Görüş Bildir
Haberler
Begonya Çiçeği: Çeşitleri, Bakımı ve Diğer Detaylarıyla Begonya

Begonya Çiçeği: Çeşitleri, Bakımı ve Diğer Detaylarıyla Begonya

Özge Tepe
25.03.2023 - 21:19

Begonya, Begoniaceae familyasındaki çok yıllık çiçekli bitkilerin bir cinsidir.  Cins, 2.000'den fazla farklı bitki türü içerir. Begonyalar, nemli subtropikal ve tropikal iklimlere özgüdür. Bazı türler genellikle iç mekanlarda süs bitkisi olarak yetiştirilir. 2.002 tür ile begonya, en büyük çiçekli bitki cinslerinden biridir. Farklı begonya gruplarının farklı kültürel gereksinimleri vardır, ancak türlerin çoğu tropikal bölgelerden gelir, bu nedenle onlar ve melezleri yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyar.

Bu içeriğimize begonya hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Begonya Nedir?

Begonya Nedir?

Begonya, Begoniaceae familyasındaki çok yıllık çiçekli bitkilerin bir cinsidir.  Cins, 2.000'den fazla farklı bitki türü içerir. Begonyalar, nemli subtropikal ve tropikal iklimlere özgüdür. Bazı türler genellikle iç mekanlarda süs bitkisi olarak yetiştirilir. 

2.002 tür ile begonya, en büyük çiçekli bitki cinslerinden biridir. Farklı begonya gruplarının farklı kültürel gereksinimleri vardır, ancak türlerin çoğu tropikal bölgelerden gelir, bu nedenle onlar ve melezleri yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyar.

Begonya Çeşitleri Nelerdir?

Begonya Çeşitleri Nelerdir?

Evlerin olmazsa olmazlarından olan begonya çiçeğinin çeşitleri şunlar:

  • Yumrulu Begonya: En çok tercih edilenlerden biridir. Açık renkte ve parçalı yapraklara sahiptir. Çiçekleri diğer türlere göre büyüktür. Hemen hemen her renkte açabilir.

  • Ağaç Begonya: Diğer türlere göre daha uzundur. Tüysüz ve uzun yapraklara sahiptir. Bazılarının yaprakları beneklidir.

  • Yaprak Begonya: Çiçekleri daha küçüktür. Boyu ortalamanın üzerindedir.

  • Balmumu Begonyaları: Gölgede yetişmeyi seven bir türdür. 19-60 cm uzunluğundadır. Balkonlarda ve az ışık alan odalarda rahatça yetişir.

Begonya Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Begonya Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Begonya çiçeğinin en bilinen özellikleri şunlardır:

  • 2.002 tür ile begonya, en büyük çiçekli bitki cinslerinden biridir.

  • Her iklimde yetişebilir.

  • Az nemli toprakları severler.

  • Suyu seven bir bitkidir.

  • Yılda iki kez gübre verilebilir.

  • İlk kez İngiltere'de keşfedilmiştir.

  • Anavatanı Güney Amerika, Güney Afrika ve Asya'dır.

Begonya Nasıl Bakılır?

Begonya Nasıl Bakılır?

Begonya, gölgeli ortamlarda yetişmeyi seven bir bitkidir. Çoğu begonya, bol miktarda organik madde içeren nemli, iyi drene edilmiş toprakla kısmi gölgede iyi büyür. Genel olarak, begonyaların iyi çiçek açması için parlak ışığa ihtiyacı vardır; ancak, ışık çok yoğunsa yanabilir.

Bronz yapraklı mum begonyaları diğer türlere göre tam güneşe maruz kaldıklarında daha iyi büyürken, yeşil yapraklı çeşitler, yapraklarda güneş yanığını önlemek için sadece sabah güneşini almasını sağlamak gerekir. 

Begonyaları sularken, yapraklar kavrulacağından sıcak güneş yapraklara vurduğunda sulamadığınızdan emin olun. Damlama bandıyla, sağanak hortumu kullanarak veya sabah erken saatlerde sulama yapmak, mantar hastalığı sorunlarını azaltacaktır.

Begonya Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Begonya Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Begonyalarla ilişkili hastalık sorunları arasında Botrytis yanıklığı ve gövde çürüklüğü, külleme ve Pythium kök ve gövde çürüklüğü bulunur. Begonyaların başlıca zararlıları unlu böcekler, örümcek akarları, tripler, pullar, salyangozlar ve sümüklü böceklerdir. 

Viral enfeksiyon, bozuk yapraklara, yapraklar üzerinde siyah lekelere veya yapraklarda veya çiçeklerde açık renkli halkalar veya dalgalı çizgiler oluşmasına neden olabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın