Görüş Bildir
Haberler
Avatar Filminin İlham Kaynağı Zhangjiajie Ulusal Milli Parkı

Avatar Filminin İlham Kaynağı Zhangjiajie Ulusal Milli Parkı

Yeter Şirin
31.07.2022 - 06:39

Avatar filmini izlemeyen yoktur. Pandora adı verilen gezegende askeri üs kurarak

yerli halkı kolonileştirmek isterken ana karakterin bu yeni dünyasını savunurken

başından geçenlerin anlatıldığı filmde kullanılan görsel efektler, konusu ve yaratılan

dünyanın tabi ki bir ilham kaynağı var. Bu yazımızda Avatar filmine ilham veren

Zhangjiajie Ulusal Orman Parkını, gerçek olduğuna inanılamayacak kadar

güzellikte olan Tianzi dağlarını ve daha fazlasını anlatıyoruz. Tamam kabul James

Cameron değiliz ama bu yazıyı hazırlarken neden bu dağı seçtiğini bir kez daha

anladık. İsmini nasıl söyleneceğini bilmediğimiz ama kendisi adeta bir cenneti

andıran ulusal milli parkı keşfetmeye hazırsanız biz de hazırız!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki Nerede Bu Park ?

Peki Nerede Bu Park ?

Zhangjjajie Ulusal Milli Parkı Çin'nin Hunan eyaletine bağlı aynı isme sahip Zhangjjajie ilinde bulunuyor. Park; doğal karstik şekilleri, doğal kaynak suyu ve farklı yer şekilleri ile UNESCO tarafından koruma altına alınmış. Ayrıca nesli tükenmekte olan bir çok hayvanı da koruma altına alan UNESCO bu konuda eski genetik türlerin korunması için bir gen havuzu oluşturdu.

Zhangjiajie Ulusal Orman Parkı Hakkında

Zhangjiajie Ulusal Orman Parkı Hakkında

Zhangjiajie Ulusal Milli Parkı 1982 yılında kurulmuş ve Çin'deki ilk ulusal park unvanını almıştır. Ayrıca UNESCO Dünya Kültür ve Doğal Miras Alanı statüsünü alan ilk Çin parkıdır. Toplamda parkta 3.000'den fazla eşsiz jeolojik oluşum bulunuyor. Araştırmacılar, oluşan sütunların milyonlarca yıl önce bu alanda meydana gelen volkanik bir faaliyet sonucu ortaya çıktığını, bugünkü hallerini İse rüzgar aşındırması sonucu oluştuğunu ortaya koydu.

Zhangjiajie Milli Parkı'nda yalnızca benzersiz jeolojik oluşumlar değil 700'den fazla bitki türü bulunduruyor. Eşsiz güzellikteki orman 100'den fazla hayvana ve kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Parkta yapacağınız yürüyüş boyunca nadir bulunan orkide türlerini görebilir, al yanaklı maymun, altın sülün, misk geyiği ve dev semender gibi önemli koruma altındaki hayvanları doğal yaşam alanlarında izleyebilirsiniz. Parkın içinde ayrıca sarkıtları ve dikitleriyle göz kamaştıran mağaralarda bulunmakta. Bu mağaralarından en ünlüsü Huanglong mağarasıdır. Bu mağara dünyada sarkıt ve dikitlerin en yoğun olduğu mağara olarak kabul ediliyor.

Filmlere ilham kaynağı olan dağ; Tianzi Dağları

Filmlere ilham kaynağı olan dağ; Tianzi Dağları

Tianzi dağları zaman içinde kayaların aşınması sonucu aldığı şekil hem ilham kaynağı hem de yüksekliği ile korkutucu. Tianzi Dağları, sütun kaya oluşumları beklenenin aksine kireç taşı aşınmış sütunlar değil. Sütun kaya oluşumları kuvars-kum taşından oluşmuş ve bol yağışların neden olduğu fiziksel erozyon ile 300 yıl sonunda son halini almıştır. Dağların yarattığı manzaralar, sütunlu kaya oluşumları, yoğun ormanlar ve bulutlar, pek çok farklı sanat eserine ilham veren Çin manzaralarının özü diyebiliriz. Zaman içinde farklı renk ve şekillere bürünen Tianzi Dağları, dünyanın en ilginç yerleri listesine girmeyi başardığı gibi Avatar filminden dolayı ismi 2010 tarihinde Avatar Hallelujuh Dağı olarak değiştirildi. Kuleye benzeyen sivri çıkıntılarda biriken topraklar kayaların üzerinde ve etrafında çiçek, çalı ve ağaçların büyüyor ve bu durum hala gizemini koruyor. Bu durum manzarayı daha eşsiz kılıyor.

1992 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne “alışılagelmedik bir doğal güzelliğe sahip” olduğu için koruma altına alınan Tianzi Dağları, milyonlarca yıllık doğal oluşum sürecinin günümüze kadar bozulmadan ulaşan nadide bir doğa parçası diyebiliriz. Tianzi Dağı tek başına bir dağ düşüncesinin aksine toplamda 67 kilometre kare alana yayılmış olup bu dağ topluluğunun en yükseğini deniz seviyesinden 1212 metre yüksekliktedir.

