Görüş Bildir
Haberler
Black Mirror Gerçek mi Oluyor? Çin'de 2020'de Yürürlüğe Girecek Olan Sosyal Kredi Sistemi

etiket Black Mirror Gerçek mi Oluyor? Çin'de 2020'de Yürürlüğe Girecek Olan Sosyal Kredi Sistemi

şeyda
27.09.2018 - 11:13 Son Güncelleme: 27.09.2018 - 15:15

''Aldığınız her nefesten, attığınız her adımdan haberimiz olacak.'' diyor Çin hükûmeti. Komünizm rejimiyle yönetilen ülke, ''Sosyal Kredi'' sisteminin 2020'de yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Kaynak: https://www.iflscience.com/editors-bl...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Distopya-vari sistemde monitörler ve iz sürücüler, Çinli vatandaşların yaşamını sayısal tabanda puanlaycak.

Distopya-vari sistemde monitörler ve iz sürücüler, Çinli vatandaşların yaşamını sayısal tabanda puanlaycak.

Bu puanlar bir insanı yükseltebileceği, bazı kurumlara özel erişim sağlayabileceği gibi kişinin dibe batmasına da neden olabilecek. Yanlış davranışlarda bulunan bireyler hükûmetin kara listesine alınarak, belirli kaynaklara erişim problemi yaşayabilecek; eğitim ve ulaşım gibi. Bir bireyin alacağı puan tamamen sergilediği davranışlar ve bunların çevresindekileri nasıl etkilediğine göre azalıp çoğalabilecek.

''Bir kez yanlış yapan, her zaman kısıtlanacaktır.'' ilkesini benimseyen devlet, ''Sosyal Kredi Sistemi'' ile uyumlu ve huzurlu bir sosyalist toplumun ortaya çıkacağını düşünüyor.

Asya Haber Kanalı'na göre 600 milyon yüksek teknolojili güvenlik kamerası, Çin'in 1.4 milyar vatandaşını izlemek üzere yerleştirildi bile. Bu uygulamaya maruz kalan vatandaşlardan 9 milyonunun, uçak bileti alması yasaklandı ve 3 milyon vatandaş da artık birinci sınıf uçamayacak.

Her gün ve her dakika, vatandaşların davranışları bir yapay zeka sayesinde ölçülecek ve değerlendirilecek.

Faturaları zamanında ödemek, hayır kurumlarına bağışta bulunmak, geri dönüşüme destek vermek ve trafik kurallarına uymak gibi pozitif davranışlar, bireylerin puanlarını yükseltecek. Puanları yüksek olan vatandaşlar, bu sayede toplu taşımaya daha az ücret ödeme veya hastanede daha az sıra bekleme gibi önceliklere sahip olabilecekler.

Kurallara olması gerektiği gibi uymayan vatandaşlar, ağır cezalara çarptırılacaklar.

Kurallara olması gerektiği gibi uymayan vatandaşlar, ağır cezalara çarptırılacaklar.

Hükûmetin istediği gibi davranmamayı tercih eden bireylerin, para cezası ödemesi, eğitim hakkından men edilmesi, internet erişiminin kesilmesi ve önüne çıkan iş fırsatlarından yararlanamaması söz konusu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
202
89
84
36
20
15
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
can

Bizde iki senede bir af gelir. Puanlar sıfırlanır.

VERONİKA

gerçekleşmesinden en korktuğum bölüm buydu.. amma velakin bu uygulama türkiyede ki camışlara şart belki zorla da olsa insan olurlar

Dila Patra

Nasıl insani değerlere aykırı bir karar olduğunu aşağıdaki yorum ve cevabında net bir şekilde görüyoruz. Değerler bilinci bu şekilde kazandırılamaz elbette ki.

Pasif Kullanıcı

Umarım yaptığın işte, her ne iş yapıyorsan; o değerleri kazandırılamamış bir kişiyle karşılaştığında ve zarar gördüğünde, tekrar aynı fikirle burada görürüz... Devamını Gör