Görüş Bildir
Haberler
Belçika Kanser Riski Nedeniyle Solaryumu Yasaklamaya Hazırlanıyor

Belçika Kanser Riski Nedeniyle Solaryumu Yasaklamaya Hazırlanıyor

Emre Ordu
27.06.2017 - 14:23 Son Güncelleme: 28.06.2017 - 13:24

Belçika Yüksek Sağlık Kurulu, cilt kanseri riski nedeniyle solaryum yoluyla bronzlaşmanın yasaklanmasını istedi. Ekonomi Bakanlığı'nın sözcüsü de solaryumun tamamen yasaklanmasını önerisini sektör temsilcileriyle görüşeceklerini açıkladı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, daha önce yapay bronzlaşma konusunda katı kurallar koyan Belçika Yüksek Sağlık Kurulu, solaryum ve yapay ultraviyole ışınlar saçan aletlerin tamamen yasaklanması gerektiğini açıkladı.

Kurula göre, solaryum cihazlarından yayılan radyasyon miktarı, kabul edilebilir sınırın çok üzerinde. Bu da çok ciddi cilt kanseri riski yaratıyor ve bu ışınların insan cildine zarar vermesini engelleyecek bir önlem de mevcut değil.

'Kansere neden olabilir' uyarısı zorunluluğu getirilmişti

Yüksek Sağlık Kurulu'na göre solaryumun tek avantajı vücutta D vitamini oluşumuna katkı yapması. Ancak, verdiği zarar göz önüne alındığında bunun hiçbir önemi kalmıyor.

Belçika Ekonomi Bakanlığı sözcüsü, sektör temsilcileri ile tamamen yasaklama önerisini görüşeceklerini söyledi.

Belçika 'daki solaryum işletmecilerinin 1 Eylül'den itibaren tüketicilere yönelik zorunlu olarak, 'Solaryum kullanımı kansere neden olabilir ' yönünde uyarılar yapması kararlaştırılmıştı.

Hollanda da benzer adım atabilir

Hollanda da benzer adım atabilir

Hollanda Sağlık Kurulu sözcüsü ise, kapatma konusunda henüz bir tavsiyede bulunmadıklarını belirterek, Belçika'nın kararının, solaryumun zararları konusunda kapsamlı araştırma yapılmasına neden olacağını söyledi.

Groningen Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden dermatolog Jorrit Terra, Belçika'nın solaryumu yasaklama kararının bu tartışmayı Hollanda'da alevlendirmesini bekliyor.

Hollanda Televizyonu'na (NOS) konuşan Terra, 'Hollanda'da tamamen yasaklanması zor görünüyor ama çok az insan solaryumun cilt kanserine yol açtığından habersiz' dedi.

Avustralya'da 2 yıldır yasak

Avustralya'da 2 yıldır yasak

Solaryum işletmecilerinin bağlı olduğu birliğe göre ise, tamamen yasaklama kararı amacını aşan bir davranış. Birlik Başkanı Rob Bontje, cilt kanseri vakalarının azaltılmasını istediklerini belirterek, bunun yolunun solaryumu tamamen yasaklamak olmadığını savunuyor.

Belçika ve Hollanda'da 2008'den bu yana gençlerin solaryum salonlarına girişi konusunda yoğun denetimler uygulanıyor.

Avustralya, 2015 yılında ticari solaryuma yasak getirdi.

Aynı yıl Hollandalı dermatologlar da evde kullanılan solaryum cihazlarının yasaklanmasını istemişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
66
6
5
4
4
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
PaZZ

Solaryumla ilgili bir korku filmi vardi. Bir kadın solaryumdayken kapagı kapaniyordu ve kadın yanarak ölüyordu. O flimden beri solaryumdan cok korkarim amk. ... Devamını Gör

lunakimu

Bu tarz ülkelerde sağlık ücretsiz. Kanser olan kişi sayısı da arttığı için devletler sigara ve bunun gibi kanser riski olan şeylere karşı yasaklamalar ya da ... Devamını Gör

Hipergrafi

Sigara da yasaklansın, solaryum da yasaklansın, yiyeceklerde kullanılan şeker oranlarına belli kotalar getirilsin, hatta ülkenin nüfusu, çiftin genel psikolo... Devamını Gör

nankurunaisaa

düşüncelerin insan hayatı için sağlıklı olabilir ama çok absürt konulara değinmişsin.