Tianzi Dağı Efsanesi

Tianzi Dağı Efsanesi

Tianzi Dağları efsaneye göre adını, Xiang Dakun adı verilen etnik bir grupta yaşayan Tuija isimli bir adamdan alıyor. Tuija etnik bir azınlık grupla yaşar ve 1300’lü yıllarda Xiang Dakun halkını bir köylü ayaklanmasını öncülük eden kişi olarak bilinir. O ve adamları yenilmeden ve ölmeden tam 40 gün boyunca imparatorluk askerleri ile zorlu bir mücadele vererek falezlere kadar püskürten bu ordular karşısında, kendini boşluğa bırakan Xiang Dukan’ın hatırası için dağ zirveleri çiçeklerle bezendiği söyleniyor. Çin geleneklerinde yalnızca hükümdara verilen “göklerin oğlu” sıfatını elde eden Tianzi Dağları olmuş. Adı yerel dilde “göklerin oğlu” manasına gelen Tianzi Dağları, bu adlandırmanın dışında “Hükümdarların Dağı” olarak da anılıyor..

Bailong Asansörü

Bailong Asansörü

Diğer adı Yüz Ejderha Asansörü olan bu asansör bir uçurumun kenarına inşa edilerek ulusal ormanı ziyaret edenlerin hizmetine sunulmuş. 2002'de halkın kullanımına açılan asansör 2002 yılında UNESCO tarafından koruma altına alındı. 15 temmuz 2015 tarihinde Guinness rekorlar kitabına dünyanın en eski ve en büyük asansörü olarak onaylandı. Hala kullanılan asansörlerden her biri 2 dakikadan daha kısa sürede en fazla 46 kişiyi en tepeye çıkartabiliyor. Asansörün bulunduğu uçurum James Cameron'a ilham veren bir başka doğal oluşum. Yükseklik korkusu olanlar dikkat etmeli.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zhangjiajie Büyük Kanyon Cam Köprüsü

Zhangjiajie Büyük Kanyon Cam Köprüsü

980 fit (326m) yükseklikte 1.410 fit (430 m) boyunca uzanan Zhangjiajie Büyük Kanyon Cam Köprüsü, dünyanın en uzun ve en yüksek cam yaya köprüsüdür. 25 kat dayanıklı camdan yapılan köprü açıldığı zaman o kadar fazla insan ziyaret etmiş ki cam köprü bir süreliğine kapatılmış. 30 Eylül 2016 yılında köprü, çok sayıda turisti ağırlayabilmek için lojistik ve güvenlik önlemlerinde yapılan iyileştirmelerin ardından yeniden açıldı. Yerli halk bu köprüye “kahramanlık köprüsü” diyor. Neden bu ismi verdiklerini söylememize gerek yok galiba. Kendinizi havada yürüyor gibi hissedeceğiniz köprü ziyaret edilmesi gereken bir başka yer, tabi yüksekliği seviyorsanız.

Laowuchang Pirinç Tarlası

Laowuchang Pirinç Tarlası

Turistlerin bu yeri görmek için çamurlu yollarda yürümek zorunda kaldığı Laowuchang Zhangjiajie Ulusal Parkı'nın en 'vahşi' bölgesi diyebiliriz. Buraya Gökyüzünde Ruh Askerlerinin Toplandığı pirinç tarlaları ismi verilmiş. Fotoğrafçıların gözde mekanlarından.

Ulusal Parka Nasıl Gidilir?

Ulusal Parka Nasıl Gidilir?

Ulusal Orman Parkı'na gitmeyi planlamadan önce bu tarihlere dikkat etmenizde fayda var. Özellikle Ulusal Çin bayramları ve Temmuz-Ağustos aylarında yaz tatillerinde ulusal park aşırı kalabalık oluyor.

Eğer tatil planınızda Çin'e gitmek varsa size güzel bir haberimiz var. İstanbul'dan Çin'e aktarmasız uçuş bulunuyor. İlk önce Zhangjiajie şehrine gitmeniz gerekiyor. Özel bir havaalanı olduğundan, buraya Pekin, Shanghai, Cendo, Sihan, Shenzhenia, Guangzhou ve diğerleri eyaletler arasında düzenli uçuşlar var. Havalanından taksi ya da otobüsle milli parka gidebilirsiniz. Trenle de gidilebilir ama hem size artı masraf olacak hem de zaman kaybı yaşatacaktır. Eğer uçakla gitmek istemiyorsanız otobüs seferleri de bulunuyor. Ama uzun süreceği için rahatsız edici olabilir ve trende olduğu gibi zaman kaybı yaşayabilirsiniz.

Nerede Kalınır? Nerede Ne Yenir ?

Nerede Kalınır? Nerede Ne Yenir ?

Park, turistik ve konaklama açısından iyi donanımlı sayılabilir. Küçük ekolojik hayata uygun oteller ve kamp alanları, restoranlar ve kafeler bulunuyor. Eğer Çin mutfağını sevmiyorsanız size kötü bir haberimiz var. Tavuk bacağı sipariş ederken gerçek tavuk bacağının geleceğini asla unutmayın. Akşamları Zhangjjajiede eğlence hayatı olmadığı için tv bakmaktan başka aktiviteniz olmayacak. Avatar filminden sonra ünlenen Zhangjiajie, filmin yapımcısından daha çok kazandı dersek abartmış olmayız. Yıl içinde milyonlarca insan hem ulusal parkı gezmek, hem Avatar Dağını görmek için geldiği için şehrin ister istemez filmin reklamını yapıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın