Görüş Bildir
Haberler
10 Maddede Ispanağın Akıllara Durgunluk Veren Yararları

10 Maddede Ispanağın Akıllara Durgunluk Veren Yararları

FoodFellas
30.12.2015 - 14:45

Kanser Hücreleriyle Savaşır!

Kanser Hücreleriyle Savaşır!

Ispanak vitamin A, vitamin C, folik asit ve lifli yapısı sayesinde kanser hücreleriyle savaşta çok etkilidir. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki ıspanağın içindeki bu bileşenler kanser ihtimalini yaklaşık %34 oranında azaltıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kas gelişimini sağlayan protein ve mineral deposu

Kas gelişimini sağlayan protein ve mineral deposu

Temel Reis'i bilmeyenimiz yoktur. Onla ilgili en bilindik şey ise ıspanağın onun için adeta takıntı olması. Bu takıntısının sebebi ise ıspanaktaki zengin protein, vitamin ve mineraller. Temel Reis'in kocaman pazularının sırrı ortaya çıktı yani. Ispanağın kemiklerin güçlenmesi ve kasların gelişiminde önemli bir rolü var.

Beyin ve sinir sistemini olumlu etkiler

Beyin ve sinir sistemini olumlu etkiler

Düzenli olarak ıspanak tüketmek beynin güçlü kalmasını ve gün içinde aktif kalmasını sağlıyor. Ispanağın içerisindeki folik asit, vitamin K ve vitamin C sinir sisteminin hormon üretimini düzenler. Bu da demek oluyor ki gündelik yaşamda stres gibi olumsuz faktörlerden çok daha az etkileniyoruz.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Yeşil yapraklı sebzelerden biri olan ıspanak bağışıklık sistemini en çok güçlendiren sebzelerden biridir. Çünkü içinde bol miktarda bulunan C vitamini ve folik asit sadece vücudu korumakla kalmaz, aynı zamanda enfeksiyonlarla savaşır.

Kalp krizine karşı korur

Kalp krizine karşı korur

Gereksiz yağ depolanması kalbin arter duvarının kalınlaşmasına yol açar. Bu da kalp krizinin en önemli sebeplerinden biridir. Ispanak yüksek miktarda lutein içerir. Lutein arter duvarının kalınlaşmasını önler ve dolayısıyla kalp krizi ihtimalini düşürür. Aynı zamanda içerdiği nitrit sayesinde kalp krizi ihtimalini düşürmenin yanı sıra yağ depolanmasına bağlı kalp hastalıklarının tedavisinde önemli bir rol oynar.

Kansızlığa karşı korur

Kansızlığa karşı korur

Ispanak bol miktarda içerdiği kalsiyum, A vitamini, B9 ve demir sayesinde bağışıklık sisteminin sağlıklı kalmasını sağlayan muhteşem bir yiyecektir. Ispanaktaki demir, kırmızı kan hücrelerinin artmasını sağlayarak vücudun her bir parçasına bol miktarda oksijen taşınmasını sağlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kilo vermeyi sağlar

Kilo vermeyi sağlar

Çok yüksek oranda demir içeren ıspanak metabolizmayı hızlandırır. Vücuda taşınan oksijen miktarını arttırması sebebiyle de yağ yakımını hızlandırır. Yani spor yapıyor fakat istediğiniz sonuçlara ulaşamıyorsanız, ıspanağı beslenme planınıza eklemeniz faydalı olacaktır. Ve yine spor yapanların en dikkat etmeleri gereken şeylerden biri spor sonrası kaybedilen mineralleri yerine koymaktır. Bu nedenle potasyumca zengin muz önerilir. Peki pişmiş bir bardak ıspanağın aynı miktarda muzdan 1.5 kat fazla potasyum içerdiğini biliyor muydunuz?

Hamileliğin sağlıklı ilerlemesini destekler

Hamileliğin sağlıklı ilerlemesini destekler

Bütün yeşil yapraklı sebzeleri hamilelikte tüketmek çok faydalıdır. Özellikle çiğ ıspanak içerdiği folik asit sayesinde bebeğin anne karnındayken gelişimini engelleyecek problemlere karşı korur ve erken doğum ihtimalini azaltır. Hamilelikte tüketilecek mükemmel bir besin olmasının diğer sebebi ise içerdiği bütün vitamin ve minerallerin anne karnındaki bebek için kullanıma uygun ve faydalı olmasıdır.

Diyabeti kontrol altına almaya yardımcı olur

Diyabeti kontrol altına almaya yardımcı olur

Ispanak, diyabet hastaları için de çok önemli bir besindir. Ispanağın içindeki magnezyum diyabet hastalarının yaşadığı komplikasyonları önlemede yardımcıdır. İçerdiği Alfa-lipoik asit adlı antioksidant  insülin hassasiyetini arttırır ve oksidatif strese karşı korur. Düzenli olarak ıspanak alımı kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur.

Cildin ve saçların sağlıklı olmasını sağlar

Cildin ve saçların sağlıklı olmasını sağlar

İçerdiği A vitamini sayesinde saç için gerekli olan yağı salgılamaya yardımcı olarak saçların nem seviyesini korur ve dolayısıyla kepek oluşumunu önlemeye de yardımcı olur. Kolajen vücudumuzdaki bir protein çeşididir. Saç ve cilt dokularının temelini oluşturur. Dokuların elastikiyetini sağlar ve azalması halinde deride kırışıklıklar ortaya çıkar. İlerleyen yaşlarda tüm vücutta kolajen azalır. Ispanak içerisindeki C vitamini, demir ve çinko sayesinde yaşlandıkça azalan kolajenin onarımını ve artışını sağlar.

BONUS: Mutlaka her mideye girmesi gereken ıspanağı sevmeyenler için de keyifle tüketmelerini sağlayacak lezzetli tarifler mevcut. Aşağıdaki krakerli ıspanak topları da herkesin keyifle yiyeceği çıtır çıtır bir lezzet. Herkese sağlıklı günler :)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
60
24
7
2
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
İsa DeliToros

Arkadaşlar kansızlık olayı şu şekilde oluyor ıspanakta demir bulunur ( koyu yeşil yapraklı tüm bitkiler ) fakat yoğurtsuz tüketilmesi gerekir çünkü yoğurt de... Devamını Gör

Orçun Kaynardağ

ıspanak demir yönünden fakir bir sebzedir. varolan her bitki kadar demir taşır. Yıllar önce yapılan bir araştırmada yanlış bir virgül hatası yüzünden demir z... Devamını Gör