Görüş Bildir
Haberler
15 Maddede Türklerin Anlamadığı Tek Spor: Baseball

15 Maddede Türklerin Anlamadığı Tek Spor: Baseball

Oktay Volkan Alkaya
21.05.2014 - 15:14 Son Güncelleme: 22.05.2014 - 02:18

Baseball Türk milletinin Hollywood filmleri olmasa tanımadığı tanıyamayacağı bir spor dalı. Her ne kadar seyir zevki açısından Çelik Çomak oyunuyla aynı tadı verse de, Baseball bambaşka bir kafanın bambaşka bir hayal dünyasının ürünü. Gelin bu sporu yakından tanıyalım, malum yazın dünya kupası var, milli takım evinden izleyecek kupayı. Biz de dikkatlerimizi başka bir spor dalına yöneltelim belki Baseball'da özlediğimiz uluslararası başarıları yakalayan bir milli takım kurabiliriz, kupalardan geri kalmayız:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Baseball'ın mucidi Abner Doubleday

Abner Doubleday adlı genç bir adamın 1839'da arkadaşlarıyla bir küçük top ve bir sopa ile kendi aralarında oynadıkları oyundan türeyen Baseball ilk oynandığı yıllarda Goal Ball ve Round Ball olarak da anılmıştır.

(Abner Doubleday aynı zamanda bir Amerikan iç savaş kahramanıdır.)

2. Az biraz Cricket az biraz Rounders

Aslında teknik açıdan Doubleday ve arkadaşları temel mantıklarını harmanlayarak, birer İngiliz sporu olan Cricket ve Rounders'ı birleştirip daha eğlenceli ve heyecanlı yeni bir spor yaratmışlardır.

3. İlk kulüp bizim futbol kulüplerimizden daha yaşlı

İcat edilmesinden sadece 6 yıl sonra 1845'te bir grup New York'lu; Knickerbocker Baseball Club adı altında ilk Baseball kulübünü kurmuşlardır.

4. Kulübü kuran kuralı da koyar

Bir Knickbocker oyuncusu olan Alexander Joy Cartwright , oyuna bugünkü şeklini veren kuralları geliştirmiştir. Bu kurallar dahilinde:

Baseball 9 devreli oynanır.Her iki takımda her devrede bir savunma ve bir hücum oyuncusu bulunur. Hücumdaki takımın her oyuncusu sırayla sayı kalesine gelir ve fırlatıcı tümseğinden fırlatıcının sayı kalesinin arkasında duran yakalayıcıya attığı topa sopayla vurmaya çalışırlar.

5. Rakip olmayınca elden ne gelir

Knickbocker kulübü bir sene boyunca kendilerine rakip arayıp bulamayınca 1846'da bu sporu merak eden Cricket oyuncularından oluşan bir dünya karmasıyla maç yapmıştır. Hoboken'da oynanan Maçı kimin kazandığı tartışmalıdır. Cricketçilere göre maçta kimin sayı yaptığı bile belli değildir. Her ne olursa olsun bu maç baseball tarihinin ilk maçı olarak kabul görmüştür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Alternatif tarihçesi de var

Baseball'ın bilinen resmi tarihinin yanı sıra Almanlar 1700'lere, Fransızlar 1810'lara dayanan Baseball'ın atası sayılabilecek oyunlar oynandığına referans vermektedirler. Bu noktada Türkiye'nin de bir Çelik Çomak çıkışı yapması hep beklenmiş ancak gerçekleşmemiştir.

7. İlk resmi stad

Baseball'ın resmen oynandığı ilk resmi stad bir nevi Papaz'ın Çayırı tadında olan Hoboken'daki Elysian Fields'tır.

8. Baseball'ın miladı

Amerikan Baseball federasyonu 1869'u Baseball'ın profesyonel miladı olarak kabul etmiş ve bu dönemden önceki tüm müsabakalar amatör sayılmıştır.

9. İlk efsane takım

1869-1870 arasındaki ilk resmi karşılaşmalarda Cincinnati Red Stockings takımı yenilgisiz olarak tüm maçlarını tamamlamıştır. Günümüzde ise en popüler takım olarak New York Yankees dikkat çekmektedir.

10. Son değişiklikler

Baseball oyun kurallarındaki son temel değişiklikler 1887'de yapılmıştır. Bu değişikliklerle birlikte: 

Vurucu, topa isabetli bir vuruş yaptığında birinci kaleye koşar. Savunma konumundaki karşı takımın oyuncularının topu alıp kale bekçilerine ulaştırmasına kadar geçen sürede öbür kaleleri de dolaşarak sayı kalesine dönebilir. Vurucu bu durumda sayı turunu tamamlamış olur. İsabetli bir vuruştan sonra bir kaleye ulaşabilen vurucu o kalede durabilir ve bir sonraki vurucunun koşusu esnasında o da ilerideki kaleye koşabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Baseball'ın yükselişi

Bölgesel liglerin heyecanlı geçmesinden sonra Baseball 1919 yılından itibaren Amerika çapında tüm kulüplerin birbiriyle karşılaştığı bir organizasyona dönüşmüştür.

12. Zencilere özel lig

Baseball Amerika'da 1947'ye kadar Beyazlara ve Zencilere ayrı olmak üzere iki farklı lig halinde oynanmış, ırkçılık çatışmaları sporun ruhunu kirletmiştir.

13. Dünya çapında yayılış

Baseball Amerika'dan sonra ilk olarak Kanada, Meksika ve Karayiplerde oynanmıştır. Bugün Japonya ve Kore de dahil olmak üzere bir çok ülkede oynanmaktadır.

14. Baseball'ın Metin Oktay'ı

1895'te doğan 1948'de ölen Babe Ruth oynadığı 22 Baseball sezonunda sayısız başarı kazanmış tartışmasız gelmiş geçmiş en iyi Baseball oyuncusudur. Babe Ruth'un Sayı Turları çok meşhurdur. Sayı turu nedir diye soracak olursanız:

Eğer vurucu iyi bir vuruşla topu çitlerin dışına gönderirse, buna sayı turu vurmak denir. Sayı turu vuran oyuncu, yakalanması söz konusu olmadan, kalelerden geçerek sayı turunu tamamlar. Sayı turu vurulduğu zaman eğer kalelerde koşucular varsa, onlar da sayı turunu tamamlarlar. Bir vurucunun takımına sağlayabileceği en büyük yarar sayı turudur. Çünkü normal bir koşuda bir vurucu ancak bir sayı kazandırabilirken, sayı turunda sahada ne kadar koşucu varsa bir o kadar daha sayı kazandırmış olur.

15. Baseball'ı anlamak zor zanaat

Baseball'ın oynanmadığı ülkelerde yapılan araştırmalarda bu spor genelde, spor izleyicileri tarafından saçma ve sıkıcı bulunduğu gözlemlenmektedir.

Buna karşın Baseball, Yaz Olimpiyatlarında tam 13 kez oynanmış (Sonuncusu 2008 Beijing Olimpiyatlarında) ve 5 organizasyonda madalya dağıtılmıştır. Şu an Küba kazandığı 3 Altın Madalya ile Olimpiyatlarda dünyanın en başarılı Baseball ülkesidir. Aynı zamanda Küba'nın 25 Dünya Kupası bulunmaktadır. Amerika'nın ise sadece 4 Dünya Kupası, 1 Olimpiyat Altını vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Bonus Bilgi: Türkiye'de Baseball oynanıyor mu?

Türkiye'de TÜRKİYE BEYZBOL, SOFTBOL, KORUMALI FUTBOL VE RAGBİ FEDERASYONU bulunmakta ancak resmi bir beyzbol takımı ya da kulübü hatta oyuncusu bulunmamakta. Umudumuz köylerde hala varsa çelik çomak oynayan çocuklarımızda.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
9
3
3
1
0
0