Görüş Bildir
Haberler
Amirallerin 'Montrö Bildirisi' Davasında 12 Kişiye Hapis İstemi

Amirallerin 'Montrö Bildirisi' Davasında 12 Kişiye Hapis İstemi

Emre Ordu
07.10.2022 - 11:39 Son Güncelleme: 07.10.2022 - 11:42

Emekli amirallerin yargılandığı Montrö bildirisi davasında mütalaasını açıklayan savcı 91 sanık için beraat talep etti. Mahkumiyetleri istenen 12 sanığın da rütbesinin sökülmesi talep edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bildiri üzerine dava açılmıştı

Bildiri üzerine dava açılmıştı

2021 yılının Nisan ayında 103 emekli amiral ile bir emekli tuğgeneral, cüppe ve sarıklı fotoğrafları sosyal medyada yayımlanan Tuğamiral Mehmet Sarı ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmasıyla ilgili bir bildiri yayımladı. Bu bildiri sonrası amiraller hakkında dava açıldı.

Bugün görülen yeni duruşmada savcı esasa ilişkin mütalaasını açıkladı. Savcı 91 sanık için beraat, 12 sanık için mahkumiyet ve rütbelerinin sökülmesini istedi.

Savcı 11 amiral ile bir tuğgeneralin geçmişteki darbe ve muhtıralardan ilham aldıklarını, metnin 'Türk Milleti' diye başlamasının maksatlı olduğunu ve geçmişteki emir komuta zinciri etkisinin kullanılmak istendiğini öne sürdü. Mahkumiyetleri ve rütbeleri sökülmesi istenen isimler şunları

Alper Çetin Tezeren, Atilla Kezek, Atilla Kıyat, Arif Vehbi Alpman, Ergün Mengi, Işık Biren, İlker Güven, Mustafa Özbey, Cem Gürdeniz, Namık Kemal Çalışkan (emekli tuğgeneral), Osman Metin Açımuz, Türker Ertürk.

Gelecek duruşma 12 Aralık'ta

Gelecek duruşma 12 Aralık'ta

Duruşma sonrası açıklama yapan avukat Hüseyin Ersöz, “Mütalaaya karşı savunmalar için duruşma önce 17 Ekim'e bırakıldı. Avukatların itirazı üzerine 12 Aralık olarak belirlendi. 23 Aralık'a kadar savunmaların tamamlanması ve mahkemenin kararını açıklanması bekleniyor” dedi.

Amiraller neden bildiri yayımladı?

Amiraller neden bildiri yayımladı?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kanal İstanbul projesi Montrö Boğazlar sözleşmesini tartışmaya açmıştı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop söz konusu tartışmalar üzerine 'Cumhurbaşkanı, Montrö’den de diğer uluslararası anlaşmalardan da çekilebilir” açıklamasını yapmıştı. 

Önce 103 emekli amiral ile bir tuğgeneral daha sonra da aralarında emekli büyükelçi, eski MİT Müsteşarı, eski Dışişleri Bakanlığı müsteşarlarının da bulunduğu 126 isim, Montrö Sözleşmesi’yle ilgili bir bildiri yayınlamış ve sözleşmenin Türkiye için önemini vurgulamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bildirinin ardından şunları söylemişti:

“Bir gece yarısı gerçekleştirilen bu eylem kesinlikle art niyetli bir girişimdir. Emekli amirallerin vazifesi 104 tanesi bir araya gelerek siyasi bir tartışma konusunda darbe imaları içeren bildiriler yayınlamak değildir. Emekli amiral sıfatıyla da olsa böyle bir girişim, kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik bir bühtandır.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
10
4
4
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Trabuzeni

Çıplak krala çıplaksın diyenlerin yok edildiği bir ülkedir Türkiye