Görüş Bildir
Haberler
Atatürk'ün Tam 100 Yıl Önce 'Geldikleri Gibi Giderler' Sözlerini Söylediği Kartal İstimbotu Yeniden Doğdu

etiket Atatürk'ün Tam 100 Yıl Önce 'Geldikleri Gibi Giderler' Sözlerini Söylediği Kartal İstimbotu Yeniden Doğdu

Batuhan
14.11.2018 - 12:05 Son Güncelleme: 15.11.2018 - 11:42

Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Geldikleri gibi giderler' sözüyle Kurtuluş Savaşı'nın ilk işaretini verdiği Kartal istimbotunun restorasyonu tamamlanarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İlk ismi ‘Enterprise’ olan 22 metrelik, 80 ton ağırlığındaki Kartal istimbotu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ‘emekli’ olduktan sonra yıllarca römorkör olarak kullanıldı.

13 Kasım 1918'de Atatürk'ün meşhur sözüne tanıklık etmişti

13 Kasım 1918'de Atatürk'ün meşhur sözüne tanıklık etmişti

'Atatürk Adana’dan 13 Kasım 1918 günü öğle saatlerinde trenle İstanbul’a geldikten sonra, Haydarpaşa Garı’ndan bindiği ‘Kartal’ istimbotuyla Galata’ya doğru giderken, 55 parçalık işgal donanmasının arasından geçer... Bu geçiş sırasında yaveri Cevad Abbas’ın ağladığını gören Mustafa Kemal’in büyük kararlılıkla söylediği “Geldikleri gibi giderler” sözü, Kurtuluş Savaşı’nın ilk işaret fişeğini ateşler.'

2016 yılında batmak üzereyken bulunmuştu

2016 yılında batmak üzereyken bulunmuştu

Yıllar önce de Tuzla’daki Güzelyalı Koyu’nda terk edildi. Denizci Arif Ertik ile Milliyet gazetesi muhabiri Gökhan Karakaş 5 Kasım 2016’da batmak üzere olan Kartal’ı buldu. Kartal’ın içinden 20 ton su ve 20 ton kaya çıkarıldı.

Restorasyon çalışmaları tamamlandı

Restorasyon çalışmaları tamamlandı

Ardından Kartal istimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu kuruldu. Çiçek Tersanesi’nde bir yıl önce gönüllüler tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları dün tamamlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Deniz Kuvvetlerine teslim edildi

Deniz Kuvvetlerine teslim edildi

Hürriyet'ten Eyüp Serbest'in haberine göre, Kartal istimbotu, Atatürk’ün o sözleri söylemesinin 100’üncü yılında törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.

Anıt gemi statüsüne alındı

Anıt gemi statüsüne alındı

Anıt gemi statüsüne alınan Kartal, Beşiktaş’taki Denizcilik Müzesi’nin hemen karşısında, bugün banklar ve iki topun yer aldığı alanda sergilenecek. Kartal’ın 19 Mayıs 2019’dan önce yerine alınması bekleniyor.

Sosyal medyadan da emeği geçenlere teşekkür mesajları geldi

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
237
119
8
6
2
2
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ersin İdmanyurdu

"Paşam" "efendim yaver" "geldikleri gibi giderler demiştiniz ya" "evet" "gelirlerken boğazın sol tarafından gelmişlerdi. şimdi sağdan gidiyorlar. yani geldik... Devamını Gör

denemecelersss

yazık Atatürkü güvendiği gençlik tarihi ile dalga geçiyor dini ile dalga geçiyor sizin gibileremi kalacak bu vatan en büyük endişem bu

gaydırı guppak

ellerinize sağlık!!! sadece merakım şimdiye kadar ki hiç mi bir hükümet sahip çıkamadı bulununca mevcut hükümet niye sahip çıkmadı