Görüş Bildir
Haberler
Ankara'da Diplomasi Trafiği Yoğunlaşıyor

Ankara'da Diplomasi Trafiği Yoğunlaşıyor

ATKN
07.12.2014 - 00:10 Son Güncelleme: 07.12.2014 - 00:11
İçeriğin Devamı Aşağıda

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın yanı sıra Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn gelecek hafta Ankara'da olacak. Görüşmelerin ana gündem maddesinin Irak Şaö İslam Devleti (IŞİD) olması bekleniyor.

Salı günü Türkiye'ye gelmesi beklenen Cameron'ın ziyaretine dair resmi detaylar henüz açıklanmamış olsa da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta yaptığı bir konuşmada 'Hem bölgesel hem de küresel sorunların çözümü noktasında İngiltere ile birlikte hareket etmek istiyoruz' dedi ve bu konuları Cameron ile de görüşeceklerini dile getirdi.

Cameron'ın ziyaretinin sadece Türkiye ve İngiltere arasındaki ikili ilişkiler açısından önemli olmadığını ifade eden Erdoğan, 'Bu ziyaret içinde bulunduğumuz bölgede zor zamanlardan geçen ülkeler ve insanlar açısından da çok önemli' dedi ve Cameron'la görüşmelerin IŞİD ile mücadele odaklı olacağı mesajını da verdi.

İngiltere, ABD öncülüğünde kurulan IŞİD karşıtı koalisyona katılmış ve Irak'ta IŞİD'e karşı hava operasyonlarına katılmıştı. İngiltere parlamentosu hükümete Suriye'deki hava saldırılarına katılma izni vermiş değil.

İngiltere de, ABD gibi Irak ve Suriye'deki mücadelede öncelikli odak noktasının IŞİD olması gerektiğini ifade ederken Ankara'daki genel yaklaşım 'Suriye'de Beşar Esad rejimi görevden uzaklaştırılmazsa IŞİD sorununu da çözmek mümkün olmaz' noktasında şekilleniyor.

Son konuşmasında IŞİD'e karşı yürütüen hava operasyonlarını da eleştiren Erdoğan, 'Batılı dostlarımıza bir kez daha sesleniyorum. Uçuşa yasak bölgeler ve güvenli bölgeler oluşturmadan ne Suriye'de ne de Irak'ta sonuç alabiliriz' dedi.

Komisyonun yeni yüzleri geliyor

Haftanın diğer önemli ziyaretini gerçekleştirecek olan Avrupa Komisyonu'nun üst düzey yetkilileri ise kısa süre önce göreve başlamış isimler.

Dış Politika Yüksek Temsilciliği görevini 1 Kasım'da Catherine Ashton'dan devralan Federica Mogherini ile Komisyonun yeni genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn'ın Pazartesi ve Salı günlerinde Türkiye'de temaslar gerçekleştirmesi bekleniyor.

Ziyaret öncesinde yazılı bir açıklama yapan Mogherini, 'Türkiye ziyaretimiz AB-Türkiye ilkişkilerinin stratejik önemini gösteriyor. Paylaştığımız ortak vizyonun ışığında Türkiye ile bağları güçlendirmek istiyoruz' dedi.

Mogherini'nin Ankara temaslarının ardından Kilis ve Gaziantep'te Suriyelilerin kaldığı mülteci kamplarını da ziyaret edeceği belirtildi.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0