Görüş Bildir
Haberler
Acıları Unutmak Mümkün: Bilim İnsanları Kötü Anıları Silmenin Bir Yolunu Bulmuş Olabilir!

Acıları Unutmak Mümkün: Bilim İnsanları Kötü Anıları Silmenin Bir Yolunu Bulmuş Olabilir!

Anılarımızı geçmişimize ışık tutan güvenilir bir rehber olarak kabul ediyoruz, ancak zannettiğimiz kadar güvenilir olmayabilirler. Görünüşe göre anılarımız zamanla değişiyor, daha doğrusu beynimiz yaşanılan anları değiştirip yeniden düzenliyor.

Kaynak: http://blogs.discovermagazine.com/d-b...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları bir çalışmada anıların duygusal ve olgusal parçalara ayrılabildiğini keşfettiler.

Bu parçaları başka parçalarla birleştirmek mümkün, yani bir anıya ait duygular, bambaşka bir anıya aktarılabilir. Roger Redondo ve ekibinin yaptığı bu çalışmada ilginç bulgular ortaya çıkmış. Sizlere kısaca bu deneyden bahsedelim.

Fareler üzerinde yapılan bu deneyde, araştırmacılar beyin aktiviteleri yakından izlenen ve kayıt altına alınan farelere sırayla korku/mutluluk hissi verecek denemelere başladılar.

Örneğin, hafif bir elektrik şoku vererek korku duymalarını sağlıyorlar ve ardından dişi bir fare ile yan yana getirerek ödüllendiriyorlardı. Ödül/ceza uygulaması ile koşullanan farelerin, bu aktiviteler sırasında beyinlerinin özellikle iki bölgesinin aktif çalıştığı görüldü. Bunlardan biri anıların saklandığı hipokampus diğeri de korku duygusunu saklayan amigdala idi.

Araştırmacılar, kayıt altına aldıkları bu değişimlerin ardından fareleri rahatça dolaşabilecekleri bir yere yerleştirdiler.

Ancak farelerin bazı bölgelere yaklaşmamaları için ışığa duyarlı nöronları tetiklemeye başladılar. Mavi ışık, bu farelerde korku duygusu uyandırıyordu ve koşullanmış fareler, belirlenen alanların dışına çıkmamaya başladı. Diğer bölgelerde ise mutluluk tetiklenmeye başlayınca fareler o bölgelerde daha fazla zaman geçirir oldular.

Buraya kadar olan kısım zaten daha önceki çalışmalarda elde edilen bilgilerden ibaretti. Redondo ve ekibi, çalışmayı bir adım daha ileri götürmeye karar verdiler.

Farelerin ödül sırasında yaşadığı mutluluk duygusunu korku ile değiştirmenin ve ortaya yepyeni bir anı çıkarmanın bir yolu var mıydı? Bu sorunun cevabını bulabilmek için dişi farenin yanındayken erkek farelerdeki korku duygusunu tetiklemek amacıyla mavi ışık kullanılmaya başlandı. Dokuz günün sonunda ise beklenen sonuç elde edildi.

Fareler artık eşlerinden korkmaya ve onların yanına yaklaşmamaya başladı. Araştırmacılar bir anıyı bambaşka bir duyguyla birleştirip yeni bir anı yaratmışlardı.

Bir anıya ait duyguyu kopyalayıp bir başka anıya yapıştırarak yepyeni bir deneyim elde etmek mümkündü. Bu araştırmanın nasıl bir fayda sağlayabileceği kısmına gelelim. Hayatının bir bölümünde travmatik bir olay yaşayan ve bu travmanın üstesinden gelemeyen pek çok insan var. Bu insanların hayatı tamamen değiştirilebilir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Örneğin, şiddete uğramış ve bu sebeple insanlardan korkmaya başlamış bir insanın üzerindeki o travma ortadan kaybolursa ne olur?

Sahip olduğu anılar ona eskisi gibi acı vermez ve yeniden toplum içine karışabilir. Anlayacağınız, travma sonrası stres bozukluğu yaşayan kişiler için bu çalışma büyük önem taşıyor. Bakalım, gelişmeler ne gösterecek...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
116
38
27
10
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sıla Güzel

Kötü de olsa anılarının insan zihninden silinmesi demek felakete yol açabilir. Kişilik bozukluğuna kadar gider olay.

moondark

Bilgisayar belleği gibi trackler silinirse toparlamak için birleştirmek lazım boşlukları :)

Beyza

Fareler de bilim uğruna çok şey çekti

CEM

bu deneyin burada anlatıldığı şekilde insanlığa uygulaması olamazki ,bambaşka bir ortam mevcut çünkü ;insanlığa fiziken mavi ışık veya benzeri objelerle dışa... Devamını Gör