Görüş Bildir
Haberler
19. Yüzyılda İnşa Edilen ve UNESCO Dünya Miraslar Listesi'nde Yer Alan Tarihi Odunpazarı Evleri

etiket 19. Yüzyılda İnşa Edilen ve UNESCO Dünya Miraslar Listesi'nde Yer Alan Tarihi Odunpazarı Evleri

Nur YILMAZ
27.09.2022 - 10:51

Odunpazarı Eskişehir’in güneyindeki tepelerde kurulmuştur. Semt geleneksel Anadolu Türk mimarisinin en güzel örneğidir. Kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları, ahşap süslemelere sahip, bitişik düzenli cumbalı evleriyle geçmiş ile ilgili günümüze ışık tutmaktadır.

Odunpazarı Evleri’ni Yaşatma Projesi bu mirasın dünyaya tanıtılması konusunda oldukça önemlidir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan bu bölge 30 sokak, 350 ev, 2 kervansaray, 3 cami, 15 çeşme, 1 külliye ve 1 hanın restorasyonu ile turistik bir bölge haline gelmiştir.

Odunpazarı’nda Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde ismi geçen sokaklardan 5 tanesi hala aynı isim ile anılmaktadır.

Daracık sokakları ve sokakların iki tarafına sıralanmış evler ile tablo misali duran Odunpazarı, Osmanlı zamanının kent mimarisini yansıtmaktadır.

Bakır işlemeciliği, antika ve ahşap oymacılığı, kalaycılık gibi geleneksel el sanatları konusunda meraklı olan kişilerin uğraması gereken önemli yerlerden biri Odunpazarıdır.

Odunpazarı Tarihçesi

Odunpazarı Tarihçesi

Eskişehir'in tarihinde ilk Türk yerleşim yeri olan Odunpazarı ilçesine yerleşim, II. Kılıçarslan’ın Miyekefalon Savaşı’nı Bizanslılara karşı zaferle sonuçlandırması sonucunda başlamıştır. Uzun bir zaman boyunca Sultanönü Sancağı olarak kullanılmıştır.

Odunpazarı 400 yıl kadar uzun 1 süre boyunca Mevlevilik tarikatının önemli merkezlerinden bir tanesi olmuştur.

Tarihi Odunpazarı Evleri Özellikleri

Tarihi Odunpazarı Evleri Özellikleri

Tarihi Odunpazarı evleri Osmanlı ve Türk mimarisinin en iyi şekilde görülebileceği yerdir. Odunpazarı Evleri geleneksel Türk evlerinin bütün özelliklerini barındırmaktadır. Bu evler iki şekle ayrılır. Bunlardan birincisi tarihi evlerin kapıları sokakta, bahçeleri ise arka taraftadır. Diğer ev şeklinde ise tarihi evler bahçenin içerisinde yer alır.

Bu evlerin alt katlarında genellikle depo, çamaşırlık, ahır ve mutfak bulunurken aileler üst katta barınırdı.

Evler cumbalıdır ve bahçesi arka tarafta olanlar bitişik bir düzenle tasarlanmıştır. O zamanlarda evlerin yapımında kullanılan teknikler günümüzde artık kullanılmamaktadır, ancak tarihi Odunpazarı Evleri inşa edildiği dönemle ile alakalı önemli bilgileri şu an bizlere sunmaktadır.

Odunpazarı evlerinin alt katları kerpiç ve moloz taş ile yapılmış üst kat ya da katlar da ahşap bir malzemeyle ve kerpiçten yapılmıştır.

Tarihi Odunpazarı Evleri Nerede, Nasıl Gidilir?

Tarihi Odunpazarı Evleri Nerede, Nasıl Gidilir?
gezilmesigerekenyerler.com

Tarihi Odunpazarı Evleri Nerede?

Adres: Akarbaşı, Çürükoğlu Sk., 26020 Odunpazarı/Eskişehir

Tarihi Odunpazarı Evleri Nasıl Gidilir?

Odunpazarı evlerine toplu taşıma aracı ile ulaşacaksınız tramvayla Atatürk Lisesi durağında inmelisiniz. Atatürk Lisesi durağında indikten sonra yukarıya doğru yaklaşık 2 dakikalık bir yürüyüş sizi Odunpazarı Evlerine ulaştıracaktır.

Eğer özel aracınızla gelecekseniz Eskişehir kent merkezinde gelip buradan tabelaları izleyerek Odunpazarı Evlerine rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Tarihi Odunpazarı Evleri Gezin Yorumları

Tarihi Odunpazarı Evleri Gezin Yorumları

'Çok hoş bi ambiyansa sahip güzelim bölge. Evlerin renkleri olsun tarihi duruşu olsun sizi alıp geçmişe götürüyor. Kahvaltı yerleri ve kahve içmelik yerler bolca var şu ana kadar gittiğimde pişman olduğum bi mekan olmadı. Kumda kahvesi meşhur. Ek olarak birden çok müzeleri var hepsine girmenizi tavsiye ederim. Sadece gördüğüm kadarıyla modern müzede çok sıra oluyor. Ataol Behramoğlu kütüphanesi de çok hoş en üst kata gidip oradan manzarayı görmenizi tavsiye ederim. İçerisindeki eserler de görmeye değer.'

'Rengarenk evleriyle sokakların arasında gezmek çok zevkli. Birçok hediyelik eşya satan dükkan mevcut. Çeşitli etkinlikler yapılabiliyor. Yakınında bir müze var. Hem gece hem gündüz deneyimleme imkanım oldu her ikiside göz zevkinizi doyuran manzaralar sunuyor.'

'Eskişehiri gezmek isteyenler bir kaç günü ayırmalı. Tarihi Odunpazarı da en önemli durak olmalı. Odunpazarı Porsukun üst tarafındaki bölgede kalıyor. Tarihi ahşap evlerin pek çoğu elden geçmiş. Sokaklar düzenlenmiş ve sanat eserleriyle de süslenmiş. Buraya gelirkem bi yarım gün ayırmalısınız. Yeme içme alternatifleri yeterince var. Eskişehir Arkeoloji ve Devrim Arabaları müzeleri de buraya yakın oşekilde de günü planlamak mümkün. Biz Dedeman Otelde kaldık. Çok uygun ve temiz bir yer. Tavsiye ederim'

'Görülecek yerler lisesinde bulunması gereken bir yer. Özellikle kültürel faaliyetler için bulunmaz bir mekan. Öyle bir yer düşünün ki sağınız solunuz müze ve giriş ücretleri çok cüzi üstelikte her müze kendine münhasır. Mutlaka gidin görün.'

Odunpazarı Gezilecek Yerler

Odunpazarı Gezilecek Yerler
  • Kurşunlu Cami ve Külliyesi

  • Lületaşı Müzesi

  • Atlıhan El Sanatları Çarşısı

  • Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

  • Odunpazarı Modern Müze (OMM)

  • Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

  • Şelale Park

  • Osmanlı Evi

  • Cumhuriyet Tarihi Müzesi

  • Alaaddin Camii

  • Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi

  • Arasta

  • Şeyh Edebali Türbesi

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
224
174
173
161
147
134
130
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın