon varil İran petrolünün piyasaya getireceği endişeleri fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluştururken, Ukrayna-Rusya krizinde diplomasiye şans verileceği haberleri de fiyatları aşağı çekiyor.

ICE'de bu sabah Brent petrolü Cuma gününe göre 55 cent düşüşle 92,99 dolar/varilden işlem gördü. NYMEX'de Batı Teksas petrolü de 16 cent düşüşle 90,91 dolar/varil seviyesinde karşılık buldu. 

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin sıcak çatışmaya dönüşmesi halinde, İran petrolü piyasaya dönecek olsa da Brent petrolünde fiyatın 100 dolar/varili göreceğine inanıyorlar. 

Analistler, petrol üreticisi Arap ülkelerinin üretimi OPEC+'nın öngördüğünden fazla artırmama kararlılıklarının da fiyatları bu çeyrekte 100 dolar/varile taşıyabileceğini vurguluyorlar.

Jeopolitik risk algısıyla geçen hafta 95,4 dolarla Ekim 2014'ten bu yana en yüksek seviyeyi gören Brent petrolün varil fiyatı cuma günü 88,7 dolara kadar gerilemesinin ardından 91 dolar seviyelerinde dengelendi.

18.20 itibarıyla Brent petrol varili yeniden gerilimin artması ile yükselişe geçerek yüzde 1,08 oranında değer kazancıyla 92,38 dolardan işlem gördü.  

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın