Görüş Bildir
Haberler
Akıncı Üssü'nün Adı Artık 'Mürted Hava Meydan Komutanlığı'

Akıncı Üssü'nün Adı Artık 'Mürted Hava Meydan Komutanlığı'

ATKN
06.09.2016 - 10:55 Son Güncelleme: 06.09.2016 - 12:51

15 Temmuz'daki darbe girişiminin 'merkezi' olan Ankara'nın Kazan ilçesi sınırlarındaki Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'nın adı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından değiştirildi. Üs, 'meydan komutanlığı' seviyesine düşürülürken Akıncı adının yerini 1995'e kadar kullanılan 'Mürted' aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre OHAL kararları çerçevesinde Akıncı Hava Üssü'nde bulunan üç F-16 filosu kapatıldı. Akıncı'daki 141, 142 ve 143'üncü filolara ait 60'a yakın F-16, Konya, Merzifon ve Eskişehir'e gönderildi. Normalde tugay seviyesinde olan ve komutanı Tuğgeneral olan üs, uçaklarının dağıtılmasının ardından hava meydan komutanlığı statüsüne indirildi. 'Akıncı', yerini eski adı olan 'Mürted'e bıraktı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın organizasyon yapısına göre hava meydan komutanları Albay rütbesinde. Hava meydan komutanlıklarında filo bulunmuyor. Sadece intikal edildiğinde diğer filolar tarafından kullanılıyor.

1995'e kadar 'Mürted' olarak kullanıldı

1995'e kadar 'Mürted' olarak kullanıldı

Akıncı Hava Üssü, 1960'da hizmete girmişti. 

Başkent'in savunması amacıyla üs Ankara'nın batısındaki Mürted Ovası'na inşa edilmişti. Bölge, adını 1402'de Osmanlı ile Timur'un ordusu arasındaki Ankara Savaşı'ndan almıştı. 

Savaş sırasında Osmanlı ordusunda yer alan Kara Tatarlar ve bazı Anadolu beyleri ihanet ederek Timur tarafına geçmişti. Bu savaşta Osmanlı ordusu yenilmiş ve padişah Yıldırım Beyazıd esir düşmüştü.

Savaş sonrasında bölge İslam'da dininden ayrılan, dini reddeden anlamında 'Mürted' olarak anılmaya başlanmıştı. Mürted ismi, 1995'te Akıncı olarak değiştirildi.

Türk havacılık sanayinin merkezi

Türk havacılık sanayinin merkezi
İçeriğin Devamı Aşağıda

Üssün sınırlarında Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) tesisleri bulunuyor. 

Akıncı'nın hava meydanı statüsüne çevrilmesiyle birlikte üssün aynı zamanda havacılık teknoloji merkezi olarak da geliştirilmesi, bir test merkezi haline gelmesi planlanıyor. 

Halen TAI'nın tasarladığı Hürkuş, T-129 ATAK helikopteri ve ANKA İnsansız Hava Araçları'nın testleri burada gerçekleştiriliyor. 

Bölgede kurulacak havacılık organize sanayi ile burada imal edilecek parçaların Mürted üzerinden taşınması hedefleniyor.

15 Temmuz'da Meclis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Gölbaşı Polis Özel Harekât, buradan kalkan uçaklar tarafından vurulmuştu...

15 Temmuz'da Meclis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Gölbaşı Polis Özel Harekât, buradan kalkan uçaklar tarafından vurulmuştu...

15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında F-16’lar bu üsten havalandı. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Gölbaşı’ndaki Polis Özel Harekât buradan kalkan uçaklar tarafından vuruldu. 

Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve kuvvet komutanları da bir süre üste alıkonulmuştu.

Diğer yandan bir süre önce 'Akıncı Üssü' ile ilgili açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, buranın Demokrasi Parkı yapılması konusunda bir irade olduğunu ifade etmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
96
36
16
5
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kamil kaya

ismini yerini değiştir cumhurbaskanlıgına bagla sorun cözüldü oh ne güzel

Bonibonbonio

Bu ne Amk Herşey 15 Temmuz Demokrasi Meydanı 15 Temmuz Meydanı Demokrasi Köprüsü 31 Temmuz Olsaydı Ülkece Cenabettik Amk Köprüden Her Geçtiğimizde Gusul Alır... Devamını Gör

Hakan Bayram

Doğum günüm la o tarih :D Alooooooo

Emre ç

Arkadaş saçmalığın saniskası. tesisin ne suçu var neden ismi değiştiriliyor rütbesi düşülüyor. lan ne gerizekalı bir ülkede yaşıyoruz böyle

ufukdiyo

http://uludagsozluk.com/e/1558414/