Görüş Bildir
Haberler
Aşure gününüzü tatlandıracak 12 Şey

Aşure gününüzü tatlandıracak 12 Şey

Hasan KARA
30.10.2014 - 12:54 Son Güncelleme: 05.11.2014 - 12:03

#AşureTadında12Madde

1- Oruç tutmak

2- Eve bol bol yiyecek, giyecek getirmek

3- Eş ve çocuklarımızı sevindirmek. Onlara güzel hediyeler almak

4- Fakirlere çok çok hayır yapmak, sadaka vermek

5- Gusül abdesti almak

6- Gözleri 'ismid'le sürmelemek

7- Dostlara ziyafet çekmek, iftar ettirmek

8- Gecesini namaz ve zikirle ihya etmek

9- Hasta ziyaret etmek

10- Aşure tatlılarından bolca yapmak ve eşe dosta ikram etmek

11- En az 10 kişiye selam vermek, hatırını sormak

12- Dostlarımızı, komşularımızı, camilerimizi, büyüklerimizin kabirlerini, ana babamızı ve akrabalarımızı ziyaret etmek

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aşure Gününüzü Tatlandıracak 12 Şey

“Ramazan orucundan sonra en faziletli oruçlar, Allah’ın Muharrem diye adlandırdığı ayda tutulan oruçlardır. Farz namazlardan ve geceleyin kılınanlardan sonraki en faziletli namaz da aşure gününde kılınandır. (Kaynak: Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 4; IV, 290.)

Muharrem ayının ve Aşure gününün inanç tarihimizde önemli bir yeri vardır. Muharrem ayının 10. günü, yani aşure günü; dinler tarihinde kutsal bir gündür. Kaynaklarda ifade edildiğine göre, aşure gününde bir çok peygamberin hayatında önemli ve olumlu olaylar meydana gelmiştir. Bu günde, Peygamber Efendilerimiz ve onlara inananlar çok büyük sıkıntılardan, zulümlerden, baskılardan kurtulmuşlardır. Yeni ve güzel başlangıçlara, büyük ilahi lütuflara ermişlerdir.

Çok kıymetli bir ayda, çok güzel bir güne erişmiş bulunuyoruz. Peygamberimiz Muharrem ayını 'Allah'ın Ayı' olarak tanımlıyor. Ramazan orucundan sonra tutulacak en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu söylüyor. Sevabının da 30 misli olacağını belirtiyor. Bugün, tutulacak orucun geçen senenin günahına kefaret olacağını müjdeliyor. (Yalnız, Yahudi ve Hristiyanlardan farklılığımızı vurgulamak için, Aşure günüyle birlikte, bugünden önceki veya sonraki günü de oruçla geçirmemizi tavsiye etmiştir.)

Biz de, Hadis-i şeriflere göre hareket edelim; bu günü en güzel şekilde değerlendirelim. Farz ve nafile ibadetlerimize dikkat edelim. Oruç tutalım. Her halimizle çevremize bu günlerin güzelliğini yansıtalım. Dostlarımızı, komşularımızı, camilerimizi, büyüklerimizin kabirlerini, ana-babalarımızı, akrabalarımızı ziyaret edelim. Atalarımızın bize miras bıraktığı aşure tatlılarından bolca yapıp eşe-dosta ikram edelim. Sevgi ve dostluk bağlarımızı geliştirelim. Ayırım yapmadan herkese iyilik yapmanın, faydalı olmanın, güzel ahlakı geliştirmenin yollarını arayalım. Hayırlar yapmayı, dualar etmeyi, fakir fukaranın yardımına koşmayı unutmayalım. Sadakalar verelim. Birbirimize hayır dualar edelim.

Eş ve çocuklarımızı ihmal etmeyelim. Peygamberimizin sünnetine uyalım onlara güzel hediyeler alalım, gönüllerini hoş edelim. Peygamber Efendimizin bildirdiğine göre, bu hediyeler evimizin bereketlenmesini, mutluluğumuzun artmasını sağlıyor. Bütün sene yuvamızın bereketi oluyor.

Aşure gününü aslına ve ruhuna uygun olarak değerlendirmeniz temennisiyle...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın