Görüş Bildir
Haberler
Aile Bakanı Yanık'tan 'Çocuk İstismarı' Açıklaması: 'Bunlar Siyasetin Konusu Değil'

Aile Bakanı Yanık'tan 'Çocuk İstismarı' Açıklaması: 'Bunlar Siyasetin Konusu Değil'

Emre Ordu
09.12.2022 - 11:58 Son Güncelleme: 09.12.2022 - 13:12

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, cemaat içinde bir çocuğun imam nikahıyla 'evlendirilip' istismara maruz kalmasına ilişkin 'Çocuk istismarı, çocuğa yönelik istismar vakaları siyasetin konusu değildir. Bunlar son derece insani ve her zeminde, her toplumda karşılaşılabilecek meseleler' dedi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye'nin gündemindeki çocuk istismarı vakasına ilişkin açıklama yaptı. 

A Haber'e konuşan Yanık, 'Açılan ceza davasında bakanlık olarak müdahiliz. Sayın cumhurbaşkanımızın da hassasiyetiyle 20 yıldır devam eden bir mücadele var. Şiddetle mücadele var, çocuklara ilişkin şiddetle mücale var. Bunu kimse inkar edemez. Bu ve benzeri vakaların bakanlık olarak her zaman içinde oluruz. Mağdur bize gelmiştir, hemen kolluk güçlerimizi harekete geçiririz. Ya da mağdur kolluğa gitmiştir vaka bize gelir biz olaya dahil oluruz. Gerek sosyal hizmet ve barınmanın temini noktasında biz tüm mağdurun yanındayız.Mağdur talep ederse, Bakanlık tarafından psikolojik destek de verilebilir' dedi.

"Son derece insani konular"

"Son derece insani konular"

'Çocuk istismarı, çocuğa yönelik istismar vakaları siyasetin konusu değildir. Bunlar son derece insani ve her toplumda karşılaşılabilecek konular' diyen Yanık 'Bunu toplumsal bir mesele olarak kabul edip nasıl üstesinden gelebiliriz buna bakmamız lazım' dedi. Yanık sözlerini şöyle sürdürdü:

'Basına yansıyan bazı yaşlar var. 6 yaş, 7-8 yaş ya da 13 yaşında nişanlanıp 14 yaşına evlendiği iddiaları var. Hangisi olursa olsun ortada bir çocuk istismarı var. Bizim hukukumuza göre 17 yaşında ebeveyn rızasıyla 18 yaşında da kişi rızasıyla evlenebilir. 15 yaşın altı zaten Türk Ceza Kanuna göre çocuğun cinsel istismarıdır. 15 yaşın altında herhangi bir rıza gözetmez. Meselenin hukuken bir evlilik birliği kurulamadığı açık. Daha sonra resmi nikah yapılmış ve taraflar boşanmış.'

Ne olmuştu?

İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G'yi, henüz altı yaşında imam nikahı kıyarak cemaatin 29 yaşında bir müridiyle evlendirdiği ortaya çıktı. 

H.K.G elindeki delillerle birlikte savcılığa gitti ve cinsel istismara uğradığını anlatıp suç duyurusunda bulundu. H.K.G'nin savcılığa sunduğu deliller arasında çocukken gelinlik giydirilmiş fotoğrafları da bulunuyordu. 

Savcılık olayla ilgili iddianamesini hazırladı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

İlk duruşma günü olarak 22 Mayıs 2023 tarihi kabul edildi. Baba ve anne Gümüşel hakkında 22 yıl, H.K.G'nin evlendirildiği Kadir İstekli hakkında  67 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası isteniyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
146
55
26
5
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sheisstillhere

kaç çocuk yapacağımız, kimle evlenip evlenmeyeceğimiz siyasetin konusu ama

Evren

Aldığımız nefesteki oksijen oranından, gün içerisinde gökyüzünün ne kadarını gördüğümüze kadar hemen her şey makro boyutta siyasetin konusudur efendim...

no name

lafa gelince her şeyin içinde siz varsınız. mesela sayın dünya lideriniz zamanında Hz Ömer in şu sözünü alintilamisti " Fırat kenarındaki koyunu kurt kapsa b... Devamını Gör