Görüş Bildir
Haberler
Bildiğimiz Oyunculuğu Onlara Borçluyuz: Yaptıklarıyla Oyun Dünyasını Sonsuza Dek Değiştiren 13 Kadın

Bildiğimiz Oyunculuğu Onlara Borçluyuz: Yaptıklarıyla Oyun Dünyasını Sonsuza Dek Değiştiren 13 Kadın

Oyun dünyası her ne kadar erkek egemen bir alanmış gibi gözükse de kadınlar da bu endüstrinin içinde güçlü bir biçimde varlar. İşte oyun dünyasına yaptıkları katkılar ile onu sonsuza dek değiştiren ve oyunculuğu bugün bildiğimiz haline taşıyan 12 ilham verici kadın.

Kaynak: https://masterycoding.com/blog/12-wom...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Mabel Addis

1. Mabel Addis

Tarih aşkı herkesçe bilinen başarılı bir öğretmen olan Addis oyun dünyasına dalmadan önce pek çok makale ve kitap kaleme almış bir isimdi. 1960'lı yıllarda eğitici bir oyun yaratmak için teknoloji devi IBM ile çalışmak üzere seçildi. Bu birlikteliğin sonucu ise elektronik bir bilgisayar için yaratılan ilk oyun oldu! Böylece Addis hem bir video oyunu tasarlayan, hem de oyunu yazmış olan ilk kişi oldu!

2. Carol Shaw

2. Carol Shaw

Shaw'ın yetenekleri video oyunlarının bugününe bile ışık tutan cinsten. Video oyunu tasarlayan ve programlayan ilk kadınlardan olan Shaw Atari'de başladığı kariyerine Activision'da devam etti. Bir döneme damgasını vurmuş arcade oyunu River Raid'de onun eseridir. Shaw'ın tüm çalışmaları ona 2017 yılında çoktan hak ettiği Endüstri İkonu Ödülü kazandırdı.

3. Dona Bailey

3. Dona Bailey

Atari'de görev alan Bailey bir arcade oyunu yaratan ilk kadındı ve Centipede ile oyun dünyasına damgasını vurdu. 2013 yılında  Women in Gaming Yaşam Boyu Başarı Ödülü kazanan Bailey'nin ellerinden çıkan Centipede ise zamansız bir klasik.

4. Roberta Williams

4. Roberta Williams

Oyun dünyasını bugün bildiğimiz haline getiren önemli işlerden birine imza atan Williams o zamana kadar metin tabanlı olan macera oyunlarına bugün onlarsız düşünemediğimiz grafiği, sesi ve seslendirmeleri ekledi. Aynı zamanda bugün bile hala kült olan oyunların fantastik hikayelerini de kaleme aldı. Kendisine 2014 yılında Endüstri İkonu Ödülü verildi.

5. Brenda Laurel

5. Brenda Laurel

Hayatını video oyunlarına adamış olan Laurel kadınların erkekler kadar video oyunu oynamadığını fark ettiğinde bunu değiştirmek için çalışmaya koyuldu. Genç kadınlar için video oyunları üretmek üzere Purple Moon'u kurdu ve bu hamlesi ona 2015 yılında IndieCade festivalinde ödül getirdi. Kendisi hala kadınların oyun dünyasında daha görünür olmaları için çalışmalar yapıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Risa Tabata

6. Risa Tabata

2001 yılından beri Nintendo çatısı altında çalışan Tabata aslen bir çevirmen olsa da sonrasında şirket içinde yükselerek Nintendo'nun pek çok hitinde yapımcı ve koordinatör olarak görev aldı.

7. Aya Kyogoku

7. Aya Kyogoku

2003 yılında Nintendo için çalışmaya başlayan Kyogoku ise kariyerine Legend of Zelda: Four Swords Adventures ve Twilight Princess yapımlarında senaryo ekibinde yer alarak başladı. Kariyer basamaklarını hızla tırmanan Kyogoku Nintendo'nun dünyayı sallayan hiti Animal Crossing'in başındaki isim oldu!

8. Kim Swift

8. Kim Swift

Üniversite yıllarında ekibi ile birlikte daha sonra bildiğimiz Portal serisinde dönüşecek olan Narbacular Drop adlı projeyi yaratan Swift Valve'a yaptıkları sunumun ardından ekibi ile birlikte hemen işe alındı. Valve ekibinde hala çalışmalarına devam eden Swift Half-Life 2, Left 4 Dead ve Star Wars Battlefront II de dahil olmak üzere pek çok popüler oyunda görev aldı.

9. Bonnie Ross

9. Bonnie Ross

1994 yılından bu yana Microsoft çatısı altında çalışan Ross Gears of War ve Mass Effect dahil olmak üzere pek çok önemli projede yer aldı. Sonrasında 343 Industries'i kuran Ross Halo serisinin en önemli isimlerinden biri olarak bu evrenin yaratılmasında büyük katkılar sağladı.

10. Siobhan Reddy

10. Siobhan Reddy

Kariyeri boyunca pek çok oyun stüdyosunda çeşitli görevlerde bulunmuş olan Reddy Media Molecule'ün kurulmasında büyük rol oynadı ve bu Stüdyo Direktörü olduğu bu ekiple birlikte LittleBigPlanet'i yarattı! Sektörün yenilikçi yapımlarından olan LittleBigPlanet'teki başarısıyla pek çok ödülün de sahibi oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kim “Geguri” Se-yeon

11. Kim “Geguri” Se-yeon

Profesyonel bir Overwatch oyuncusu olan Se-yeon bu sahnenin deyim yerindeyse tozunu attırıyor! Zarya konusundaki yetenekleri tartışılmaz olan oyuncu 2016 yılında böylesine bir yetenek doğal olamaz denilerek aim bot kullanmakla suçlandı ancak kendisi bir canlı yayında bunun aksini kanıtlayarak adını temize çıkarttı. Dragons takımı ile anlaşan Se-yeon Overwatch Ligi'nde forma giyen ilk profesyonel kadın oyuncu oldu!

12. Sasha “Scarlett” Hostyn

12. Sasha “Scarlett” Hostyn

Kariyerine 2012 yılında katıldığı bir StarCraft II turnuvası ile başlayan genç oyuncu kariyer basamaklarını hızla tırmanarak iki yıl gibi kısa bir sürede StarCraft II Kraliçesi unvanını aldı. Kısa bir süre Dota 2'de oynamış olan Hostyn 2018 yılında Intel Extreme Masters turnuvasını kazanarak büyük bir StarCraft turnuvasını kazanan ilk kadın oldu. Kendisi espor sahnesinin en çok kazanan kadınları arasında.

13. İpek Yavuz

13. İpek Yavuz

Göğsümüzü kabartan kadınlarımızdan olan İpek Yavuz eşi Armağan Yavuz ile birlikte kurdukları TaleWorlds Entertainment ile oyun dünyasına Mount&Blade serisini kazandırdılar. Dünya genelinde müthiş bir başarı elde eden yapım ülkemizin uluslararası oyun sahnesindeki en önemli başarılarından.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
4
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın