Görüş Bildir
Haberler
Başbakan Yıldırım Bedelliyi Tatil Sonrasına Bıraktı: 'Meclis Dönüşte Ele Alacak'

Başbakan Yıldırım Bedelliyi Tatil Sonrasına Bıraktı: 'Meclis Dönüşte Ele Alacak'

Batuhan
06.07.2018 - 14:36 Son Güncelleme: 06.07.2018 - 20:04

Bedelli askerliğin Temmuz ayına yetişip yetişemeyeceği konusu son günlerde gündemin üst sıralarında yer alıyordu. Başbakan Yıldırım, bedelli askerlik yasasının Meclis'in tatilden döndüğünde ele alınacağını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bedelli askerlik yasasının Meclis'in tatile gireceği 15 Temmuz tarihinden önce çıkabileceği yönünde bir beklenti mevcuttu. Basın mensuplarının konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Yıldırım, bedeli askerlikle ilgili verilmiş bir karar olmadığını belirtti. Yıldırım şöyle dedi: 

“O konuyla ilgili verilmiş bir karar yok. Benim düşüncem çok daha radikal, bunun geçici bir düzenleme olmaması gerektiğini düşünüyorum. O konuda bir çalışma yapılıyor. Çalışmalar yapılacak ve bir rapor ortaya çıkacak. O rapora göre biz de hareket edeceğiz. Zaten bizim profesyonel askerliğe geçiş başladı. Terörle mücadeledeki operasyonlara silah altına alınan askerler götürülmüyor. Buradaki esas olan yığılmanın gelecek yıllara artarak devam etmemesini sağlayacak bir çalışma. Sıradan bir bedelli çıkartmak derdimize derman olmayacak. Askere alınmama işi onların kabahati değil. Bizim buna çözüm üretmek gibi bir sorumluluğumuz var. Meclis açıldığında bu konu ele alınacak. Meclis tatilinden sonraki dönemde ele alınacak konulardan bir tanesi”

Yıldırım ayrıca son OHAL KHK'sının bugün çıkarılacağını belirterek,  'Bu gece yayımlanacak KHK ile ihraçlar olacak.' dedi. Yıldırım ihraçların çoğunlukla TSK ve Emniyet'ten olacağını söyledi.

"Süreçler tamamlandıktan sonra çalışmalara başlayacaktır."

"Süreçler tamamlandıktan sonra çalışmalara başlayacaktır."

Konuya ilişkin bilgi veren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, 'Kararın ne olacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.' demişti.

Sözcü Ünal, 'Şu anda hem Meclis ayağında hem de Cumhurbaşkanlığı ayağında seçim sonrası bir yeni durumun şekillenmesi süreci var. Cumhurbaşkanımız seçimlerden önce ifade etmişti 'Bedelli konusu seçimden sonra benim masamda ilk gündem maddelerinden birisi olacak.' demişti. Şimdi bu konuda gerekli çalışmalar, düzenlemeler neyse bununla ilgili süreçler tamamlandıktan sonra çalışmalara başlayacaktır.' açıklamasında bulunmuştu.

"Bütün alternatifler hazır"

"Bütün alternatifler hazır"

Daha önce Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de bedelli askerlikle ilgili yoğun talep olduğunu, konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekli açıklamaları yaptığını anımsatarak, şunları kaydetmişti:

'Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra biz bakanlık olarak gerekli bütün çalışmaları yaptık. Şu anda biz hazırız, bütün alternatiflerimizle hazırız. Aşağı yukarı 4 veya 5 seçenek var. Yaş var, ücret var, ücretin kullanma yerleri var, başka birtakım teknik ayrıntılar var, onları farklı formatlarda hazırladık. Hepsinde ortak, hiçbir askerlik hizmetinde bulunmayacaklar, gitmeyecekler. Sayın Cumhurbaşkanımız seçimden sonra bu çerçevede talimatını verecek, ona göre de gereği yapılacak. Aralık 2014'te çıkan bedelli yasasında yaş 26, ücret 18 bin liraydı. Başvuranların sayısı ise 203 bindi. Bir önceki 2011'in Aralık ayında çıkmıştı. Orada ücret 30 bin lira, yaş 27 idi, faydalanan 70 bindi.'

Bedelli askerlik kredisi

Bedelli askerlik kredisi

Business HT'nin, bedelli düzenlemesine ilişkin aktardığı habere göre, bedelli askerlik için başvuranlar, bedeli peşin olarak ödeyecekler. Ancak şimdiden bankaların bedelli askerlik kredileri üzerinde çalışmaya başladığı biliniyor.

Bedelli askerlik şartları

Bedelli askerlik şartları

2018'de bedelli askerlik için yaş ve ücret henüz açıklanmasa da basına yansıyan bilgilerede 26 yaş ve 20 bin TL ücret öne çıktı. Bedellide elde edilecek gelir doğrudan olarak savunmaya harcanacak.

Bedeli ödeyenler, silah altına alınmayacak ve askerlikten muaf tutulacak.

Bedelli askerliğin devam eden terörle mücadele faaliyetlerinde herhangi bir zafiyet yaratmayacağı bildirildi. Konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’ndan da olumlu görüş alındı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

En son 2014 yılında bedelli askerlik çıkmıştı

En son 2014 yılında bedelli askerlik çıkmıştı

2014 yılında yapılan çalışmalar neticesinde bedelli askerlik çıkmış ve binlerce vatandaş bedelli askerlikten yararlanmıştı. Bedelli askerlik ile birlikte binlerce vatandaş, 18 bin Türk Lirası karşılığında askerlik görevini yapmış sayıldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
111
38
24
11
10
5
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Melih Ertaş

bedelli askerlik yapacak birisi olarak bedelli askerliğin saçma olduğunu düşünüyorum. bence zorunlu askerliğin kalkması gerekiyor

Emine Ata

bence de

clearskies

Sonra başlarsınız; şehitlerimizin gariban baba ocağı diye 😥😡

Emine Ata

ne duyar kasmışsınız he. bunu söyleyen herkes işsiz güçsüz tayfası. asgari ücretle çalışan biri bile bir yıllık maaşının buna eşdeğer olduğunu yani eşitlik o... Devamını Gör

Zafer Gürsoy

ne kadar da bedelli destekçisi bir kız:)