Görüş Bildir
Haberler
Başucu Eserlerinden Biri Olarak Kabul Edilen ''Tutanamayanlar'' Kitabının Özeti

Başucu Eserlerinden Biri Olarak Kabul Edilen ''Tutanamayanlar'' Kitabının Özeti

Elif
18.06.2022 - 13:33

Türk edebiyatının en fazla okunan ve araştırılan kitaplarından biri olan Tutunamayanlar, Oğuz Atay'ın önemli yapıtları arasında yer alıyor. Kitap, biçim ve içerik yönünden Modern Türk edebiyatında bir devrim olarak kabul ediliyor. Oğuz Atay'ın her romanı nadide eserlerden biri olarak görülüyor. Ruhsal çözümlemelerin bolca olduğu Tutanamayanlar kitabı, Olric karakteri ile bütünleşmiş bir eser.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tutanamayanlar Kitabının Özeti

Tutanamayanlar Kitabının Özeti

Mühendis Turgut Özben, arkadaşı Selim Işık'ın tabancayla kendini vurduğunu öğrenmesi üzerine psikolojik olarak çöküntü yaşar. Arkadaşının neden intihar ettiğini sorgular ve onla ilgilenmediği için kendini suçlar. Turgut Özben, Selim'in neden intihar ettiğini anlamak için onun yakın arkadaşlarıyla görüşmeye başlar.

Turgut Özben, ilk olarak Esat ve Metinle görüşerek Selim'i tekrardan tanımaya çalışır. Teker teker arkadaşının hayatında olan insanlarla görüşür ve onların aracılığıyla Selim'in farklı yönlerini keşfetmeye başlar. Selim Işık, intihar etmeden önce ''Tutunamayanlar'' isminde bir ansiklopedi hazırlamaya başlar. Bu ansiklopedide kendine ait bölüm oluşturur. 

Bölümde belirtilenlere göre Selim küçük bir yerde dünyaya gelmiştir. Babasının mesleği memurluktur. Kendisi küçükken bir hastalık geçirir ve ağır atlatır. Ailesi ile şehre taşınır. Burada Sabri adında bir arkadaşı olur. Uzun bir boyu olduğu için okulda hep arka sıralarda oturur. Ortaokuldayken Pitigrilli okur, çevresinde hep kızlar vardır. Askerlik sırasında Kargı adında birisiyle arkadaş olur. Ancak askerden sonra kimse onla ilgilenmez, içine kapanır.

Turgut Özben, araştırmaları sonucunda kendini tanımaya başlar. Kendisinin de Selim gibi bir tutanamamış olduğunu fark eder. Kendini keşfeden Turgut, araştırmalarını bitirir ve evini terk eder.

Tutanamayanlar Romanında Yer Alan Kahramanlar

Tutanamayanlar Romanında Yer Alan Kahramanlar

Romanda bulunan başlıca karakterler; Selim Işık, Turgut Özben, Metin Kutbay, Süleyman Kargı, Nermin Özben, Günseli Ediz, Olric.

Oğuz Atay Hakkında Kısa Bilgi

Oğuz Atay Hakkında Kısa Bilgi

Türk edebiyatının önemli yazarların biri olan Oğuz Atay, 12 Ekim 1934 yılında Kastamonu'da dünyaya geldi. Babası Cemil Atay, bir dönem Kastamonu'da milletvekilliği yaptı. Ankara Maarif Koleji'nden sonra İTÜ inşaat mühendisliğini bitirdi. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğretmenlik yaptı.

Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar dışında Tehlikeli Oyunlar, Bir Bilim Adamının Romanı, Korkuyu Beklerken, Oyunlarla Yaşayanlar, Günlük, Eylembilim adında birçok kitabı vardır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın