Görüş Bildir
Haberler
Beyninizi Çorbaya Çevirdikten Sonra Dünyaya Farklı Bir Gözle Bakmanıza Neden Olacak 17 Çarpıcı Belgesel

Beyninizi Çorbaya Çevirdikten Sonra Dünyaya Farklı Bir Gözle Bakmanıza Neden Olacak 17 Çarpıcı Belgesel

Sheida
25.02.2020 - 08:30

Aklınızı darmaduman edecek belgeselleri sizin için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Gezegenimiz / Our Planet (2019)

1. Gezegenimiz / Our Planet (2019)

IMDb: 9,3

Our Planet, izleyenleri dünyanın en değerli doğal yaşam alanlarına, eşi benzeri görülmemiş bir yolculuğa çıkarıyor. Mucizelerle dolu gezegende, kutupların vahşi doğasından okyanusların en derin kısımlarına, Güney Amerika’nın ormanlarından Afrika’nın en güzel manzaralarına doğru çıkılan yolculukta, hepimizin üzerinde yaşadığı coğrafyanın eşsiz ve değerli harikaları gözler önüne seriliyor. Yönetmen koltuğunda oturan Alastair Fothergil, 4 yıl boyunca 7 kıtada 50 ülkeyi kayıt altına alarak, gezegenin güzelliği ve doğanın kırılganlığını bizlere aktarıyor.

2. The True Cost (2015)

2. The True Cost (2015)

IMDb: 7,7

Andrew Morgan'ın yönettiği belgeselde, hazır giyim endüstrisinde rol oynayan özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki düşük ücretlerle çalıştırılan işçilerin hayatı ve üretimin yol açtığı çevre kirliliği, hastalık ve ölüm gibi etkiler anlatılıyor.

3. Fire in Paradise (2019)

3. Fire in Paradise (2019)

IMDb: 7,4

Bu belgeselde, 2018 yılında Paradise kasabasını yerle bir eden ve Kaliforniya'nın en ölümcül yangını olarak bilinen yıkıcı Kamp Ateşi'nden kurtulanlar olanları anlatıyor.

4. Lo and Behold: Reveries of the Connected World (2016)

4. Lo and Behold: Reveries of the Connected World (2016)

IMDb: 7,0

Belgesel, usta yönetmen Werner Herzog'un internet ve bağlı dünyayı araştırmasıdır. Belgeselde Elon Musk, Lawrence Krauss ve Lucianne Walkowicz yer alıyor.

5. Neden Yaratıcıyız? / Why Are We Creative: The Centipede's Dilemma (2018)

5. Neden Yaratıcıyız? / Why Are We Creative: The Centipede's Dilemma (2018)

IMDb: 7,0

Film, birbirinden farklı dallarda birçok insana sorulan bir sorunun peşine düşüyor. Neden yaratıcısınız? Yönetmen koltuğunda oturan Hermann Vaske, yönetmenlerden oyunculara, müzisyenlerden moda tasarımcılarına, devlet adamlarından bilim adamlarına kadar farklı meslek dallarından birçok insana bu soruyu sorarak, yanıt arıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. The Cleaners (2018)

6. The Cleaners (2018)

IMDb: 7,2

Yönetmen koltuğunda Moritz Riesewieck'in olduğu belgeselde, internetin kendini şiddet, pornografi ve siyasi içerik gibi beğenmediği paylaşımlardan temizlemesini konu alıyor.

7. Apollo 11 (2019)

7. Apollo 11 (2019)

IMDb: 8,2

Belgesel, komutan Neil Armstrong ile pilotları Buzz Aldrin ve Michael Collins’in Apollo 11'de üstlendikleri misyonu gözler önüne seriyor. 1969 yılında düzenlenen ve Neil Armstrong’un Ay’a ayak basması ile sonuçlanan Apollo 11 görevine odaklanılan belgeselde, daha önce hiç görülmemiş görüntüler yer alıyor.

8. Mekanlar ve Yüzler / Visages Villages (2017)

8. Mekanlar ve Yüzler / Visages Villages (2017)

IMDb: 7,9

60 yılı aşkın bir süredir sinemadan fotoğrafa, video yerleştirmeden heykele yapıtlar üreten 88 yaşındaki efsane Agnès Varda, İstanbul’da da “Şehrin Kırışıklıkları” projesiyle duvarlara yapıtlar bırakan genç JR ile birlikte Fransa’nın köylerini gezdi. İkili bir yandan halkla sohbet etti, fotoğraflar çekti, çektikleri fotoğrafları sergiledi, bir yandan da dost olup birbirlerini daha iyi tanımaya çalıştı. Mekânlar ve Yüzler, iki çok özel sanatçının sanat, yaş almak, paylaşmak ve gezmek hakkında ürettikleri bir film.

9. One Strange Rock (2018)

9. One Strange Rock (2018)

IMDb: 8,9

One Strange Rock serisi, en son mother! filmiyle ses getiren Oscar adayı yönetmen Darren Aronofsky ile ödüllü yapımcı Jane Root’un yapımcılığında ilerliyor. Belgesel on bölümden oluşuyor ve izleyiciyi hem dünyada hem de uzay boşluğunda destansı bir yolculuğa çıkarıyor.

10. İnce Mavi Çizgi / The Thin Blue Line (1988)

10. İnce Mavi Çizgi / The Thin Blue Line (1988)

IMDb: 8,0

Teksas’da bir cinayet işlenir. Polis görgü tanıkları ve elindeki kanıtlar ışığında davaya çözmüş gibidir. Ancak gerçekler, biraz daha derinde yatmaktadır. Errol Morris’in çekildiği dönemde olay yaratan ve idamla yargılanan bir adamı kurtaran belgeseli İnce Mavi Çizgi, belgesel tarihinin en önemli filmlerinden biri. Gerçeğin hiçbir zaman göründüğü gibi olmadığını anlatan film hem bir suç filmi gerilimi kuruyor hem de mahkeme atmosferinde olayın bütün taraflarına söz hakkı veriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. The Devil and Daniel Johnston (2005)

11. The Devil and Daniel Johnston (2005)

IMDb: 7,9

Jeff Feuerzig'in yönetmenliğini üstlendiği belgeselde Amerika'nın tanınmış müzisyenlerinden biri olan Daniel Johnston'ın yaşamı ele alınıyor. Sanatçının doğumundan günümüze hayatı anlatılırken diğer yandan da mücadele ettiği bipolar kişilik bozukluğuyla özellikle de narsistik yönüyle başa çıkışı gözler önüne seriliyor.

12. Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father

12. Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father

IMDb: 8,6

5 Kasım 2001'de, 28 yaşındaki asistan doktor Andrew Bagby, kız arkadaşı 40 yaşındaki Doktor Shirley Turner'dan ayrıldıktan kısa bir süre sonra Amerika Birleşik Devletleri'nin Pensilvanya eyaletinde, Latrobe yakınlarındaki Keystone Parkı'nda öldürülür. Şüpheler Andrew'nun kız arkadaşı Shirley Turner üzerinde yoğunlaşmaktadır. Ancak Doktor Shirley Turner, Birleşik Devletler'den ayrılıp daha önce yaşamış olduğu, Kuzey Amerika'nın en doğu noktasında bulunan bir ada olan Kanada'nın Newfoundland eyaletine yerleşir. Shirley oradayken cinayetten suçlanarak tutuklanır ve aynı gün kefaletle serbest bırakılır. 

Andrew'nun çocukluk arkadaşı ve bir film yapımcısı olan Kurt Kuenne, hatıraların kaybolmaması için uzun bir yolculuk yaparak Andrew'yla ilgili bir belgesel yapmaya, bugüne kadar onu tanımış ve sevmiş olan herkesle görüşmeye ve Andrew hakkındaki her şeyi öğrenmeye karar verir. Ve bu amaçla bir yolculuğa çıkıp, Andrew'yla birlikte çocukluklarını geçirdikleri Kaliforniya'daki evlerinden başlayarak bu belgeseli çekmeye başlar.

13. Restrepo (2010)

13. Restrepo (2010)

IMDb: 7,5

Belgeselde, Afganistan Savaşı'nın en tehlikeli cephelerinden biri olarak düşünülen ve en sıcak çatışmaların yaşandığı Korengal Vadisi'nde yaşananlar orada görev yapan bir grup askerin gözünden anlatılıyor.

14. Hayat Avcısı / The Imposter (2012)

14. Hayat Avcısı / The Imposter (2012)
documentaryheaven.com

IMDb: 7,5

Henüz 13 yaşındaki Nicholas Barclay, 1994'te bir nisan günü San Antonio'daki evine giderken, ortadan kaybolur. Ailesi tüm arama çalışmalarına rağmen oğluna ulaşamaz, polisten de bir iz çıkmaz. Oğullarının bir şekilde öldüğüne inanan aile 1997'de gelen bir haber ile irkilir. İddiaya göre Nicholas güney İspanya'da bulunmuştur. Bu sevinçli habere inanmak isteyen aielsi hemen harekete geçer; annesi sağlık nedenlerinden dolayı seyahat edemediği için İspanya'ya gidip Nicholas'ı geri getirmek kız kardeşi Carey'e düşer. Fakat Carey'nin ümidi çabuk sönecektir. Zira kardeşi olduğu iddia edilen genç adama Nicholas'a çok benzemekle birlikte hal ve tavırları çok gariptir. Kaybettikleri Nicholas değildir. Gerçeği ortaya çıkartacak kişi ise özel bir dedektif olacaktır... Fakat olayın derinlemesine araştırılması birilerinin hoşuna gitmeyecektir...

15. Blackfish (2013)

15. Blackfish (2013)

IMDb: 8,1

Gabriela Cowperthwaite yönetmenliğini yaptığı belgesel film, katil balina olarak adlandırılan bu büyük balıkların tutuldukları su parkında üç kişiyi öldürmesi ile gündeme gelen olaylar zincirini anlatıyor. Büyük tartışmalara yol açan balinaların gösteri dünyasında kullanılması konusu artık tehlike göstergesi olarak da anılıyor. Hem insanlar hem de balinalar için zararlı olan bu 'ekmek kapısı'nın ardındaki gerçekler Blackfish ile ortaya çıkartılıyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Darwin'in Kabusu / Darwin's Nightmare (2004)

16. Darwin'in Kabusu / Darwin's Nightmare (2004)

IMDb: 7,5

1960'larda Tanzanya'daki Viktoria Gölü'ne yeni bir balık türü bırakılır. Etobur bir balık olan Nil Levreği yöreye has bütün balıkları yok ederek hızla çoğalır ve gölün  ekosistemini bozar. Dünya pazarında oldukça kazançlı bir hale gelen  Nil Levreği bölgenin iktisadi yapısını baştan aşağı değiştirir. Piyasa değeri yüksek bu balık Tanzanya’yı zenginleştirmek yerine yoksullaştırır. Belgesel, kıtalar arası bir sömürü düzeninin toplumsal, iktisadi ve siyasi boyutlarını vurgulayan yapım, Afrika’daki kıtlık ve yoksullukla tüketim alışkanlıklarımız arasındaki ilişkiyi gözler önüne seriyor.

17. Uygunsuz Gerçek / An Inconvenient Truth (2006)

17. Uygunsuz Gerçek / An Inconvenient Truth (2006)

IMDb: 7,4

Clinton dönemi ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore, küresel ısınma sorunu üzerine, sarsıcı bir belgeselle beyazperdede. Küresel ısınma sorunun dünyayı, beklenilenden çok daha kısa bir süre içerisinde, ne tür felaketlere götüreceği üzerinde, önemli tesbitler yapan film, Al Gore’un bu konuyu gündemde tutma çabaları üzerinden ilerliyor. 

2000 seçimlerinde, başkanlığı kıl payı Bush’a kaptıran Al Gore, aldığı yenilgiden sonra tüm mücadelesini, küresel ısınmanın yarattığı tehlikeler konusunda, tüm dünya insanlarını bilinçlendirmek ve bu tehlikeye topyekün bir dur diyebilmek için verdi. Al Gore’un kişisel portresinin de çizildiği filmin en önemli amacı, gerçekleri insanların önüne çok geç olmadan koyabilmektir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
4
3
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

#16 gercekden ilginc bir durum. katma degeri, ticari kazanci daha yuksek bir balik gole giriyor, golden kazanilan para artiyor ama bu halkin daha cok fakirle... Devamını Gör

mutsuzprenses

#14 Hayat Avcısı - Gerçekten çok güzel bir belgesel, inanılmaz akıcı hiç sıkmadan kendini izletiyor. Konu zaten aşırı ilginç. Her "nasıl olur yaa bu nasıl bi... Devamını Gör

Özgur Aslan

buraya Tabuyu koymamak da ne bileyim