Görüş Bildir
Haberler
12 Yıl Süren Yolculuk: Rosetta, Kuyruklu Yıldıza Çarparak Görevini Sonlandırdı

12 Yıl Süren Yolculuk: Rosetta, Kuyruklu Yıldıza Çarparak Görevini Sonlandırdı

Batuhan
30.09.2016 - 11:15 Son Güncelleme: 01.10.2016 - 09:12

12 yıl önce 67P kuyruklu yıldızını incelemek için Avrupa Uzay Ajansı tarafından fırlatılan uzay aracı Rosetta'nın görev süresi bugün sona erdi. Rosetta 19 kilometre alçaldıktan sonra Türkiye saatiyle 14:18'de kuyruklu yıldıza çarptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Almanya'nın Darmstadt kentindeki ana kumanda merkezi uzay aracının telsiz bağlantısı aniden kesilince çarpışmanın gerçekleştiğini teyit ettiklerini açıkladı.

Uzay aracının kullanılamayacak düzeyde hasar gördüğü tahmin ediliyor.

Rosetta'dan gelen sinyaller çarpışma sonrası kesildi. Araç çalışırken yeşil çizgiler ekranın ortasından yükseliyordu.

Çarpışma gerçekleşmeden saatler önce Rosetta, kuyruklu yıldızdan dünyaya yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve başka ölçümler göndermişti.

ESA'nın proje müdürü Patrick Martin 'Rosetta'nın 67P kuyruklu yıldızına tarihi inişinin tam bir başarı olduğunu ilan edebilirim. Elveda Rosetta. İşini yaptın. Bu uzay biliminin en iyi örneğiydi' dedi.

67P kuyruklu yıldızından son iki yılda elde edilen verilerin bilim insanlarını önümüzdeki onlarca yıl meşgul edeceği tahmin ediliyor

67P kuyruklu yıldızından son iki yılda elde edilen verilerin bilim insanlarını önümüzdeki onlarca yıl meşgul edeceği tahmin ediliyor
İçeriğin Devamı Aşağıda

Rosetta'nın sinyalinin kaybolmasının ardından ana kumanda merkezinde tezahüratlar içinde kutlama yapıldı.

Darmstadt'ta bu projede 30 yılını geçiren bilim insanları bulunuyor.

ESA'nın üst düzey bilim danışmanı Mark McCaughrean 'İnsanlar bugün hüzünlü ancak bu görevi başarıyla tamamlayarak ne kadar gururlu olduğumuzu ve olmamız gerektiğini iyi anlıyorlar' dedi.

Cuma sabahı boyunca 4 km genişliğinde ördek şeklindeki kuyruklu yıldıza inmesi planlanan uzay aracı son bulgularını toplarken tüm dönüşleri ve hareketleri incelendi.

Uzay bilimciler aracın yüzeydeki pek çok çukurun içini görüntülemesini istiyordu.

Avrupa Uzay Ajansı'nın verilerine göre kuyruklu yıldız güneşten uzaklaşarak Jüpiter gezegenine doğru gidiyor.

Bu çukurlar 67P'nin genelde uzaya gaz ve toz boşalttığı noktalar ancak milyarlarca yıl önce oluşmuş olduğu sanılan buz bloklarını incelemek için de önemli görülüyor.

Tam adıyla 67P Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızı güneşten uzaklaşıyor ve Rosetta'nın sistemleri için gerekli güneş enerjisini sınırlıyor.

"Gerçek bir rock'n'roll vedası"

"Gerçek bir rock'n'roll vedası"

Rosetta'nın çarpışmadan 10 saniye önce gönderdiği fotoğraf

Uzay aracını uykuya yatırmanın ve kuyruklu yıldız Güneş Sistemi'ne bir kez daha girdiğinde canlandırmanın da düşünüldüğü projede bu fikirden aracın bir daha çalışma garantisi olmadığı için vazgeçilmiş.

Bu projede çalışan Matt Taylor 'Bu 60'lı yılların rock gruplarına benziyor. Kötü bir turla geri dönmesini istemedik. Gerçek bir rock'n'roll tarzıyla gitmeyi tercih ettik' dedi.

Rosetta, 67P Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına 10 yıllık bir yolculuğun ardından Ağustos 2014'te ulaştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

100 binden fazla fotoğraf gönderdi

100 binden fazla fotoğraf gönderdi

Rosetta, tam adıyla P67 Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına 10 yıllık bir yolculuğun ardından Ağustos 2014'te ulaştı.

25 ay boyunca buz ve tozdan oluşan kuyruklu yıldızı takip eden Rosetta dünyaya 100 binden fazla fotoğraf ve ölçüm gönderdi.

Rosetta ayrıca, Kasım 2014'te Philae adlı küçük bir robotu kuyruklu yıldızın yüzeyine indirerek uzay araştırmalarında bir ilke imza attı.

Uzay aracının çarpmadan önce dünyaya kaç resim daha gönderebileceği bilinmiyor.

Ancak uzmanlar kuyruklu yıldıza 15 ila 20 metre mesafede fotoğraflar almayı umuyor.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
166
79
16
8
7
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ufukdiyo

Birileri Rosetta'yı başarı olarak yutturmaya çalıştı. Her şey ortada. İşte nasıl çarptığını görüyorsunuz. Başarı bu mu?

Pasif Kullanıcı

"12 Yıl Süren Yolculuk: Rosetta, Kuyruklu Yıldıza Çarparak Görevini Sonlandırdı" dan sonrasini okumadim.. 12 yil boyunca kuyruklu yildiza kafa atmak icin mi ... Devamını Gör