Görüş Bildir
Haberler
20 İlginç Ve Ekstrem Spor

etiket 20 İlginç Ve Ekstrem Spor

GEZ.GÖR.YAŞA
30.06.2014 - 09:59 Son Güncelleme: 30.06.2014 - 16:07

Öncelikle bu kimi ilginç kimi ekstrem kimi de eğlenceli olan sporları tanıtmadan önce belirtmek isteriz ki birçoğu ülkemizde ya yapılmıyor ya da popüleritesi yok denecek kadar az. Bu sebeple çoğu sporun ve terimin kabul görmüş Türkçe karşılığını bulmakta zorluk çektik, bazılarının çevirisinin ise hiç olmadığını gördük ve bu durumda İngilizce bırakmak yerine Türkçe isim babası biz olduk. Örneğin; “Kanyon geçme” (Yüzerek yapılan sporun adı yüzme ise, kanyon geçerek yapılan sporun adı neden kanyon geçme olmasın? :))

Kaynak: 20 İlginç ve Ekstrem Spor

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Volkan Kızağı

1. Volkan Kızağı

Daryn Webb adında bir Avusturalyalı tatilci tarafından Nikaragua / Leon’da bulunan Volkan Kızağı, bir kızakla aktif bir volkanın üzerinden aşağı kayma sanatıdır. Kızağı yönlendirmek ve fren yapmak için topuklarınızı kullanırsınız ve saatte 90 kilometre/hıza ulaşmanız mümkündür. Tabii ki bir volkanın tepesine çıktığınız zaman…

2. Bisikletle Dağdan Serbest İniş

2. Bisikletle Dağdan Serbest İniş

Kayaların ve ağaç köklerinin üzerinde sürülmesi amacıyla tasarlanan tam süspansiyon bisikletlerle dik yamaçlardan aşağıya inilerek yapılan tehlikeli ve heyecanlı bir spordur.

3. Tatlısu Mağara Dalışı

3. Tatlısu Mağara Dalışı

Okyanusda tüplü dalış yeterince ekstremken yine de bazılarına yetmeyebilir. Bir level üstü ise tatlısu mağara dılışıdır. Bu dalıştaki ama bir mağara deliğine girip içerideki sistemi incelemektir. Amatörler için ölüme dalıştır denilebilir. Tatlısu mağara dalışı yapmak için hem mağara hem de dalış konularında tecrübe sahibi olmak gerekir. Dünyanın en tehlikeli sporlarındandır, mağarada pek çok sebepten yönünü kaybetmek ve ölmek olasıdır.

4. Helikopterle Kayak

4. Helikopterle Kayak

Helikopter üzerinden, ayak değmemiş karla kaplı yamaçlara atlanılarak yapılan bir spordur. İşin içinde helikopter de olduğundan oldukça maliyetlidir. Helikopterin çıkardığı sesten hayvanların korkarak düşük yapması ve çığ düşme sebepleriyle çoğu ülkede bu spor yasaktır.

5. Bungee Jumping

5. Bungee Jumping

Vanuatu’da ritüel olmuş olan toprak dalışından esinlenerek ortaya çıkan Bungee Jumping  yüksek bir çıkıntıdan güvenlik kablolarına bağlı bir şekilde aşağı atlayarak yapılır.   AJ Hackett isimli bir girişimci tarafından popülerleştirildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ekstrem Ütücülük

6. Ekstrem Ütücülük

Henüz Türkçe ismi konmamış biz bu sebeple koymayı denedik: ekstrem ütücülük. Ütü yapılamayacak çılgın yerlerde ütü yapma sanatıdır.

7. Küreyle Yuvarlanma

7. Küreyle Yuvarlanma

Bu da bir Yeni Zelandalı buluşu. Bir tepeden şeffaf, plastik bir kürenin içinde yuvarlanarak icra edilen bir spordur. Kürenin içinde tek başına veya birden fazla kişiyle birlikte yapılabilir. Bu sayfaki sporlar arasında belki de en eğlencelisi!

8. Buz Tırmanışı

8. Buz Tırmanışı

Buz tırmanıcıları tarafından donmuş şelaleler gibi, donmuş buzullarda buz çekiçleri ve özel ekipmanlarıyla tırmanarak yapılır.

9. Uçurtma Sörfü

9. Uçurtma Sörfü

Bu spor 5 sporun bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş bir ekstrem spordur. Kontrol edilebilen büyük bir uçurtmayla rüzgar gücünü kullanarak su üzerinde surf tahtasıyla yapılır.

10. Peynir Yuvarlama

10. Peynir Yuvarlama

İngiltere / Gloucester’da 15. yüzyıldan beri yapılan bu sporda amaç tepeden yuvarlanan peyniri yüzlerce kişi arasında ilk yakalayan olmak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Serbest Düşüş

11. Serbest Düşüş

Planör uçuşunu veya yamaç paraşütünü unutun, 10 bin feetten atlamak gibisi yoktur!

12. Kısa Kaya Tırmanışı

12. Kısa Kaya Tırmanışı

Tırmanış o kadar popülerleşti ki 2020 Olimpiyatlarına dahil edilmesi konuşuluyor.  Kısa Kaya Tırmanışı ise normal tırmanıştan farklı olarak güvenlik ekipmanları olmadan yapılıyor.

13. Köpüklü Su Raftingi

13. Köpüklü Su Raftingi

İlk olarak 1991′de Victoria Şelalesi’nin aşağısında Zambezi nehrinde denenen köpüklü su raftingi şişme bir botla 1-5 arası kişiyle yapılan bol heyecanlı bir spor. Normal raftingden farkı daha hızlı akışlarda yapılması. Adını da (Whitewater rafting) bu akışlarda bol köpük olmasından alıyor.

14. Buzda Yüzme

14. Buzda Yüzme

Kuzey Avrupalılar saunaya girmeden önce buzlu suya girmeye yüzyıllar boyunca düşkün olmuşlardır. Uluslar Arası Buzda Yüzme Federasyonu’nun resmi olarak varsaydığı buzda yüzme su soğukluk derecesi 5 derece veya altıdır. Bu sporun yapılmadığı ülkelerde oteller tanıtım ve reklam amacıyla düzenlediği organizasyonlarla buzda yüzme yaptırır.

15. Flowboarding

15. Flowboarding

Sörf ve tahtayla yapılan bir kaç sporun birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Yapay bir havuzda yapay dalgaların üzerinde kaykaya benzeyen bir ekipmanla sörf yapma sanatıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. İpte Kayma

16. İpte Kayma

Genelde eko-turların bir parçası olarak yapılır. Yüksek bir noktadan alçak bir noktaya asma kabloya bağlanmış bir kasnağa tutulararak yapılan iniştir.  Bu sporu yaparken muhteşem manzaralara göz atabilir aynı zamanda güzel bir adrenalin yaşayabilirsiniz.

17. İpte Yürüme

17. İpte Yürüme

İki noktaya bağlanmış 2-4 santimetre kalınlığında yassı bir ip üzerinde yürüme aktivitesidir.

18. Kar Motoru Yarışı

18. Kar Motoru Yarışı

1959 yılında kar üzerinde ulaşım amacıyla üretilen kar motorlarıyla yapılan ekstrem yol yarışıdır.

19. Kanyon Geçme

19. Kanyon Geçme

Bu spor katılımcılarının tırmanma, iniş, yüzme gibi çeşitli teknikleri kullarak doğa harikası kanyonları geçmesi olarak tanımlanabilir. Tek başına da yapılabilir ancak barındırdığı tehlikelerden dolayı grup olarak yapılması önerilir.

20. Kıyı Traversi

20. Kıyı Traversi

Katılımcıların yüzme, tırmanma, yürüme gibi sportif becerilerini kullanarak aynı zamanda doğal bitki örtüsünü de inceleyerek bir kıyı şeridini boylu boyunca geçmesi olarak tanımlanabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
300
172
113
91
77
73
63
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın