Görüş Bildir
Haberler
Avrupa Birliği Tarafından Terörist Olarak Tanımlanan 15 Örgüt

Avrupa Birliği Tarafından Terörist Olarak Tanımlanan 15 Örgüt

Ebru Erdoğan
19.08.2021 - 15:06

Pazar günü başkent Kabil'e giren Taliban 20 yıl sonra Afganistan'ın kontrolünü fiilen ele geçirdi. Bu olaylar gündemdeyken akıllara diğer terör örgütleri geldi. İşte Avrupa Birliği tarafından terörist olarak tanımlanan 15 örgüt.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. ETA

1. ETA

Bask Yurdu ve Özgürlük ya da ETA , İspanya ve Fransa sınırları içinde yaşayan Bask kökenli topluluğa ait bağımsız bir devlet kurma amacı güden Marksist-Leninist, örgüttür. 20 Ekim 2011'de silahlı mücadeleye son verdiğini açıklamıştır.

2. Yeni Halk Ordusu

2. Yeni Halk Ordusu

Yeni Halk Ordusu, 29 Mart 1969'da Filipinler Komünist Partisi'nin askerî kolu olarak kurulmuştur. Filipinler hükümetine karşı gerilla savaşı veren örgütün amacı, Filipinler'de sosyalist halk iktidarını kurmaktır.

3. El-Kaide

3. El-Kaide

Küresel çapta eylemler yapan örgüt El-Kaide, 1988 yılında Usame Bin Laden tarafından kuruldu. 11 Eylül saldırısıyla dünya gündeminin zirvesine oturdu. Selefilik, Vahabilik gibi ideolojilerden beslenen ve dünya İslam devleti kurma çabasında olan bir örgüttür.

4. Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi (DHKP-C)

4. Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi (DHKP-C)

Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (kısaca DHKP-C), 30 Mart 1994 tarihinde Devrimci Sol örgütünün partileşme kararı alması ile Dursun Karataş liderliğinde kurulan Türkiye'de yasa dışı kabul edilen Marksist-Leninist partidir. Parti (DHKP) siyasal faaliyetler ve propagandadan sorumludur. Cephe (DHKC) ise askerî örgütlenme ve silahlı eylemlerden sorumludur; Türk güvenlik güçlerine ve sivillere karşı ölümlü saldırılar gerçekleştirmektedir.

5. TAK

5. TAK

TAK tam adı ile Kürdistan Özgürlük Şahinleri olan örgüt, 29 Temmuz 2004 yılında kurulmuş olup, Türkiye'nin metropollerinde, turistik bölgelerinde sivillere, askerî hedeflere karşı bombalı saldırı, intihar saldırısı, sabotaj ve kundaklama türünde stratejik ve sansasyonel saldırılar düzenleyen yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüttür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ulusal Kurtuluş Ordusu (Kolombiya)

6. Ulusal Kurtuluş Ordusu (Kolombiya)

Ulusal Kurtuluş Ordusu Kolombiya’nın çeşitli bölgelerinde 1964’ten beri gerilla savaşı kapsamında faaliyet gösteren Marksist-Leninist örgüt.  Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri – Halk Ordusu (FARC-EP)’ndan sonra Kolombiya’daki en büyük silahlı örgüt olarak bilinmektedir.

7. IŞİD/DEAŞ/DAEŞ/DAİŞ

7. IŞİD/DEAŞ/DAEŞ/DAİŞ

Ülkemizde farklı isimler ile anılan ancak tüm dünyada Irak Şam İslam Devleti ismi altında klase edilen bu örgütün amacı isminden de anlaşılacağı gibi Levant adı verilen Orta Doğu topraklarında bir İslam devleti kurmaktır. El Kaide'nin alt bir yapılanması olarak çıktığı yolunda 2014 itibariyle El Kaide ile hiçbir bağlantılarının kalmadığını açıklayarak tarihin gördüğü en kanlı eylem ve savaşa sebep oldukları biliniyor.

8. Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri

8. Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri – Halk Ordusu, FARC veya FARC-EP kısaltmasıyla bilinen, Marksist-Leninist devrimci gerilla örgütüdür. Kolombiya hükûmeti, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Kanada, ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü ilan edilmiştir.

9. İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi (İBDA-C)

9. İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi (İBDA-C)

İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi veya kısaca İBDA-C, Örgüt 3 kıtada büyük bir Doğu yani İslam devleti kurmanın amacındadır.

10. Tamil İlam Kurtuluş Kaplanları

10. Tamil İlam Kurtuluş Kaplanları

Tamil Elam Kurtuluş Kaplanlar, Sri Lanka'da Tamil etnik grubunun yaşadığı bölgenin bağımsızlığı için mücadele eden ayrılıkçı örgüt. Tamil Kaplanları, Hindistan, ABD ve Avrupa Birliği tarafından 'terörist örgüt' olarak kabul edilmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. İslam Cemaati (Güneydoğu Asya)

11. İslam Cemaati (Güneydoğu Asya)

İslam Cemaati, Güneydoğu Asya'da faaliyet göstermekte olan silahlı cihatçı Selefi örgüttür. Amacı Güneydoğu Asya'da şeriatla yönetilen bir İslam devleti kurmaktır.

12. Mısır İslam Cihadı

12. Mısır İslam Cihadı

Mısır İslam Cihadı, Mısır'da faaliyet gösteren yasa dışı silahlı cihatçı ve Selefi örgüttür. Müslüman Kardeşler üyesi olan Muhammed Abdülselam Ferec tarafından, örgütün 1970'lerin sonunda silahlı mücadeleyi bırakması üzerine 1979'da Kahire'de kurulmuştur. El-Kaide ile bağlantılı olduğu nedeniyle Birleşmiş Milletler tarafından dünya çapında ambargo uygulanmaktadır.

13. PKK

13. PKK

Türkiye'nin aslında en fazla alt örgüt ve yapılanma ile mücadele ettiği terör oluşumu PKK'dır. PKK aslında birçok aşırı sol örgütte olduğu gibi içinde parçalanma ve farklı yapılanmalar ile kendine yeni isimler bulmuş olsa da, toplum tarafından tek bir isimle algılanmaya devam etmektedir. Kongra-Gel, KADEK, HPG, JYA STAR, KCK, TAK ve bunun gibi yapılanmalar bu ideolojinin içinden çıkıp bağımsız birer örgüt gibi davransalar da eylemleri sonuç olarak aynı tip ve aynı amaçla yapılmaktadır. 70'lerden bu yana Türkiye'nin çözülmeyen sorunu olarak günümüze kadar taşınmıştır. PKK'nın açılımı Kürdistan İşçi Partisi olarak çevrilebilir.

14. Aydınlık Yol

14. Aydınlık Yol

Abimael Guzmán tarafından 1970 yılında Peru'da kurulmuş amacı mevcut hükümeti devirip yerine maoist ideolojiye dayanan bir yönetim sistemini hayata geçirmek olan terör örgütüdür.

15. Taliban

15. Taliban

Afganistan'da yönetimi elinde bulunduran Diyubendi İslamcı hareket ve askeri organizasyondur. İslam şeriatını yayma amacıyla Molla Muhammed Ömer tarafından 1994 yılında kurulan Taliban'ın 2016'dan beri liderleri Mevlevi Hibetullah Ahundzade'dir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
13
5
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
inci küpeli

hepsi maskeli hepsi silahlı. tiplere bakılacak gibi değil.