Görüş Bildir
Haberler
ABD'den AB'ye Apple Öfkesi: Şirketlerimizi Kasten Hedef Alıyorsunuz

ABD'den AB'ye Apple Öfkesi: Şirketlerimizi Kasten Hedef Alıyorsunuz

Onedio Medya
31.08.2016 - 17:16

Avrupa Komisyonu'nun teknoloji devi Apple'ın önüne 13 milyar euroluk bir vergi faturası koymasının ardından ABD'li yetkililer Avrupa Birliği'ni 'kolay yoldan köşeyi dönmeye çalışmakla' suçladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'nin haberine göre ABD Hazine Bakanlığı yapılan vergi incelemelerinin haksızlık olduğunu söyleyerek ülkelerin vergi sistemlerinin hiçe sayıldığını savundu.

Avrupa Komisyonu'nun kararını 'kolay yoldan köşeyi dönmeye çalışmak' olarak yorumlayan Demokrat Senatör Charles Schumer ise 'Avrupa Komisyonu kasten ABD'li şirketleri hedef alıyor' dedi.

Schumer, 'Komisyon AB içerisinde adil biçimde rekabet etmemizin önünü tıkamaya çalışıyor. Ayrıca bu tür cezalarla ABD'de yatırımlara gidecek olan vergi gelirlerine de mani oluyorlar' diye konuştu.

Avrupa komisyonu'nun Apple kararına Beyaz Saray'dan da tepki geldi.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, Apple'ın kesilen vergi cezasını ödemesi durumunda gelirleri azalacağından ABD'de daha az vergi ödeyeceğini, bunun da ABD'deki vergi mükellefleri açısından haksız bir durum oluşturacağını savundu.

'Yasa dışı devlet desteği'

'Yasa dışı devlet desteği'

Dün Avrupa Komisyonu, İrlanda'nın Apple'a sağladığı kolaylıklar nedeniyle ABD'li teknoloji devinin en fazla yüzde 1'lik gelir vergisi ödediğini ifade etmişti.

Hem İrlanda hükümeti hem de Apple rekor ceza kararına itiraz ediyor ve temyize götüreceklerini belirtiyor.

Komisyonun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, 'AB üyesi ülkeler, seçtikleri belli şirketlere vergi kolaylığı sağlayamaz. Bu tür uygulamalar AB'nin devlet yardımı kanunlarına aykırı' demişti.

İrlanda'da şirketlere uygulanan gelir vergisi oranı yüzde 12,5. Avrupa Komisyonu'ysa Apple'ın Avrupa'da elde ettiği gelirler üzerinden 2003'te sadece yüzde 1, 2014'te ise yüzde 0,005 vergi ödediği sonucuna varmış durumda.

Komisyon üyesi Vestager, İrlanda hükümeti ve Apple yönetimi arasındaki vergi anlaşmasının, ekonomik gerçekleri yansıtmadığını ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mehmet Şimşek Apple'ı Türkiye'ye davet etti

Mehmet Şimşek Apple'ı Türkiye'ye davet etti

Komisyon'un hem Apple'a hem de İrlanda hükümetine yönelik eleştirilerinin ardından Türkiye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek paylaştığı İngilizce Twitter mesajıyla Apple'ı Avrupa merkezini Türkiye'ye taşımaya davet etti.

Şimşek Irish Times gazetesi haberiyle birlikte 'Apple Türkiye'ye taşınmalı. Daha cömert vergi kolaylıkları tanımaktan memnuniyet duyarız. AB bürokrasisiyle uğraşmanıza gerek yok' yorumunu paylaştı.

'Geriye dönük inceleme adil değil'

'Geriye dönük inceleme adil değil'

ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasında Avrupa Komisyonu'nun ceza miktarını hesaplama yönteminin de sorunlu olduğuna vurgu yapılıyor.

'Geriye dönük vergi incelemeleri haksızlık yaratır' diyen ABD Hazinesi, bu uygulamanın hem Avrupa'daki hem de ABD'deki yasal uygulamalara da ters düştüğünü savunuyor.

Geçen hafta ABD Hazine Bakanlığı, Avrupa Komisyonu'nun hükümetler üstü bir vergi otoritesine dönüşmeye başladığını ifade etmişti.

Apple ise Avrupa Komisyonu'nun kararının şirketin Avrupa operasyonları üzerinde büyük etki yaratacağını ifade etti.

'Avrupa Komisyonu, Apple'ın Avrupa geçmişini yeniden yazmaya kalkıyor' diyen şirket, Komisyon'u İrlanda'nın yasal mevzuatını hiçe saymakla suçladı ve cezanın kesilmesi halinde kararın Avrupa'daki işe alımlar ve yatırımlar üzerinde büyük etkisi olacağını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Analiz: "İşin özü uluslararası şirketler ve hükümetler arasındaki çekişme"

Analiz: "İşin özü uluslararası şirketler ve hükümetler arasındaki çekişme"

Today Business sunucusu Dominic O'Connell'ın konuya ilişkin analizi ise şöyle:

'Bugün herkes kesilen vergi cezasının devasa boyutlarına odaklanmış durumda. Ancak 13 milyar eurodan daha büyük sıkıntılar var. Temel bir soru yine gündemde: Dünyayı, hükümetleri ve dev şirketleri kim yönetiyor?

Şu anda bu sorunun yanıtını vermek zor. Hükümetler vergi mevzuatlarını Apple gibi dev şirketlere kabul ettirmek konusunda son derece yetersiz. Ellerindeki sistemler fiziki ürünlerin dolaşımını ve satışını takip etmek üzere tasarlanmış yapılar. Ancak hizmet satan ve elindeki fikri mülkiyet sayesinde gelir yaratan şirketler karşısında bu sistem bir işe yaramıyor.

Apple vakasına bakacak olursak, ABD dışındaki gelirlerin yüzde 90'ı İrlanda'ya gönderiliyor. Buradan da Apple'ın iştiraklerine dağıtılıyor. Bu iştiraklerin herhangi bir ülkede vergi kaydı yok.

Öte yandan Apple gibi bir şirket ülkenizde operasyonlarını geliştirmek isterse hayır demek son derece zor. Şirketin piyasa değeri 600 milyar dolar. Yaratabileceği istihdam ve yatırımlar pek çok siyasi için karşı konuşamaz ölçüde cazip.

Avrupa Komisyonu'nun Apple'a diz çöktürme çabası ilk bakışta tamamen vergi düzenlemeleriyle ilgili gibi gözükebilir. Ancak işin özünde uluslararası şirketler ve hükümetler arasındaki çekişme var.

Bu kapışmaların devamı da gelecek: Apple'a karşı mücadeleye bayraktarlık yapan Danimarkalı Komisyon üyesi Margrethe Vestager, Google'ın peşine de düşmek üzere.'

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
45
10
8
8
3
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Yediler oğlum sizi. 13B nedir lan. Varın gelin Mehmet abiyi üzmeyin burada işler kağıtla imzayla yuvarlanıyor;)

John Dee

ABD Almanya finans savaşı..ABDnin volkswagen hamlesine cevap

I AM AWESOME

Şöyle birşeyde var. Apple'ın moraller bozuktur. Mehmet Şimşekin teklifini gördükten sonra biraz olsun kendilerine gelmişlerdir hatta hay Allahta seni güldürs... Devamını Gör