Görüş Bildir
Haberler
Ali Koç Hakem Hatalarıyla İlgili Konuştu! 'Tacım Verilmedi' Deyip Ortalığı Yangın Yerine Çevirmedik

Ali Koç Hakem Hatalarıyla İlgili Konuştu! 'Tacım Verilmedi' Deyip Ortalığı Yangın Yerine Çevirmedik

pilagetor
14.02.2019 - 16:38

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, özellikle ligin 2’inci yarısında yaşanan hakem hatalarıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ayrıca ülke futbolunun yönetimiyle ilgili eleştirilerde bulunan Ali Koç, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum'

'Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum'

'Sevgili Kongre Üyesi dostlarımız, Yönetim Kurulumuz, basın mensubu arkadaşlar, ekran başında bizi izleyen taraftarlarımız ve tüm kamuoyuna, hepiniz hoş geldiniz diyorum, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 

Bugün 14 Şubat Sevgililer Günü, kutlayanlara kutlu olsun. Bizlerde Sevgililer Günü’nde en sevdiğimiz mekanlardan birindeyiz.

Bugün çok hoş sebeplerle bir arada olmasak da geldiğimiz noktada bu toplantıyı yapmak artık birçok açıdan bizim adımıza zorunluluk haline gelmişti.

Dolayısıyla biraz uzun ve detaylı bir toplantı olacak. Fazladan vaktinizi alacağız. Bunun  içinde teşekkür ederim. Anlatacaklarımızı, göstereceklerimizi objektif ve samimi bir şekilde dinlemenizi de önemle rica ederim.

Öncelikle bir video izleyerek başlayacağız sonrasında devam edeceğiz. Bu video aslında hepinizin son haftalarda izlediği karelerden oluşuyor. Bunu bütünsel olarak gündeme almak istiyorum.'

'Hakem hatalarının yer aldığı videolar izletildi'

'Hakem hatalarının yer aldığı videolar izletildi'

'Bunları size gösterirken şunları da belirtmek lazım. Pek çok takım onlarca maçlarda hakem hataları yaşıyor. Sadece biz yaşamıyoruz.  Buna mukabil bizim burada olmamızın sebebi çok daha derindir.

Evet arkadaşlar, öncelikle şunu bilmenizi isterim ki, sizinle beraber olmaktan değil de böyle bir toplantı yapmaya mecbur kalmaktan dolayı son derece mutsuz ve üzgünüm.

Çok net bir dille ifade etmek istediğim şeyler var. Bizi bilen bilir.  Bugün burada özellikle sezonun ilk yarısında aldığımız sonuçlara, içerisinde bulunduğumuz kabul edilemez duruma bir kılıf arama amacı değildir.

Zaten pek çok fırsatta da bunun sorumluluğunun başta ben olmak üzere bizlerde olduğunu ifade ediyoruz. Gündem değiştirmek için de burada değiliz.

Burada olmamızın sebebi kesinlikle ve kesinlikle bir iki hakem hatası değildir, verilen ya da verilmeyen bir gol, bir penaltı veya kart hiç ama hiç değil.

Taraftarlarımız tatmin olsun, dostlar alışverişte görsün mealinde de kesinlikle değil.

Biz yönetim olarak; konuşmuş olmak için, tribünlere oynamak için, ya da günü kurtarmak, mazeret üretmek için konuşan insanlar değiliz. Görevde bulunduğumuz son 7-8 aydır tavır ve gözlerimizden sizlerde bu durumu gözlemlemişsinizdir.

Hedefimiz, resmin bütününe baktığımızda;

Fenerbahçe’ye karşı son 4 haftada gösterilen sistematik yaklaşıma dikkat çekmek,  bazı gerçekleri spor kamuoyunun ve bilhassa Fenerbahçelilerin dikkatine getirmek, satır aralarını iyi okumalarına vesile olabilmek.

İlerleyen haftalarda muhtemelen yaşanacak bu tarz yanlışlara karşın farkında olmalarını sağlamak.'

'Görüntüler haklı olduğumuzu gösteriyor'

'Görüntüler haklı olduğumuzu gösteriyor'

'İzlediğiniz gibi Fenerbahçemizin son 4 haftada yaşadıklarını, masum hakem hataları veya tesadüfi yanlışlar zinciri olarak izah etmenin, hayatın olağan akışına aykırı olduğunu düşünüyorum.

Tam da çok iyi bir dönem yakalamış, iyi bir devre arası hazırlık kampı, iyi bir transfer penceresi yakalamış; bunun meyvelerini toplamaya başlarken, söz konusu maçlardaki hakemler, eşzamanlı bir şekilde muhakeme yetilerini yitiremeyeceklerine göre; tüm bunlar ister istemez Fenerbahçemize karşı kasıtlı ve sistematik bir yaklaşım olduğunu bizlere düşündürmekte ister istemez ve ilerleyen haftalar için son derece kaygılandırmaktadır.

Ve bugün işte tüm bu sebeplerden dolayı hepimiz buradayız!

Tek tek pozisyonlardan ziyade görüntülerin bütününe baktığınızda az önce dile getirdiğimiz kaygılarımızda haklı olduğumuzu umarım sizler de görebiliyorsunuzdur. 

Bu garip ve düşündürücü süreci bir özetleyelim. Ve biz bu süreç içerisinde nasıl davrandık. Durup dururken ortalığı yangın yerine vermediğimizi ifade etmek için.

Ligin 2.yarısı gördüğünüz Bursa maçıyla başladı. Son dakikalarda yediğimiz golün iptal edilmesi gerektiği konusunda tüm otoriteler hemfikir ve entresan bir gol. Hem faul hem ofsaytten iptal edilmesi gereken bir gol ama reaksiyon vermedik.

Sonraki Malatyaspor maçımızda 3-2 kazanmamıza rağmen maçtan sonra mixon denilen alanda hakem hatalarına bir nebze değindik.

Göztepe maçımızda iyi bir futbol oynadık, iyi mücadele ettik. Nispeten 2-0’la rahat bir galibiyet aldık ama bu galibiyete rağmen maçtaki hakem kararları endişelerimizin ciddi anlamda artmasına sebebiyet verdi.

Ertesi gün de Yüksek Divan Kurulu toplantımızda rahatsızlığımızı dile getirdik. Hatta orada şöyle bir cümle kullanmışım, ‘İnşallah ben paranoya yapıyor ve yanılıyorumdur, bir daha da bu konuya değinme ihtiyacımız olmaz.’

Ancak, son olarak İstikbal Mobilya Kayserispor maçında yine tüm kamuoyunun dikkatini çekecek şekilde göz göre göre ve bu sefer çok daha bariz bir şekilde yaşadıklarımız, endişelerimizin tavan yapmasına sebebiyet vermiş ve istemesek de artık bizleri bir aksiyon almaya mecbur kıldı.

Ben bugün burada tek tek pozisyonları tartışmayacağım. Buna gerek de yok çünkü görünen köy kılavuz istemez. Yani Mensah’ın Kayserispor maçını hiç kart almadan bitirmesi bile her şeyi anlatıyor.'

'Biz her şeyin farkındayız'

'Biz her şeyin farkındayız'

'Arkadaşlar, şunu bilmenizi istiyoruz, ‘Biz her şeyin farkındayız.’ Size Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı ve yönetimi olarak, camia olarak rahatsız olduğumuz bazı konulardan bahsetmek istiyorum. İlk önce Türkiye Futbol Federasyonu’muzun yapılanma şekline gelelim.

Türk futbolunun, adaletten ve her takıma eşit mesafede olma anlayışından çok uzak şekilde yönetildiği kanısı artık her geçen gün kamuoyuna yerleşmektedir ve fazlasıyla bu konuya sebebiyet veren olaylara tanık oluyoruz. Aslında bu durum, son 3-5 ayın veya 3-5 yılın konusu da değil. Türk futbolu, 90’lı yılların sonundan itibaren maalesef lobilerle yönetilen bir alan olagelmiştir.

Bu lobiler futbolu her zaman kendi etkisi altında tutmaya çalışmışlardır. Aradan geçen 20-25 yıllık sürede de etkileri nispeten eskisi kadar güçlü olmasa da uzantılarının hala çok ciddi boyutta işin içerisinde olduğunu açıkça ifade edebilirim.'

"İmzamızın arkasındayız, sonuna kadar arkasındayız."

"İmzamızın arkasındayız, sonuna kadar arkasındayız."

-Videoda son 4 haftaya yer verilmiş ama ligin genelinde çok fazla hakem hataları olduğunu görüyoruz.  Özellikle Kulüpler Birliği’nin yayınlamış olduğu bildiriye imza attığınız andan itibaren de büyük tepki topladınız. İyi niyetle atılmış bir imzaydı ama sonrasında daha çok hakem hatalarının olduğunu görüyoruz. Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’in Trabzon maçından sonra ‘hakemler de hata yapabilir’ cümlesiyle buna dair mesaj verdiğini gördük. Bu bildiriye imza attığınızdan dolayı pişman mısınız? Bu bildirinin arkasında mısınız?

'Kulüpler Birliği bildirisinin sonuna kadar arkasındayız'

'Hakem hataları ne bugün ilk, ne yarın son; mütemadiyen Türk futbolunun içinde realite olarak önümüze çıkmaktadır. VAR teknolojisinin kullanıldığı ortamda bu kadar hata yapılıyorsa, VAR’dan önce yapılan hataların ne kadarı basit, masum hatalar; ne kadarı bilerek yapılan hatalardır. Onu siz düşünün. Hakemler insandır. Herkes hata yapabilir. Bunu ilk söyleyen biziz.  Her zaman söyleyen biziz. Bugüne kadar da hakem konularına hiçbir zaman girmedik. Yok efendim benim tacım verilmedi, yok bir pozisyonda penaltıydı; değildi. Ortalığı yangın yerine çeviren kulüpte değiliz. İmzamızın tamamen arkasındayız. Sonuna kadar arkasındayız. Sayın Fatih Terim’in yaptığı açıklamaya da katılmıyorum. Aslında biraz da kurnazlık yapılıyor. Kulüpler birliğinin açıklaması hakem hataları gibi bir açıklama değildi. O açıklama bir kulübü, talepleri ve feryan edişi neticesinde kamuoyu önünde hakemlerin cezalandırılması, hakemlere düdük astırılmasının ne gibi sonuçlara vesile olacağına dikkat çekmek içindi. Aksi takdirde hakem hataları her zaman olacaktır. Kimse ant içmedi, biz hakem hataları ile ilgili konuşmayacağız diye. Bu, yarın bir gün o takımın maçlarına hakemler çıktığı zaman neler düşüneceklerini,  psikolojikmen nasıl bir baskı altında olabileceklerini düşünerek yapılmış bir açıklamaydı. Biliyorsunuz ki hakem hatalarından sonra, birkaç hafta sonra bir hakemin cezalandırılabildiğini görüyoruz. Çünkü maçlar verilmiyor.  Çok enderdir, belki de ilk defa oluyor ki, MHK çıkıp bir kulübün talebi doğrultusunda hakemleri cezalandırdığını ifade ediyor. Ne hikmetse ayrılan MHK Başkanı da hep bir Galatasaray maçından sonra konuşma ihtiyacı duyuyor. Bununla beraber her bir kulüp, ya da 5-6 tanesi yaşadığı her hatadan sonra düdük astırsa, hakem kalır mı? Zaten sınırlı sayıda hakemlerimiz var. Dolayısıyla olay son derece bilerek; bilinçli bir şekilde çarpıtılmıştır.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Güven ortamı yeniden tesis edilmeli'

'Güven ortamı yeniden tesis edilmeli'

“MHK ile ilgili bir çalışmamız yok ama birkaç önerim vardı. Burada sistemin güvenilirliğini test etmek için federasyonla kulüplerin çok daha fazla bir araya gelmesi lazım. Çok daha istişare içinde olması lazım. Sonuçta federasyon bizim için çalışmalı, biz federasyon için değil. Bizler futbolun en önemli paydaşlarıyız. Bizim yarattığımız değerden federasyon işlerini yürütür. Maddi açıdan ve gelirler açısından baktığımız zaman. Ben MHK bağımsızdan öte çok orta vadede liglerin sahibinin Kulüpler Birliği olmasına inanan biriyim. Dolayısıyla, güven ortamını tesis etmek çok da zor değil, yeter ki daha fazla istişare olsun. Herkes katma değer yaratacağı alanları ve sorumluluğu bilerek o yönde çalışsın. Ama bugün ondan biraz uzaktayız. Futbol; herkesin, herkesin demeyeyim de, büyük kitlelerin günlük hayatını etkileyen bir unsur. Buraya gelen, harçlık biriktirip bilet alan gençler, kredi çekerek kombine alan insanlar, kulübüne destek olmak için forma alanlar, katkı sağlayanlar, niye daha şeffaf ve adil bir sistemi hak etmiyor? Bizim neyimiz eksik? Nasıl oluyor da üç beş tane kanaat önderi karar veren insanları, o mercide olan insanları istedikleri gibi etkileyerek onu parlat, bunu yıprat bir şekilde yön verebiliyor? Bu anlaşılacak bir şey değil. Ama çok uzun devam edeceğini de sanmıyorum.”

Ali Koç'un basın toplantısını izlemek için 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
9
7
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Baran

bi aglamayin amk,