Görüş Bildir
Haberler
Beykoz Operasyonunu Yöneten İsim, Hizbullah'ı Anlattı

Beykoz Operasyonunu Yöneten İsim, Hizbullah'ı Anlattı

2000 yılında Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun öldürüldüğü operasyonu yöneten Niyazi Palabıyık, örgütü anlattı. Aynı operasyonda yakalanan örgütün siyasi sorumlusu Edip Gümüş'ün tahliye edildiğini hatırlatan Palabıyık, 'Nasıl oluyor da 250 kişinin katili 11 yıl sonra tahliye oluyor?' dedi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Hizbullah'ın siyasi kanadı' olarak tarif edilen HÜDA-PAR'ın 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı'na destek verme kararının ardından,1990'lı yılların kanlı örgütü yeniden gündemde. 

2000 yılında İstanbul Beykoz'da bir villaya düzenlenen ve örgüt lideri Hüseyin Velioğlu'nun öldürüldüğü, örgütün siyasi sorumlusu Edip Gümüş ile askeri kanat sorumlusu Cemal Tutar'ın yakalandığı operasyonu yöneten emekli emniyet mensubu Niyazi Palabıyık, Sözcü'den Aytunç Erkin'e konuştu. Palabıyık, Hizbullah'ı şöyle anlattı:

'Hizbullah'ın ismi 1990'lı yıllarda duyuldu. Süreç ilk etapta, PKK'lı bilinen insanları satırla öldürmeleriyle başladı. Diyarbakır, Batman ve Mardin'de en çok görülüyor. Bir insanın el uzvuna bakın. Elden sonra parmaklar gelir. PKK baş parmaksa işaret parmağı da Hizbullah! Bunların temel amacı Kürtçülük üzerinden devlet kurmak. PKK, Marksist-Leninist temellere dayanıp dini inancı reddetti, Hizbullah dini inancı öne aldı. Bu yüzden PKK'yla mücadele başlıyor. 

'Mobil eylem timleri kurdular'

Hizbullah'ın eylemleri daha önce yöreseldi… Batman, Diyarbakır, Mardin ölçekliyken daha sonra PKK'nın yoğun olduğu illere taşındı. 1991-1996 arasında Mersin'de istihbaratta görevliydim. İlk mobil eylemlerini Adana, Mersin'de yaptı. Örneğin beş mobil eylem timi kurmuş, ikişer kişiden oluşuyor, 10 kişi. Mersin'de bunlardan altısını yakaladık. Örgüte ilk vakıfiyetim orada başladı.

"Pusulalarla haberleşiyorlardı"

"Pusulalarla haberleşiyorlardı"

Daha sonra görev yerim İzmir oldu. Konca Kuriş isimli bir araştırmacı-yazar vardı. Kuriş, 16 Temmuz 1998'de ortadan kayboldu. Ben 1998'in Şubat ayında İstanbul'da göreve başladım. Çok vahşi bir örgüt bu! Yaptığı eylemi duyamıyorsunuz PKK gibi. Hemen üstlenmiyorlar. İnsanlar ortadan kayboluyor. Haber yok vs… 2000 yılına kadar Türkiye genelinde eylemler oldu. Yaklaşık 1.5 yıl boyunca Hizbullah'la ilgili çalışma yaptık. Elle tutulur, gözle görülür bilgilere ihtiyacımız vardı ve bulduk. Zor bulduk! Çünkü; telefon trafiği yok, elektronik haberleşmeyi çok kullanmıyorlar, pusulalar şeklinde haberleşiyorlardı. Fiziki takipleri yaptık… Hiç ummadığımız şekilde bazı bilgilere ulaştık. 

"O bilgisayarlardan 180 bin sayfa doküman çıkarttım"

"O bilgisayarlardan 180 bin sayfa doküman çıkarttım"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Beykoz'daki hücre evini bulduk ve 17 Ocak 2000'de düğmeye bastık. Öncesinde emniyette toplantı yaptık. ‘Burada bir hücre evi var, örgütün beyin kadrosu burada ve silahlı çatışma yaşanacak' dedikten sonra operasyona başladık. Çatışma oldu ve Velioğlu öldürüldü. Üst düzey bir isim var; Edip Gümüş. Bu ismi aklınızda tutun. Gümüş, siyasi kanat sorumlusu, askeri kanat sorumlusu da Cemal Tutar'dı. Bunları canlı yakaladık, Hüseyin Velioğlu öldürüldü. 

En önemlisi bilgisayarlardı ve onları topladım. Çünkü hepsini kurşunlamıştı Velioğlu. O bilgisayarlardan 180 bin sayfa doküman çıkarttım. Hizbullah'ın Beykoz'daki evinden elde ettiğim dokümanları ben özel kuryelerle 43 ile gönderdim. Bunlardan en önemlisi Diyarbakır, Batman, Mardin'di. Bir o kadar da Gaziantep, Adana, Ankara var. Saydığım yerlerin hepsinde öldürülüp gömülmüş insanlara ulaştık. Mezar evler çıktı. Konca Kuriş'in cesedi Konya'da bulundu. Hücre evinden bulunan belgelerle Hizbullah bitme noktasına gelmişse bunun kilidi Beykoz operasyonudur. Edip Gümüş… 4 Ocak 2011'de tahliye edildi, yurtdışına kaçtı. 

"Nasıl oluyor da 11 yıl sonra çıkıyor?"

"Nasıl oluyor da 11 yıl sonra çıkıyor?"

Edip Gümüş'ü aklınızda tutun dedim. Siyasi kanat sorumlusu. Ele geçen bilgilerden sonra Gümüş ve Cemal Tutar cezaevine konuldu. Bu Edip Gümüş ne hikmetse bakın ne hikmetse diyorum bu iktidar döneminde 2011'de saldılar. Gümüş kim? 250 insanın katili! Bunu neden söyledim? O evde bulduğumuz kayıtlar var, tellerle, işkencelerle insanlar öldürüldü. Biz valizler dolusu kamera kayıtlarını adli makamlara teslim ettik. 

Yarın bir gün bu kayıtları bulamadık derlerse… Sadettin Tantan Bey orada, izlediler! Kimse kayıt yok demesin. Edip Gümüş… 250 kişinin katili. Hepsini mi konuşturdun, hayır. Ama elde edilen görüntülü, diğer ifadelerle desteklenmiş cinayetler var. Uydurmuyorum. Desteksiz konuşmuyorum! Allah'tan korkmak lazım. Gümüş nasıl oluyor da 11 yıl sonra çıkıyor?'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
73
10
5
3
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mamamia

peki bunlar salıverildiginde yardakçilarinin domuz bağlarını sallayarak kutlamaları. daha o zamanlar hiçbir şey olmamış gibi çıkmaları, kimsenin bişey yapma... Devamını Gör

Bozkurt

Nabız yoklaya yoklaya geldiler. Baktılar ülkenin yarısında nabız yok.

TİRYAKİ

bu şerefsizler maalesef ülkenin geleceği, binlercesi var ve binlerce kara tohum ekildi.. ülkede bir cemaat söyleyin tasması dış istibaratın elinde olmasın, b... Devamını Gör

Resho

Bunların ne kadar tehlikeli olduklarını Z kuşağı bilmez, diğerleri de ya balık hafızalı ya da zihniyetleri aynı. Bu adamlar yüzlerce yazar , aydın ya da kend... Devamını Gör

Bozkurt

Bilgi birikimleriyle değil, yarılan ar damarlarıyla gelir onlar.