Görüş Bildir
Haberler
Alice Harikalar Diyarında’nın Efsanevi İlk Baskısı Açık Artırmaya Çıkacak

Alice Harikalar Diyarında’nın Efsanevi İlk Baskısı Açık Artırmaya Çıkacak

Ulaş
02.06.2016 - 18:34 Son Güncelleme: 03.06.2016 - 11:13

Lewis Carroll’ın tüm baskıyı geri çekmesinden sonra varolduğu bilinen 22 kopyadan biri olan kitabın 2-3 milyon dolara alıcı bulması bekleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Lewis Carroll’un ünlü çocuk kitabı Alice Harikalar Diyarında(Alice’s Adventures In Wonderland) ilk olarak 1865 yılında Macmillan & Cotarafından basıldı. Yayınevi bastığı 2000 kopyanın 50’sini yazara verdi ve kalanları da 4 Temmuz’da piyasaya sürmeyi düşünüyordu. 

Ancak kitaptaki illüstrasyonları çizen John Tenniel resimlerin basım kalitesinden hiç memnun olmamıştı, bu rahatsızlığını Carroll’a iletti ve o da hem ilk baskının satışa sunulmasını engelledi hem de kendi dağıttığı kopyaları geri istedi.

Alice Harikalar Diyarında’nın sonraki baskılarının birinin önsözünde Carroll üzerine uzmanlaşmış bir akademisyen ve yazar olan Morton N. Cohen bu olaydan şöyle bahsediyor:

Alice Harikalar Diyarında’nın sonraki baskılarının birinin önsözünde Carroll üzerine uzmanlaşmış bir akademisyen ve yazar olan Morton N. Cohen bu olaydan şöyle bahsediyor:

'(Yazar) muhtemelen ilk baskıyı olduğu gibi bırakmaya niyetliydi, en fazla sonraki baskıların daha dikkatli yapılmasını istemişti. Aslında bu durum onun için, anlaşmaya yanaşmayan çizere taviz verip vermeyeceğiyle ilgiliydi.'

Yine Cohen’in söylediğine göre kitabın yeniden basılmasından en çok zarar gören isim de Lewis Carroll olmuş. Yazar yaptığı hesaplamayı günlüğüne de yazmış:

'Eğer ikinci bir 2000’lik baskı daha satılabilirse bu 300 pound’a mal olup 500 pound getirerek hesabı eşitliyor, bundan sonraki satışlar kazanç olacaktır. Ama güçlükle umut edebiliyorum bunu.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tabi Carroll’ın karamsarlığı boşunaydı çünkü yazdığı kitap edebiyat tarihinin en çok bilinen ve sevilen çocuk hikayelerinden biri oldu. Talihsiz ilk baskı ise herhalde şu an birçok koleksiyoncunun rüyalarına giriyordur.

Varlığından haberdar olduğumuz 22 kopyanın 16’sı kurumsal kütüphanelerdeyken 6’sı özel şahısların elinde. Ünlü müzayede evi Christie’s’in 16 Haziran’da New York’ta açık artırmaya çıkaracağı kopya ise ilk olarak Carroll tarafından kilise arkadaşı George William Kitchin’e verilmiş. Ayrıca kitapla beraber Lewis Carroll’ın çektiği ve Kitchin’in kızı Alexandra’ya ait bir fotoğraf da satılacak. 150 yaşındaki kitabın durumunun oldukça iyi olduğu belirtiliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
130
39
22
7
6
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

okuduğum ilk romandı. gerçekten bir çocuk için inanılmaz sürükleyici ve fantastik bir kitap... kitapta bir yer vardı. alice bir yol ayırımına geliyor ve tav... Devamını Gör

feyk

pc oyunu cok guzeldi. 1inciside 2inciside. oyunda ilerledikce alicein aslinda ruh hastasi oldugu, akil hastanesinde kaldigi ve harikalar diyarinin onun sifoz... Devamını Gör

Furkan Yılmaz

Artık her hikayenin bir şizofrenin hayal dünyası olması muhabbetinden sıkıldım. Bir günde hikaye gerçekten bu diyip bitirecek delikanlı yazar çıkar mı?