Görüş Bildir
Haberler
5 Farklı Kaynak ile Halep'te Tahliye Süreci

5 Farklı Kaynak ile Halep'te Tahliye Süreci

Onedio Medya
14.12.2016 - 12:43 Son Güncelleme: 15.12.2016 - 23:22

Neler oldu?

Suriye'nin en büyük kenti Halep'te dört yıldır devam eden çatışmaları bitirecek olan tahliye anlaşması kapsamında ateşkes ilan edilmiş, sivillerin ve muhaliflerin tahliyesi için anlaşmaya varılmıştı.  Ancak haber ajansları, Suriye ordusu ve hükümet yanlısı gruplar ile silahlı muhalif gruplar arasında çatışmaların yeniden başladığını duyurmuştu. Taraflar birbirini suçlarken İran'ın ateşkes için yeni şartlar öne sürdüğü belirtildi.

15 Aralık'ın ilk saatlerinde ise muhaliflerle rejim güçleri arasında bozulan ateşkesin yeniden sağlandığı ve tahliyelerin sabah saatlerinde yeniden başlayacağı duyuruldu.  Ateşkesin Türkiye saatiyle 03:30'da başladığı kaydedildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ilk yaralı grubun otobüslere bindiğini ve otobüslerin hareket ettiğini açıkladı.

Bu defa  sivilleri taşıyan otobüslere ateş açıldı. Anadolu Ajansı'nın verdiği bilgiye göre 4 sivil hayatını kaybetti. Suriye'de çatışan 25'i aşkın grup bulunuyor. Basına yansıyan iddialara göre konvoya 'Afgan milisler' ateş açmış olabilir. 

Saldırının ardından bölgeye geri dönen konvoy birkaç saatlik aradan sonra yeniden yola çıktı ve rejim denetimindeki 4 kilometreyi geçerek Halep'in batı kırsalında muhaliflerin denetimindeki bölgeye ulaştı.  İlk konvoyu 2. ve 3. konvoylar izledi. 

Bir Türk yetkili, kentin muhalif kısımlarından toplam 50,000 kişinin tahliye edileceğini ve tahliyenin 2-3 gün içinde tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtti.

5 farklı kaynak ile meydana gelen gelişmeleri derledik... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

AA: "İkinci tahliye konvoyu batı Halep kırsalına ulaştı"

AA: "İkinci tahliye konvoyu batı Halep kırsalına ulaştı"

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Şii milisler ve rejim ordusunun kuşatmasındaki doğu Halep'ten çıkan ikinci tahliye konvoyu, muhaliflerin kontrolündeki batı Halep kırsalına vardı. 

Tahliye edilenlerin sivil ve muhaliflerin sayısı 2 bin 284'e ulaştı.

577'si erkek, 320'i kadın ve 301'i çocuk olmak üzere bin 198 Halepliyi taşıyan ikinci tahliye konvoyu, Türkiye sınırında bulunan ve muhaliflerin kontrol ettiği İdlib iline yol alıyor.

Türkiye sınırındaki İdlib ili, Hatay'ın karşısına denk düşüyor.

İran komutasındaki Şii milislerin, 11.00 sularında kuşatmadan çıkmak üzere rejimin kontrol noktasında bekleyen konvoya keskin nişancılarla düzenlediği saldırıda, 4 sivil hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine konvoy geri dönmüştü.

Anadolu Ajansı, tahliye bekleyen sivillerin fotoğraflarını paylaştı

Al Jazeera: "Üçüncü konvoy yolda"

Al Jazeera: "Üçüncü konvoy yolda"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Halep'ten tahliye edilen 16 otobüslük ikinci sivil konvoyunun da ÖSO denetimindeki bölgeye ulaştığını, üçüncü konvoyun da yolda olduğunu açıkladı.

Bakan Çavuşoğlu: 3. konvoy yolda

20 otobüslük ilk konvoyda yaklaşık bin 150 sivilin taşınmasının ardından Twitter hesabından açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, 'Halep için gayretlerimiz durmadan devam ediyor. Sivilleri taşıyan 16 otobüslük 2. konvoy da Batı Halep'te muhalif kontrolündeki bölgeye ulaştı' yazdı.

Bu açıklamadan kısa süre sonra Çavuşoğlu 3. konvoyun yolda olduğunu aktardı, 577'si erkek, 320'si kadın ve 301'i çocuk olmak üzere bin 198 sivilin ÖSO denetimindeki bölgeye ulaştığını ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Reuters:"Doğu Halep'ten son 24 saatte 6,400'den fazla kişi tahliye edildi"

Reuters:"Doğu Halep'ten son 24 saatte 6,400'den fazla kişi tahliye edildi"

Halep'in doğusunda devam eden tahliye çalışmalarında son 24 saatte 6,400'ün üzerinde kişi tahliye edilirken, bunların 3,000'den fazlası isyancı.

Sabah saatlerinde muhalif kısımdan tahliyeleri gerçekleştirmek için yola çıkan bir ambulansa Esad yanlısı güçler ateş açmış, ambulans hizmetleri görevlisinin verdiği bilgiye göre üç kişi yaralanmıştı.

Tahliye operasyonu hakkında bilgi sahibi bir Türk yetkili, kentin muhalif kısımlarından toplam 50,000 kişinin tahliye edileceğini ve tahliyenin 2-3 gün içinde tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtti.

Yetkili, 'İlk kafilede yaklaşık 1,000 kişi var ve onlar İblid'in yakınlarındaki Raşidiye bölgesine ulaştı. Toplam 50,000 kişi tahliye edilecek. Tüm tahliye işlemlerinin 2-3 gün içinde tamamlanması öngörülüyor. Uygulamada küçük bazı sorunlar çıksa da ilgili taraflarla görüşmeler devam ediyor ve sorunlar aşılıyor. Tahliyelerde herhangi bir problem beklemiyoruz' dedi.

BBC Türkçe: "50 bin kişinin daha tahliyesi bekleniyor"

BBC Türkçe: "50 bin kişinin daha tahliyesi bekleniyor"

Suriye ordusu, karaden Şii milisler ve Lübnan Hizbullahı, havadan da Rusya'nın desteğiyle Temmuz ayında 2012 yılından bu yana muhaliflerin elinde bulunan Doğu Halep'i kuşatmıştı.

Kasım ayında büyük bir taarruza başlayan Suriye ordusu, bu hafta içerisinde kentin yüzde 98'ini ele geçirmiş ve kuşatılan bölgelere yönelik insani kaygılar artmıştı. Bu nedenle Türkiye ve Rusya bölgede kalanların tahliyesi için bir plan üzerine çalışmaya başlamıştı.

Varılan anlaşma kapsamında, tahliyelerin 20 otobüslük konvoyların halinde yapılması ve birkaç gün sürmesi öngörülüyor.

Türk yetkililer ve uluslararası yardım kuruluşlarının açıklamalarına göre, tahliyenin üç aşamada yapılması ve ilk etapta hasta ve yaralıların, ikinci etapta korumasız kişilerin, son olarak da savaşçıların çıkarılması planlanıyor.

Tahliye için ilan edilen ateşkesin bozulmaması için konvoylara yol boyunca Rus askerleri eşlik ediyor. Rusya ayrıca konvoyları insansız hava araçları ile havadan takip ediyor.

Sputnik: "Militanlar Halep'in tüm mahallelerinden çıkarıldı"

Sputnik: "Militanlar Halep'in tüm mahallelerinden çıkarıldı"

Rusya Savunma Bakanlığı'nın RIA haber ajansında yer alan açıklamalarına göre, tahliye işlemleri bugün de devam ediyor.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Operasyon Dairesi Başkan Yardımcısı Korgenaral Viktor Poznihir, Suriye ordusu ve milislerin operasyonu sonucunda tüm militanların kontrol ettikleri mahallelerden çıkarıldığını söyledi.

Suriye ordusu ve milislerin Halep'in doğusunda yürüttükleri operasyonun sonuna gelindiğini kaydeden Poznihir, 'Militanlar kontrol ettikleri tüm mahallelerden çıkarıldı. Suriye ordusu yaşanan çatışmalarda 900'den fazla teröristi öldürdü, çok sayıda ağır silah ve askeri teçhizat imha edildi' dedi.

Rusya'nın Suriye'deki ateşkesi izleme merkezi, militanları taşıyan ilk otobüs konvoyunun ve ambulansların Rus askerler ve Kızıl Haç'ın eşliğinde Halep'in doğusundan ayrıldığını açıkladı.

Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, militanlar ve ailelerinden oluşan 5 binden fazla kişinin Halep'in doğu kesimlerinden tahliyesi için 21 kilometre uzunluğunda koridor oluşturulduğunu söylemişti.

Gerasimov, tahliye için 20 otobüs, 10 ambulans ve militanlara ait olan 100'ü aşkın aracın kullanıldığını belirtmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
liberal demokrat

Rusya gelip esadı kurtarmasa aynı insani çığlıkları şamdaki siviller için atacakmıydınız?.yemen için hiç duymadık. Savaşa silah yollayacağınıza savaşı önlem... Devamını Gör

Tugay Yıldırım

En güzel yorumu liberal yapmış :)

M

mezhep savaşlarını körükleyen ingilzlerin oyununa geliyorlar, hepiniz müslümansınız, birbirinizi öldürmeniz adamların işine geliyor, ne zaman beyniniz çalışm... Devamını Gör

görüncek adam

Rusya ve Suriye askerleri Halep'te terörist vuruyor, buradakiler bağırıyor. Anlamadım ki bu nasıl yavşaklık. Halep'te Çocuklar ölmesin diyenlere soruyorum ... Devamını Gör

görüncek adam

Terörist kızartması üstüne de sarımsaklı rus bombası kadar güzeli yoktur. Ağlayanlar Emevi camisi planları boka sardığı için ağlıyordur, puştlar. Vahhabi zi... Devamını Gör