Görüş Bildir
Haberler
Atatürk'ün Günlüklerinden Geliyoruz: Büyük Önder Geçmişte Mayıs'ın Son Haftasında Ne Yapmıştı?

Atatürk'ün Günlüklerinden Geliyoruz: Büyük Önder Geçmişte Mayıs'ın Son Haftasında Ne Yapmıştı?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.' derken onu daha iyi anlayabilmek için yapıp ettiklerini, söylevlerini de anlamamız gerektiğini ifade eder. İşte bu yüzden biz de günlüklerinden yola çıkarak onun günbegün neler yaptığına bakalım dedik. Bakalım Sarı Paşa geçmişte, Mayıs'ın son haftasında neler yapmış?

Kaynak: Atatürk Araştırma Merkezi

Kronolojik Fotoğraflar: İşte Atatürk

İçeriğin Devamı Aşağıda

23 Mayıs 1919

23 Mayıs 1919

Gazi, Samsun'dan Ankara'da bulunan Ali Fuat Paşa'ya telgraf çekerek Samsun'a geldiğini, kendisiyle daha sık temasta bulunmak istediğini ve İzmir bölgesine dair alabileceği bilgiden haberdar edilmesini bildirir. Ayrıca Kazım Karabekir Paşa'ya mitingler yapılarak İzmir'in işgalinin protesto edilmesini isteyen bir telgraf çeker.

24 Mayıs 1920

24 Mayıs 1920

Mustafa Kemal'in idamı Padişah Vahdettin tarafından onaylanır. TBMM ise İstanbul Hükumetince yapılan her türlü subay terfi ve talfitlerinin kabul edilmeyeceğine dair bir karar çıkarır.

25 Mayıs 1918

25 Mayıs 1918

Tümgeneral Mustafa Kemal, böbrek rahatsızlığı sebebiyle tedavi için İstanbul'dan trenle Viyana'ya hareket eder.

26 Mayıs 1937

26 Mayıs 1937

Gazi, Başbakan İsmet İnönü şerefine Atina'da verilen ziyafet sırasında, Ankara'dan Yunan Başbakanı Metaxas'ı arar ve şöyle der: 'Balkan Müttefik Devletlerinin, Balkanlardaki sınırları tek bir sınırdır. Bu sınıra göz dikenler, güneşin yakıcı ışınlarıyla karşılaşırlar. Bundan sakınılmasını tavsiye ederim. Sınırlarımızın bir ve onu savunan kuvvetlerimizin bir ve ayrılmaz olduklarını söylemekle en büyük insanlık ve askerlik zevkini duyduğumu size bildirmekle mesudum.'

27 Mayıs 1938

27 Mayıs 1938

Gazi, o gün son kez Ankara'dan İstanbul'a gelir. Ne yazık ki çok sevdiği Ankara'sını bir daha göremeyecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

28 Mayıs 1936

28 Mayıs 1936

Atatürk, o gün İstanbul'da Harp Akademisi askerî tatbikatını izlemek üzere Topçu Atış Mektebi'ne gider ve geceyi tatbikat sahasında geçirir.

29 Mayıs 1915

29 Mayıs 1915

Yarbay Mustafa Kemal, o gün Çanakkale'de 19. Tümen birliklerine tahkimat hakkında talimat verir: '...Herkes ve bütün erler iyi bilmelidirler ki, siperler yalnız savunma için değildir ve saldırıyı sağlamayan siperler, zararlı ve başarısızlığa uğratıcıdır. Mevcut siperler iyileştirilip düzenlenecek ve tahkimat yalnız düşman ateşinden korunup az telefat vermek görüşüne dayanmayıp, düşmanı ezecek ve saldırıyı kolaylaştırabilecek mükemmel şekle sokulacaktır.'

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
3
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın