Görüş Bildir
Haberler
687 Yıl Sonra Çözülen Cinayet

687 Yıl Sonra Çözülen Cinayet

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şair Dante'nin hamisi olan Veronalı asil Cangrande della Scala'nın 1328'deki ölümü, mumyasına yapılan otopsiyle çözüldü: Zehirlenme! 

İtalya'da 1277 ila 1387 arasında Verona'ya hükmeden Scala ailesinin soylu bir üyesi olan Cangrande della Scala'nın ölüm nedeni kesinleşti. Tarihi kayıtlara göre; Scala 1328'de, daha 37 yaşındayken, şiddetli kusma ve ishal sonucu öldü. Scala, Verona'nın yöneticisiydi. İki çocuğu vardı. Yaşarken, İtalyan şair Dante'nin hamisi oldu. Dante, Scala'ya ithafen 'Cangrande'ye Mektup' isimli şiirini yazdı. Ölümü ise Veronalılar için beklenmedik bir gelişmeydi ve şüpheliydi. Ancak olayın bir cinayet olduğunu kanıtlayacak hiçbir delil bulunamadı.

Cesedi mumyalandı. Öldürüldüğü yönündeki iddialar ise bir rivayet olarak nesilden nesile geçti. Gerçek asırlar sonra ortaya çıktı. Scala'nın mumyalanmış cesedi, Aziz Maria Antique Kilisesi'nden 2004'te çıkarıldı. Pisa Üniversitesi'nden uzmanlar, ipek kumaşa sarılarak mumyalandığı için iyi korunan cesette başarılı bir otopsi yaptı. Bir dizi taramadan geçirilen cesedin, bilgisayarlı tomografisi çekildi. Uzmanlar cesette, öldürücü nitelikte zehre sahip yüksükotu polenine rastladı. Cesette karadut ve papatya kalıntıları bulundu. Otopsiye göre; Scala tüberküloz ve siroz hastasıydı. Dizlerinde ve kalçasında eklem yangısı vardı.

 Uzmanlar, yüksükotundan elde edilen digitoksinin Scala'nın vücudunda bulunmasını, kasten zehirlendiğinin işareti saydı. Araştırma sonucunda Scala'nın öldürüldüğü anlaşıldı ancak kim tarafından öldürüldüğü ortaya çıkmadı. Katilin, Scala'nın iktidarına göz diken biri olduğu tahmin ediliyor.

  • Sabah
Kaynak: http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın