Görüş Bildir
Haberler
18 Yıl Sonra Çıkacak Olan Yeni Matrix Filmini İzlemeden Önce Üçlemede Neler Yaşandığını Özetliyoruz

18 Yıl Sonra Çıkacak Olan Yeni Matrix Filmini İzlemeden Önce Üçlemede Neler Yaşandığını Özetliyoruz

S
12.12.2021 - 10:14 Son Güncelleme: 13.12.2021 - 17:08

Tüm dünya, Keanu Reeves ve Carrie Anne-Moss’un başrollerini paylaştığı efsanevi üçlemenin devam filmi The Matrix Resurrections’ın çıkışını dört gözle bekliyor. Biz de 24 Aralık’ta sinemaya girecek olan filme gitmeden önce ilk üç filmde olan biteni sizlere hatırlatalım istedik. Orijinal Matrix üçlemesinde neler yaşandığını merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Kaynak: https://www.cbr.com/biggest-matrix-tr...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Her şey bilgisayar masasında uyuya kalan Neo’nun bir mesaj almasıyla başladı…

“Beyaz tavşanı takip et” mesajının ardından kapısı çalınan Neo, yasadışı yazılım programı sattığı müşterisinin yanındaki bir kişide beyaz tavşan dövmesi olduğunu görüp onlarla birlikte evinden ayrıldı.

Gittikleri mekânda Trinity Neo’ya yaklaşır ve ikisi tanışırlar.

Trinity Neo’ya onun hakkında her şey bildiklerini, Neo’nun Matrix’i aradığını söyler. Sonrasında alarmının çalmasıyla Neo uyanır ve işe gider.

Ertesi sabah işe gittiğinde ise Morpheus kendisiyle iletişime geçer. Neo’ya oradan çıkmazsa ajanlara yakalanacağını söyler.

Neo ise kendisine verilen son direktifi yerine getiremediğinden ajanlar tarafından tutuklanır. Sorgu sırasında Bay Smith adındaki ajan Neo’nun ağzını mühürler ve göbek deliğinden vücuduna bir parazit sokar.

Evinde uyanan Neo yeniden Morpheus tarafından aranır.

Trinity ve diğerleriyle buluştuktan sonra arabada vücuduna sokulan paraziti çıkartırlar ve Morpheus’un yanına giderler.

Morpheus Neo’ya Matrix’i göstermeyi teklif eder.

Sonrasında meşhur mavi hap – kırmızı hap sahnesi yaşanır. Mavi hapı seçmek Neo’yu evine gönderip her şeyi unutmasına neden olacakken kırmızı hap ona gerçeği gösterecektir. Neo kırmızı hapı alır ve ‘uyanır’.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gerçek dünyada uyanan Neo, Morpheus ve mürettebatı tarafından kurtarılır.

Vücudunu o güne değin hiç kullanmadığı için önce bir rehabilitasyon sürecinden geçtikten sonra, Morpheus’un gemisi Nebukatnezar’ın mürettebatı ile tanışır ve gerçek dünyanın nasıl bir yer olduğunu öğrenir.

Morpheus Neo’ya her şeyi anlatır.

İnsanların makinelere karşısında çaresiz düşünce nasıl Güneş ışınlarının yüzeye ulaşmasını engellediğini, makinelerin ise insanları yakıt olarak kullanması sonucunda dünyanın şu anki hâline ulaştığını açıklar. Aynı şekilde Neo’nun kurtarıcı olduğundan da bahseder.

Morpheus simülasyonlar aracılığıyla Neo’ya neler başarabileceğini gösterirken, Neo bu durumu kavramakta zorlanır.

Bu sırada Nebukatnezar makinelerin saldırısına uğrar. Saldırı atlatıldıktan sonra Neo, mürettebattaki hain olan Cypher ile sohbet eder. Sohbetten sonra Cypher ajanlarla anlaşarak Morpheus ve mürettebatını tuzağa düşürmeyi kabul eder.

Morpheus, Neo ve diğerleri Kâhinle görüşmeye gider. Kâhin açık bir şekilde Neo’ya kurtarıcı olmadığını söyler.

Bu sırada Cypher ajanlara yerlerini bildirir. Dönüş yolunda Neo’nun aynı kara kediyi ikiz kez görmesiyle ajanların yerlerini bildiği anlaşılır. Kaçış esnasında Morpheus yakalanırken Trinity, Neo ve Tank haricinde tüm mürettebat hayatını kaybeder.

Morpheus’u konuşturmaya çalışan Ajan Smith, Matrix’in talihsiz tarihini açıklar.

Matrix en başta Cennet gibi bir yer olarak meydana getirilmişken, Smith’e göre insanlığın acizliği ve mutluluğu kavrayamaması nedeniyle başarısız olmuştur. Bu yüzden daha kusurlu bir versiyonu ortaya çıkmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nebukatnezar’da ise Neo Morpheus’u kurtarabileceğine inanır.

Trinity ile birlikte Matrix’e girip Morpheus’u kurtarmaya karar verirler. Smith ise Morpheus’a insanların hayvan değil virüs olduğunu düşündüğünü belirtir. Ardından bir makinenin yapmayacağı hareketler sergiler ve Matrix’den tiksindiğini, Zion’un erişim kodlarına ulaşıp orayı yok ederek Matrix’ten kurtulmak istediğini anlatır.

Neo ile Trinity, ikilinin bulunduğu gökdelene girer.

Güvenlik görevlileriyle çatıştıktan sonra çatıda ajanla karşılaşırlar. Neo ajanın kurşunlarından sıyrılmayı başarırken Trinity ajanın girdiği insanı başından vurarak çatışmayı sonlandırır. Sonrasında çatıdaki helikopterle Morpheus’u kurtarırlar.

Morpheus Neo’ya kurtarıcı olduğunu ve ona yalnızca ne bilmesi gerekiyorsa onu söylediğini açıklar.

Matrix’ten çıkmak için kimsenin olmadığı bir metro durağına giren üçlüden Trinity ve Morpheus çıkmayı başarırken Ajan Smith’in müdahalesi sonucunda Neo içeride kalır. Neo ve Smith burada kapışırlar.

İlk başta Smith’i geçici olarak alt eden Neo sonrasında başka bir çıkış noktası bulmaya çalışır.

Ancak Neo ajanlara yakalanır ve Smith tarafından vurularak ‘öldürülür’. Bu sırada gemide Trinity Neo’nun kulağına, Kâhinin kendisinin kurtarıcıya âşık olacağını söylediğini fısıldar ve Neo’yu öper. Sonrasında Neo canlanır.

Matrix’teki rolünü sonunda kavrayan ve kabullenen Neo, sonunda Matrix kodlarını görebilmektedir.

Kendisine karşı gücünü kaybeden Smith’in vücuduna girer ve onu içeriden yok eder. Güvenle gemiye döndükten sonra film, Neo’nun telefonda gerçekleri ortaya çıkaracağını söylemesinin ardından göğe doğru uçmasıyla sona erer.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İkinci film Neo’nun Trinity’nin gökdelenden düşüp öldüğünü gördüğü bir kâbusla başlar.

Nebukatnezar mürettebatı Kâhinle görüşmek için ondan bir işaret beklemektedir. Bu sırada makinelerin Zion’un yerini belirlemesi ve şehre saldırmak üzere yeri kazması üzerine tüm gemi kaptanları Matrix’in içerisinde toplantı gerçekleştirir.

Tüm gemilerin Zion’a dönmesi, tek bir geminin Kâhin’den haber gelmesi olasılığına karşı geride kalması kararlaştırıldıktan sonra Ajan Smith Neo’ya bir mesaj iletir.

Ajanların gelmesi üzerine herkes binadan ayrılır. Neo ajanlardan kaçtıktan sonra birbirinin aynısı olan iki Ajan Smith, her şeyin plana göre gittiğini söyler.

Sonrasında Nebukatnezar insanlığın son kalesi olan Zion’a döner.

Burada herkes Neo’ya bir peygamber gözüyle bakarken şehrin nasıl savunulacağı konusunda Morpheus ve Lock arasında fikir ayrılığı yaşanır. Morpheus, o gece büyük mağara toplanan halka saldırı gerçekleşeceğini açıklar ama insanlara cesaret aşılar.

Bu esnada Matrix’te Ajan Smith Bane isimli bir insanı yakalayıp onun gerçek dünyadaki bedenine erişim sağlar.

Gerçek dünyada ise Kâhin’in Neo’yu çağırttığı haberi alınır. Matrix’te tapınağa benzeyen bir yapıda Kâhin’in koruması olan Seraph, Neo’nun kurtarıcı olduğundan emin olmak için onunla dövüşür.

Neo’yu kapılarla dolu bir koridordan geçtikten sonra Kâhin’in yanına götürür.

Neo burada Seraph’ın da Kâhin’in de insan değil birer program olduğunu fark eder. Burada Kâhin programların yapısını açıklar. Zion’un yıkılmaması için Neo’nun Anahtarcı’yı bulması gerektiğini söyler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kâhin gittikten sonra Ajan Smith gelir ve Neo ile, kendisiyle Neo arasındaki bağlantı konusunu tartışır.

Smith daha önce Bane’de yaptığı gibi kendisini Neo’nun vücudunda da çoğaltmaya çalışır ama Neo ona direnir. Onlarca Smith’le kapışan Neo oradan kaçmayı başarır.

Zion’da iki kaptanın gemisiyle Nebukatnezar’ı aramasına karar verilir.

Bu sırada Matrix’de Anahtarcı’yı bulmaya çalışan Neo, Trinity ve Morpheus bu dünyada sözü geçen programlardan Merovingian’ı ziyaret eder. Merovingian’ın anlaşma yapmayı kabul etmemesi üzerine mekândan çıktıkları esnada Merovingian’ın eşi Persephone tarafından karşılanırlar.

Persephone onları Anahtarcı’ya götürür.

Tam gidecekleri esnada Merovingian ve adamlarının gelmesiyle büyük bir çatışma başlar. Merovingian’ın sadık adamları olan İkizler, otoparkta Morpheus ve Trinity ile dövüşür. Dövüş önce sokaklara, oradan da otobana kadar sıçrar. Neo da onlara yetişmeye çalışırken işin içine bir de ajanlar girer.

Trinity kaçmayı başarsa da Morpheus ve Anahtarcı zor durumda kalır.

Bu sırada Neo’nun yardıma gelmesiyle ekip çatışmayı kayıpsız atlatmayı başarır. Anahtarcı, Kaynak’a ulaşmak için bir gökdelendeki kapıdan geçmeleri gerektiğini, ancak kapının açılabilmesi için büyük bir şebekenin elektriğinin kesilmesi ve acil durum jeneratörünün de kapatılması gerektiğini üç kaptana ve mürettebatlarına açıklar.

Kaptanlardan biri olan Soren, mürettebatıyla birlikte makineler tarafından öldürülünce acil durum jeneratörü kapatılmaz.

Dolayısıyla Neo’nun geride kalmasını istediği Trinity Matrix’e girer. Filmin başındaki Trinity sahnesi gerçek olacaktır. Anahtarcı, Morpheus ve Neo’yu sayısız kapılı bir koridorda koştururken karşılarına birbirinin kopyası olan Ajan Smithler çıkar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Trinity’nin sistemi kapatmasıyla birlikte Anahtarcı doğru kapıyı açar.

Morpheus ve Neo kapıdan geçtikten sonra Smithler giremeden hemen önce kapı kapanır. Silahlarını ateşleyen ajanlar son anda Anahtarcı’yı vurur. Görevini tamamlayan Anahtarcı, Neo’ya doğru kapının anahtarını verir. Neo kapıdan geçince etrafını bir ışık hüzmesi sarar.

Neo sonunda Matrix’in tasarımcısı olan Mimar’la tanışır.

Mimar daha önceki Matrix’in insanların yapısını anlayamadığı için başarısız olduğunu belirtir. İkinci Matrix’i ise insanların bir kısmının dünyanın bir simülasyondan ibaret olduğundan şüphe duyacak şekilde yaratmıştır. Zion şehri bu insanların toplanıp sonrasında toplu hâlde imha edilmesi için vardır ve bu döngü altıncı kez gerçekleşmektedir.

Mimar Neo’ya iki seçenek sunar.

Ya Trinity’i kurtarıp tüm insanlığı ebediyen yok olmaya mahkûm edecektir ya da yeni bir döngü başlatıp Zion’un sıfırdan kurulmasına yol açacaktır. Neo’nun Trinity’i kurtarmayı seçmesi durumunda olacakları makineler de tahmin edememektedir. Nihayetinde Neo Trinity’i kurtarmayı seçer.

Bu sırada Neo’nun gördüğü kâbus gerçeğe döner.

Trinity kaçmaya çalışırken bir ajan peşine düşer. Gökdelenden düştüğü esnada ajan tarafından vurulur. Ancak yere düşmeden önce Neo gelip onu kurtarır. Yakınlardaki bir binanın tepesinde elini Trinity’nin vücuduna sokarak kurşunu çıkarır.

Nebukatnezar’a döndüklerinde Morpheus’a kehanetin bir yalandan ibaret olduğunu anlatır.

Morpheus buna inanmak istemese de savaş devam etmektedir. Makinelerin saldırısı sonucunda Nebukatnezar havaya uçar. Neo güçlerini kullanarak makineleri imha eder ama sonrasında komaya girer. Bir başka insan gemisi olan Çekiç'in gelmesiyle ekip kurtulur. Gemide, beş geminin havaya uçmasına neden olan bir EMP patlamasından sağ kurtulan tek isim olan Bane komada yatmaktadır. Burada film sona erer.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Makinelerin Zion’a ulaşmasına 20 saat kalmıştır.

Çekiç’te Neo ve Bane komada bulunurken Bane’in nasıl hayatta kaldığı konusunda şüpheler olduğundan söz edilir. Morpheus ise kaptan Roland’dan Matrix’te Neo’yu aramasını ister. Neo’nun artık Matrix’e girmek için kabloyla bağlanması gerekmediğini düşünür. Bu sırada Seraph, Kâhin’in onlarla görüşmek istediğini belirtir. Trinity ile Morpheus Matrix’e bağlanır.

Neo beyaz bir metro istasyonunda uyanır.

Küçük bir kız olan Sati ona yakında Kondüktör’ün gelip onları götüreceğini söyler. Merovingian’a çalışan ve gerçek dünyadan Matrix’e programları gizlice sokan Kondüktör Neo’yu orada esir tutacaktır. Bu sırada Kâhinle buluşan Morphesu ve Trinity Neo’nun nerede olduğunu öğrenir.

Seraph, Morpheus ve Trinity Kondüktör’le görüşür.

Patronunun izni olmadan Neo’yu onlara veremeyeceğini söyleyen Kondüktör’ü kovalarlar ama Kondüktör kaçmayı başarır. Neo’nun bulunduğu istasyona gelen Kondüktör onun trene binmesine izin vermez ve kaderinin Merovingian’ın elinde olduğunu belirtir. Neo trenin peşinde koşsa da istasyona geri döner.

Seraph, Morpheus ve Trinity savaşarak Merovingian’ın bulunduğu kulübe girer.

Burada önce Merovingian’la anlaşma yapmaya çalışırlar ama plan istedikleri gibi gitmeyince silahlarına başvurup Merovingian’ı tehdit ederler. Tehditlerinde ciddi olduklarını gören Merovingian Neo’yu serbest bırakır.

Sonrasında Neo’nun bulunduğu istasyona gelirler.

Neo’yu da alıp son kez Kâhin’i görmeye giderler. Kâhin, Neo’nun Kaynak’a dönmek zorunda olduğunu ve Smith’in onun programsal olarak zıttı olduğunu belirtir. Bu sırada Smith, Çekiç’te bulunan Bane’in bedeninde uyanır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mürettebat Bane’i sorgulamaya çalışırken sorulara cevap vermez ve hiçbir şey hatırlamadığını söyler.

Neo görüler görmeye devam ederken Niobe’nin gemisi Logos’un yeri tespit edilir. Zion’da ise savaşa hazırlık sürer. İnsanlar alt katlara tahliye edilirken girişi savunmak için gönüllüler toplanır.

Logos’ta onarım sürerken kaptanlar Zion’a dönmenin yolunu arar.

Dar ve kullanılmayan bir rotadan gitmeyi, böylece makinelere görünmemeyi tercih ederler. Neo ise gemilerden birini alıp Makineler Şehri’ne çıkmak zorunda olduğunu belirtir. Niobe kendi gemisini Neo ve Trinity’e verir.

İki gemi farklı yollara gittikten sonra mürettebat Bane’in sıhhi personeli öldürüp Logos’a geçtiğini fark eder.

Ancak geri dönemezler. Gemide Trinity Bane’le mücadele etse de onu yenemez. Bane’in “Bay Anderson” demesi sonucunda Neo, karşısındakinin Smith olduğunu anlar. Smith Neo’yu kör etse de Neo hâlâ görebilmektedir. Uzun süren mücadelenin ardından Neo Smith’i yenmeyi başarır.

Makineler Zion’a ulaşırken Niobe, Morpheus ve Roland’da muharebeye yetişmeye çalışır.

Makinelerin kubbede gedik açması sonucunda binlerce makine içeriye akın eder. Bu sırada gönüllüler, alt katlara doğru kazmaya başlayan matkabı etkisiz hâle getirmeye çalışır.

Çekiç’in yaklaştığı radarda görülünce geminin girebilmesi için kapıyı açmaya çalışırlar.

Gönüllülerin de yardımıyla kapının yarısı açılır ve içeriye giren geminin EMP bombası patlatılır. Makineler etkisiz hâle gelirken şehrin savunma sistemi de kapanır. Bu sırada ikinci makine dalgası şehre yaklaşmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu sırada Trinity ve Neo Makineler Şehri’ne yaklaşır.

İnsanlarla dolu tarlalardan geçtikten sonra Neo Trinity’i yönlendirir ve daha önce düşlerinde gördüğü kabloları takip etmeye başlarlar. Neo üstlerine gelen makineleri savuşturmaya çalışsa da hepsine gücü yetmez. Sonunda bulutların üzerine çıkarlar ve yüzyıllardır Güneş’i gören ilk insanlar olurlar.

Sonrasında ise aşağıya doğru süzülürler ve şehrin ortasındaki bir kuleye çarparak kaza yaparlar.

Neo sürünerek ölümcül yara almış Trinity’e ulaşır. İkili vedalaştıktan sonra Trinity hayatını kaybeder. Savunma silahlarını yitiren Zion’da ise makineler tekrar saldırıya geçmek üzereyken insanlar tapınakta toplanır.

Geminin enkazından çıkan Neo, Deus Ex Machina olarak adlandırılan bir makineyle yüzleşir.

Smith programının kontrolden çıktığını ve yakında gerçek dünyaya da sıçrayacağını söyleyen Neo, barış yapılmasını istediğini belirtir ve Matrix’e bağlanır. Matrix’te sağanak yağışlı bir gece Smith karşısında son savaşını verir.

Uzun süren mücadelede Smith’in sürekli yere serdiği Neo, her seferinde ayağa kalkar.

Nihayetinde Smith Neo’nun neden mücadeleyi sürdürdüğünü sorgular. Neo ise ayağa kalkmayı tercih ettiği için kalktığını belirtir. Smith ise başlangıcı olan her şeyin bir sonunun olduğunu söyler. Neo sonunda Smith’in kendi bedenine kopyalanmasına izin vererek onu yok eder ve Matrix’ten siler.

Gerçek dünyada Neo Makineler Şehri’nde yorulmuş ve gücü tükenmiş hâlde yatar.

Gerçek dünyada Neo Makineler Şehri’nde yorulmuş ve gücü tükenmiş hâlde yatar.

Makineler Zion’dan çekilir. İnsanlar Neo’nun başarısını kutlarken Neo’nun bedeni makineler tarafından yavaş yavaş Kaynak’a çekilir. Filmin sonunda Mimar ile Kâhin bir bankta oturarak sohbet eder ve özgür olmak isteyenlerin özgürlüklerine kavuşacağını söyler. Sonrasında Seraph gelir ve kâhine başından beri olacakları bilip bilmediğini sorar. Kâhin ise bilmediğini fakat böyle olmasını umduğunu söyler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bundan 18 yıl önce izleme şansına eriştiğimiz Neo'nun macerası bu şekilde son bulmuştu.

Peki siz bu üçleme hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
63
44
5
2
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın