Görüş Bildir
Haberler
Yüksek Kullanan Fazla Ödeyecek! Sanayiye Uygulanan Zam, Milyonlarca Haneye Dağıtılacak

Yüksek Kullanan Fazla Ödeyecek! Sanayiye Uygulanan Zam, Milyonlarca Haneye Dağıtılacak

Batuhan
06.12.2021 - 07:53

Kur farkının faturası vatandaşa kesiliyor. Ocak ayından itibaren uygulanacak olan kademeli elektrik tarifesi ile enerji sektöründe sanayiye uygulanan zam, milyonlarca haneye dağıtılacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yılbaşından itibaren kademeli tarifeye geçecek olan elektrik piyasasında, hanelerin elektrik faturaları artacak. Yeni düzenlemeye göre aylık elektrik tüketimi 110-130 TL civarında olan aboneler, indirimli tarifeden yararlanacak.

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre toplam 38 milyon adet olan mesken abonelerinin içinde bu tutarda tüketim yapanların sayısı ise 6 milyonu buluyor.

Geriye kalan 32 milyon abone ise döviz kurları nedeniyle maliyeti katlanarak artan elektriği doğrudan faturasında görecek. Bu aboneler hem elektrik maliyetini hem de işletme zararlarını da sübvanse edecek. Şu ana kadar bu maliyet sanayi elektriğine yansıtılıyordu.

Eski politika bitti

Eski politika bitti

Kilovatsaat (kWh) başına elektrik üretim maliyetlerinin neredeyse 1 TL'ye çıktığını söyleyen Enerji Piyasaları Uzmanı Çağada Kırım, kWh başına işyerlerinin 70 kuruş, evlerin ise 47 kuruş ödediğini belirtti. Üretim ve satış bedelleri arasında büyük bir uçurum bulunduğunu anlatan Kırım, “Çok ciddi zamlar birikti. Evleri işyerlerinden fonlayamıyorlar artık, o iş bitti” dedi.

Pahalı elektrik enflasyon sebebi

Pahalı elektrik enflasyon sebebi

Elektrikte zamlardan artık kaçılamayacağını belirten Çağada Kırım, “Hiçbir zaman maliyetle satış arasında böyle bir fark olmamıştı. BOTAŞ'ın geçen ay yüzde 50 yaptığı zam döneminde dolar kuru 9 TL'ydi. 13 TL olduğu zaman makas açılacak” dedi.

Sanayinin pahalı tükettiği elektriğin vatandaşa enflasyon olarak döndüğünü anlatan Kırım, “Ev dışı elektrik fiyatlarının artışı direkt olarak son kullanıcının ürünlerine yansıyor. Hatta pek çok sektörde bu artış birkaç kat uygulanıp, son tüketicinin daha pahalı ürünleri almasına neden oluyor” diye konuştu.

Yüksek kullanan ödeyecek

Yüksek kullanan ödeyecek

Evlerde kullanılan elektriği işyerlerine sübvanse etmenin ortadan kalkacağını ifade eden Çağada Kırım, yüksek kullanım yapanın bedelini ödeyeceğini söyledi. En büyük abone grubunun evler olduğunu hatırlatan Kırım, “Burada pahalı değil de olması gereken ödenecek” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
41
19
8
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ofkelisirine

yani türkçe meali. gaz lambası, mum vb aydınlatma gereklerine dönün. elektriğin icadından önceki zamanlara dönmemize az kaldı bu zamlarla.

Develop ER

Sen benim vergilerimle elektrik üret sonra bana fahiş fiyata sat. Ulan millet çöpten elektrik elde ediyor sonra yakacak çöp bulamıyor başka ülkelerden çöple... Devamını Gör