Görüş Bildir
Haberler
Alışılmadık Kurgusuyla İnsanın Başını Döndürüp Aval Aval Bakmasına Sebep Olan 22 Film

etiket Alışılmadık Kurgusuyla İnsanın Başını Döndürüp Aval Aval Bakmasına Sebep Olan 22 Film

Gökhan A.
15.07.2017 - 19:59

Bir filmde, işlenilen hikayenin kurgusu gerekse sahne kurgusu çok önemli. Ve bu kurgu bize alışık olmadığımız şekilde verildiğinde dengemiz bozuluyor ve olayları anlamlandırma biraz zorluk çektirebiliyor. Ama bazı filmler var ki bu değişik kurgusuna rağmen gönüllerimizi fethetmeyi başarıyor. İşte bu tarz filmlerin en iyi örneklerini sizler için bir araya getirelim istedik. Şimdiden iyi seyirler.

IMDb puanları baz alınarak sıralanmış ve film bilgileri Beyazperde'den derlenmiştir.

1. Rastlantının Böylesi (1998) | IMDb 6.8

1. Rastlantının Böylesi (1998)  | IMDb  6.8

Sliding Doors

http://www.imdb.com/title/tt0120148

Zamanlama, kader ve aşk üçgeni üzerine kurulu olan 'Silding Doors', rastlantılar, zor verilen kararlar ve tekdüze yaşamların süregeldiği modern dünyada, sadece bir kaç saniyelik gecikmenin insan hayatını nasıl değiştirebileceğini sergileyen bir film.

2. Şeytan Üçgeni (2009) | IMDb 6.9

2. Şeytan Üçgeni (2009)  | IMDb  6.9

Triangle

http://www.imdb.com/title/tt1187064

Jess arabasıyla giderken bir martıya çarparak büyük bir trafik kazası geçirir ama bu önemsiz gibi görünen kazanın hayatının gidişatını değiştirdiğinin farkında değildir. Arkadaşlarıyla bir yat gezisine çıkar; içten içe yolunda gitmeyen bir şey olduğunu düşünmektedir, ama ne olduğunu bilemez.

Yatları fırtınaya yakalanınca Jess’in içindeki huzursuzluk da artar. Neyse ki, o ve arkadaşları civardan geçen bir gemiye binmeyi başarırlar. Ancak, Jess bu terk edilmiş gemide daha önce de bulunduğuna inanmaktadır. Sırayla tüm arkadaşları öldürülmeye başlar. Ve bu vahşetin sorumlusu asla tahmin edemeyeceği bir kişidir...

3. Gitme (2005) | IMDb 6.9

3. Gitme (2005)  | IMDb 6.9

Stay

http://www.imdb.com/title/tt0371257

Başarılı bir piskiyatrist olan Sam Foster’ın hayal gücü ile gerçeklik arasındaki çizginin bulanlıklaştığına şahit oluşu, intihar eğilimli hastası Henry Letham’ın üzerine düşmesi ile meydana çıkacaktır. Sanat alanında çalışan Henry, kendisi gibi sanat dünyasındaki bir takım insanların davranışlarından etkilenerek 21 yaşında intihar etmeyi planlamaktadır. Piskiyatristimiz, kendisini hastasına öylesine adamış durumdadır ki bir noktadan sonra o da gerçekle hayal alemi arasındaki çizgiyi göremez hale gelir. Var olmaya çalıştıkları dünyada her ikisi de gizemli bir hale bürünürler.

4. 11:14 (2003) | IMDb 7.2

4. 11:14 (2003) | IMDb  7.2

11:14

http://www.imdb.com/title/tt0331811

Akşam saat 11:14te gerçekleşen bir araba kazasından başlayarak sondan başa doğru ilerleyen film, bağımsız gibi görünen bir dizi olayın gerçekte nasıl birbirlerini etkilediği ve sonuçta birbirlerine bağlandığını gösteriyor. Greg Marcks'ın yazıp yönettiği 11:14'te beş farklı karakter ve beş farklı olay aracılığıyla izleyiciye bir cinayet ve aldatma hikayesi anlatılıyor.

5. Paralel Evren (2013) | IMDb 7.2

5. Paralel Evren (2013)  | IMDb 7.2

Coherence

http://www.imdb.com/title/tt2866360

Bir grup arkadaş akşam yemeği yemek için bir araya gelir. Yemeğin keyifli olacağı açıktır, çünkü o gece bir kuyruklu yıldız dünyanın epey yakınından geçecektir. Ancak bu olağan durum, geceye olağanüstü bir yön de verecektir. Yemek sırasında elektrik kesilir. Bu aksiliğin üzerine çevrelerine baktıklarında, gizemli bir evde ışıkların hala yandığını fark ederler. Bu fark edişleri tanık olacakları enteresan olayların da habercisidir.

6. Suç Zamanı (2007) | IMDb 7.2

6. Suç Zamanı (2007)  | IMDb  7.2

Los cronocrímenes

http://www.imdb.com/title/tt0480669

Hector karısıyla birlikte yeni evlerine taşındığı gün inanılmaz bir olay yaşar. Elinde dürbünü çevreyi gözetlerken ormanda çıplak bir kadın görür, çaktırmadan yanına gider fakat bu esnada gizemli bir adam tarafından bıçaklanır. 

Aynı adamdan kaçarken garip bir mekana ve mekanda yer alan bir aletin içine sığınır. Fakat bu kaçış onun zamanda geriye gitmesine neden olacaktır.

7. Yeniden Sev Beni (2003) | IMDb 7.4

7. Yeniden Sev Beni (2003) | IMDb   7.4

Reconstruction

http://www.imdb.com/title/tt0366943

Alex, son derece düzgün bir yaşamı varken bir akşam metroda rastladığı Aimee’nin arkasından gitmek arzusunu o kadar derinden hisseder ki, kız arkadaşı Simone’a bile tek kelime etmeden yürüyüp gider. Aimee ile tanıştıkları anda Alex, onu yıllardır tanıyormuş gibi bir hisse kapılır. Harika bir gece geçirdikten sonra ertesi gün tekrar buluşmak kararı ile Alex evine döner. Ancak bıraktığı hiçbir şey yerinde değildir artık. Ne evi, ne ailesi ne de sevgilisi! Alex tüm geçmişini yitirmiştir. Ona kim olduğunu anlatabilecek tek kişi Aimee’dir. Ancak o cephede de bambaşka gerçekler söz konusudur. Aimee, evlidir ve eşi tam da Alex’in yaşadıklarını anlatan bir roman yazmaktadır.

8. Zamanın Ötesinde (2014) | IMDb 7.5

8. Zamanın Ötesinde (2014) | IMDb   7.5

Predestination

http://www.imdb.com/title/tt2397535

Sıkı bir bilim kurgu filmi olan Predestination, zamanda seyahat edip olmuş ya da olası olayların önüne geçmeye veya suçluları yakalamaya çalışan bir zamansal ajanın hikayesini konu eder. Gizli bir servise bağlı çalışan ajanın son görevi ise; 1975 yılında New York'ta yaptığı bir patlamada 11.000 insanın ölümünden sorumlu olan Fiyasko Bombacısı adlı kişiyi bulup bu patlamanın hiç yaşanmamış olmasını sağlamaktır... Görevi için 1970 yılına New York'ta bir barda, barmen olarak çalışmaya başlayan ajan orada “Evlenmemiş Anne” rumuzlu John isimli bir köşe yazarıyla tanışır. Küçük bir bar sohbetiyle başlayan ikilinin sohbeti, gecenin ilerleyen saatlerinde daha da derinleşir...

9. Kayıp Otoban (1997) | IMDb 7.6

9. Kayıp Otoban (1997)  | IMDb  7.6

Lost Highway

http://www.imdb.com/title/tt0116922

Fred Madison, karısının geçmişinden habersiz olarak onunla evlenmiştir. Ancak bu geçmiş onları rahat bırakmayacaktır. Sonuçta iş bir cinayet ve Fred’in kişilik bölünmesi yaşamasına kadar gidecektir. Bir korku hikayesi, bir cinayet bilmecesi, namlunun ucuyla buluşan bir aldatma, psikolojik bozukluğun analizi?

10. Takip (1998) | IMDb 7.6

10. Takip (1998)  | IMDb  7.6

Following

http://www.imdb.com/title/tt0154506

Yeni romanı için aradığı ilhamı bir türlü bulamamış genç yazar, sokaklarda dolaşıp insanların peşinde dolanmakta, kendine esin kaynağı aramaktadır. 

Bill takma adıyla dolaşan genç yazar, bir gün siyah takım elbiseli, şık giyimli bir adamın peşine takılır. Takıntı haline getirdiği Cobb ismindeki gençle sonunda tanışan Bill, Cobb'un profesyonel bir hırsız olduğunu öğrenir. Cobb'un yaşam tarzından çok etkilenen Bill, sarışın çekici bir kadınla da tanışınca yavaş yavaş ait olmadığı suç dünyasının içine çekilecektir.

11. 21 Gram (2003) | IMDb 7.7

11. 21 Gram (2003)   | IMDb 7.7

21 Grams 

http://www.imdb.com/title/tt0315733

Film, adına “rastlantı” diyerek, büyüsü karşısındaki yetersizliğimizi kolladığımız evrensel bir güç aracılığı ile üç kişinin, yollarını kesiştiren bir trafik kazasını konu alıyor. Paul Rivers, eşini seven ve hayatta kalmak için kalp nakline bel bağlamış, ağır hasta bir matematik profesörüdür. Christina Peck, bir zamanlar uyuşturucuyu da çare arayışlarına dâhil ettiği mutsuzluğunu ardında bırakmış, iki kız çocuk annesi bir ev kadınıdır. Jack Jordan ise türlü kirli işlere bulaşmış, sonrasında eşi ve çocuklarına sahip çıkarak, mutluluğu dini inanışta bulmuş, eski bir sabıkalıdır. 21 Gram filmi, kahramanlarını, ardı arkasına eklenen rastlantılarla, sevgi, sadakat, cesaret, tutku ve suçluluk gibi duygularla yüzleştirirken, “şans” denen şeyin hayatları, telafisi mümkün olmayan biçimde nasıl değiştirebildiğini gözler önüne sermektedir.

12. Göl Evi (2000) | IMDb 7.7

12. Göl Evi (2000)  | IMDb  7.7

Siworae

http://www.imdb.com/title/tt0282599

Kim Eun-ju, deniz kenarında ki evinden taşınırken evin yeni sahibine, kendisine gelen mektupları göndermesi için adresini içeren bir mektup yazar ve mektubu evin önünde ki posta kutusuna atar.

Evin yeni sahibi Han Sung-hyun eve Il Mare ismini verir ve IL MARE yazan tabelayı evin girişine yerleştirir. Derken posta kutusunda ki mektubu fark eder ve alarak okumaya başlar. Mektupta evin eski sahibi, gelen mektupları yönlendirmesi için bir adres bırakmış, evin zemininde ki bir köpeğe ait olan pati izlerini çıkartamadığını belirtmiş ve Il Mare'in ona şans getirmesini dilemiştir.

Sung-hyun ise o zamana kadar evde hiçbir pati izi görmemiştir, ayrıca eve daha yeni IL MARE ismini vermiştir. Tüm bunlar bir yana; evin yakınında ki bakkala evde kendisinden önce kimin oturduğunu sorduğunda kendisinin evin ilk sahibi olduğunu öğrenmiştir.

Sung-hyun aklı karışık bir şekilde eve dönerken ufak bir köpeğin evin girişinde kendisini beklediğini görür.

13. Koş Lola Koş (1998) | IMDb 7.7

13. Koş Lola Koş (1998)   | IMDb 7.7

Lola rennt

http://www.imdb.com/title/tt0130827

Genç ve güzel bir kız olan Lola’nın sevgilisi, mafya için kuryelik yapmaktadır. Son işinde Lola (Franka Potente) onunla buluşmakta gecikince Manni (Moritz Bleibtreu) alması gereken 100.000 DM’lik parayı kaybeder. Mafyanın sevgilisini öldürmemesi için Lola’nın 20 dakika içinde o para çantasını bulması veya bir yerden bu parayı temin etmesi gerekmektedir. Zamana karşı yarış başlamıştır...

14. Aç Gözünü (1997) | IMDb 7.8

14. Aç Gözünü (1997)   | IMDb 7.8

Abre los ojos

http://www.imdb.com/title/tt0125659

Cesar, kendi halinde, ne istediğini bilen genç bir adamdır. Hayata dair umutları vardır ve önünde gördüğü gelecek ışıldamaktadır. Bir gece arkadaşı olan Paleya'nın da ilgi duyduğu güzel bir kadın olan Sofia'yla tanışır. Cesar, artık, o güne kadar sahip olduğu tüm temkinli hallerini kapı dışı etmek üzeredir. Cesar, bu kadın için yaratılmıştır ve bu kadın için her şeyi yapmaya hazırdır. Suç işlemeye ve hapishanelerde sürümeye bile...

15. Bay Hiçkimse (2009) | IMDb 7.9

15. Bay Hiçkimse (2009)  | IMDb  7.9

Mr. Nobody 

http://www.imdb.com/title/tt0485947

Bay Hiçkimse, 2092 yılında dünyada kalmış son ölümlü olan 117 yaşındaki Némo adlı bir adam. Ölüm döşeğindeki Némo genç bir çocukken bir peronda durduğunu hatırlar. Tren kalkmak üzeredir. Annesiyle birlikte mi gitmeli, yoksa babasıyla mı kalmalıdır? Bu karar, sonsuz sayıda olasılığı doğuracaktır... Ve pek çok gezegen, iki ölüm ve sevilecek kadınlar...

16. Mulholland Çıkmazı (2001) | IMDb 8.0

16. Mulholland Çıkmazı (2001)  | IMDb  8.0

Mulholland Dr.

http://www.imdb.com/title/tt0166924

Betty Elms, en büyük hayali Hollywood'da ünlü bir aktrist olmak olan bir kadındır. Bunun için Hollywood'a doğru bir yolculuğa çıkmıştır. Burada kendi hayatında mükemmel bir noktaya ulaşmış olan bir kadınla tanışır ve onun başarılarına hayran kalır. O kadın da Betty'den hoşlanmaya başlar ve aralarında gizemli ve oldukça erotik bir ilişki başlar. Mulholland kavşağında bir trafik kazası gerçekleşir. Bilinç ve bilinçaltı birbirlerine karışırlar. Bütün bu hayatlar, birbirlerine gireceklerdir.

17. Geliş (2016) | IMDb 8.0

17. Geliş (2016)   | IMDb 8.0

Arrival

http://www.imdb.com/title/tt2543164

Film, ordu dilbilimcisi Dr. Louise Banks'in hikayesini anlatıyor. Birden çok uzay gemisi dünyaya iniş yapınca dünya adeta sarsılır. Amaçlarının ne olduğu bilinmeyen uzaylılarla iletişim kurmanın yolları aranmaya başlar. Uzaylılarla iletişim kurması için ordu dilbilimcisi Dr. Louise Banks çağrılır. Doktora yardımcı olması için de fizikçi Ian Donnelly seçilir. İkilinin artık en önemli görevi uzaylıların barışçıl mı yoksa istilacı mı olduğunu belirleyebilmektir. Bu süreçte bir diğer zorluk da ordunun ısrarcı bir şekilde saldırı yanlısı olması olacaktır...

18. Paramparça Aşklar Köpekler (2000) | IMDb: 8.1

18. Paramparça Aşklar Köpekler (2000) | IMDb: 8.1

Amores perros

http://www.imdb.com/title/tt0245712

Genç ve yakışıklı Octavio, geçimsiz ağabeyi ve yengesiyle birlikte yaşıyor. Hiçbir işi olmayan Octavio'nun tek derdi yengesine karşı beslediği büyük aşk. Diğer yandan başarılı bir kariyere sahip olan Daniel ise yolunda giden evliliğini bırakıp başka bir kadını seçiyor. Eski bir cuçlu olan El Chiavo ise kendinden yaşça küçük bir kıza vurulmuş durumda. 

Meksika'nın arka sokaklarında dönen yasadışı olaylardan biri olan köpek dövüşü, hikayenin tüm karakterlerini ilginç bir şekilde bir araya getiriyor.

19. Karanlık Yolculuk (2001) | IMDb 8.1

19. Karanlık Yolculuk (2001) | IMDb  8.1

Donnie Darko

http://www.imdb.com/title/tt0246578

Yıl 1988… Donnie Darko isimli genç bir gece insan-tavşan karışımı olan bir yaratık tarafından odasından çıkarılıp bir sırra doğru sürüklenir. Yaratık, genç çocuğa 28 gün, 6 saat, 42 dakika, ve 12 saniye sonra dünyanın sonunun geleceğini söylemiştir. Olayın şokunu üzerinden atamayan Donnie, bu büyük sırrın ağırlığı altında, tüm sosyal yaşantısını sonlandırarak bu gizemli tavşanın peşinden gidecektir.

20. Yağmurdan Önce (1994) | IMDb 8.1

20. Yağmurdan Önce (1994)  | IMDb  8.1

Before the Rain

http://www.imdb.com/title/tt0110882

Londra ve Makedonya sınırlarının genişliğini kapsayan bir çizgide, üç farklı bölüm üzerinden meramını açıklayan filmde, birbirinden bağımsız insanların nasıl birbirlerini tamamladıkları anlatılıyor.

Filmin ilk bölümü olan 'kelimeler', Ortodoks bir rahip, cinayet faili bir Müslüman ve Arnavut bir kızın hikayesi anlatılıyor. 'Yüzler' bölümünde bir kadının aşk ikilemi, 'resimler' bölümünde ise Makedonya'nın dönüşümü ele alınıyor.

21. Sil Baştan (2004) | IMDb 8.3

21. Sil Baştan (2004)  | IMDb 8.3

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

http://www.imdb.com/title/tt0338013

Clementine(Kate Winslet) sevgilisi Joel Barish'i(Jim Carrey), bir şekilde hafızasından sildirmiştir. Bundan dolayı kalbi kırılmış olan Joel da aynı şeyi yapmaya karar verir. Clementine'nin yavaş yavaş anılarından kaybolduğunu gören Joel, halen onu çok sevdiğini fark eder. Belki de yaptığı hatayı düzeltmek için artık çok geçtir.

22. Akıl Defteri (2000) | IMDb 8.5

22. Akıl Defteri (2000) | IMDb   8.5

Memento

http://www.imdb.com/title/tt0209144

Leonard Shelby, ucuz otel odalarında konaklayan ve sadece nakit para kullanan biridir. Şık giysiler giyip, Jaguar marka araba kullanan Leonard, dışarıdan işadamı gibi görünmektedir. Fakat aslında hayatını karısına tecavüz edip öldüren kişiyi bulmak için adayan biridir.

Ne yazık ki Leonard’ın bu yolda ciddi bir engeli vardır, yaşadığı, çok ender rastlanan ve tedavi edilemeyen bir tür hafıza kaybı. Her ne kadar hayatının 'kaza'’dan önceki dönemlerini hatırlayabiliyorsa da, bazen 15 dakika öncesinde nereye gittiğini ve nerede olduğunu bile unutabilmektedir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
319
83
43
43
42
40
40
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ayhan İşlek

memento...efsane...

Gamze Gün

PREDESTİNATİON!!

thebananastand

mulholland drive zaten şu ana kadar izleyebileceğiniz en değişik filmlerden biridir,zaten david lynch'ten bu beklenir