Görüş Bildir
Haberler
Öğretmen Olmak İçin Artık Atanmak Yeterli Olmayacak

Öğretmen Olmak İçin Artık Atanmak Yeterli Olmayacak

Onedio Medya
13.04.2015 - 21:41 Son Güncelleme: 18.04.2015 - 16:49
İçeriğin Devamı Aşağıda

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Öğretmen olmak için artık atanmak yeterli değil. Öğretmen adayları performans değerlendirmesine tabi olacaklar. Ayrıca bakanlığın yazılı ve sözlü sınavlarında başarılı olmak zorundalar, aksi takdirde memurlukla ilişikleri kesilecek.

Öğretmenlik mesleğinin kalitesini artırmak isteyen hükümet, öğretmen atamaları sistemini sil baştan değiştirdi. Bu günlerde yeni öğretmen atamaları konuşulurken, yayımlanan yönetmelik yeni bir dönemi başlatacak. 

Öğretmenlik için 3 kademeli kriter getirildi. KPSS ile atanan öğretmen, 1 yıl aday öğretmen olacak. Performans kriterini geçen aday yazılı ve sözlü sınava alınacak. Milli eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlerin il dışı tayinlerinde ailenin birliğini ve öğretmenin sosyal durumunu baz alacak. 

Resmi Gazete'de yayımlandı 

MEB, öğretmen yetiştirme ve atama sistemiyle ilgili önemli değişiklikler yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan 'Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne göre, aday öğretmenler yeni bir atama sistemine tabi tutulacak. 

Yeni sistem şöyle: 

Başarısız olana memuriyet yok 

KPSS puanıyla ilk atamada atanan öğretmen, 1 yıl aday öğretmen olacak. Aday öğretmen performans değerlendirilmesine tabi tutulacak. Performans değerlendirmesini müfettiş, okul müdürü ve bir danışman öğretmen yapacak. Performans değerlendirmesinde toplamda 50 puan alamayan öğretmen memuriyetten atılacak. 50 puan alabilen ise MEB'in yapacağı yazılı ve sözlü sınava girecek. Bu 2 sınavın ortalamasından 60 alan öğretmenin aday öğretmenliği bitecek, öğretmen olacak. 

Rotasyon kademeli olacak

Şehit ve gazi yakını öğretmenler, engelli öğretmenler ve özel eğitim okullarındaki öğretmenler rotasyondan muaf tutulacak. Aynı okulda 8 yıl görev yapan öğretmenler rotasyona tabi olacak. Yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla 8 yıl görev yapan öğretmenlerin atamaları, ders yılının sona erdiği tarihten itibaren en fazla 2 ay içinde gerçekleştirilecek. 2015-2016'da 11 yıl, 2016-2017'de 10 yıl, 2017-2018'de 9 yıl, daha sonraki yıl ise 8 yıl görev yapanlar rotasyona tabi tutulacak. 

Doğuda kalana ek puan 

Zorunlu hizmetini tamamladıktan sonra, öğretmen aynı yerde kalmak isterse ek hizmet puanı alacak. Hizmet puanı birinci yıl için yüzde 25, ikinci yıl için yüzde 50, üçüncü yıl için ise yüzde 100 artırılacak. Bu, özellikle puanı yüksek olan okullarda, görev yapan öğretmenlere tayin döneminde avantaj sağlayacak. 

Tayinde aile birliği kriteri 

Eşi veya çocuğu ölen öğretmenler, ölüm tarihinden; eşi emekli olanlar ise eşinin emekliye ayrılış tarihinden itibaren bir yıl içerisinde, eşinin ikamet ettiği yere tayin isteyebilecek. İkisi de öğretmen olanların eş durumuna bağlı yer değişikliklerinde, ilde norm kadronun bulunmadığı hallerde, eşler üçüncü bir il ve ilçede buluşturulacak.

MEB'den 'keyfilik' iddiasına yalanlama

MEB'den 'keyfilik' iddiasına yalanlama

Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde yapılan düzenlemelerin objektif olmadığı ve keyfi yapılacağı iddiasının gerçek dışı olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bir gazetede, 'AK öğretmen kriteri geldi' başlığıyla bir haber yayımlandığı anımsatıldı. 

Aday öğretmenlerin, daha önce 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili hükümleri çerçevesinde üç aşamalı adaylık eğitimine tabi tutuldukları, eğitimler sonunda yapılan sınavlarda başarılı olanların, adaylıklarının kaldırıldığı hatırlatılan açıklamada, eğitimlerin herhangi birinde iki defa başarısız olanların ise görevine son verildiği belirtildi.

Devlet Memurları Kanunu'ndaki düzenlemelerin, tüm memurları kapsayıcı nitelikte olduğundan, öğretmenler için özel hükümler içeren ayrı bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu ifade edilen açıklamada, bu kapsamda Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 43. maddesinde, 6528 sayılı Kanun'un 5. maddesiyle yapılan değişiklikle aday öğretmenlerin, öğretmenliğe atanmalarına yönelik hususların düzenlendiğine işaret edildi.

Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ndeki, aday öğretmenlere yönelik hususlarında bu kapsamda düzenlendiği belirtilen açıklamada, aday öğretmenlerin önce performans değerlendirmesine tabi tutulacağı, başarılı olaların yazılı sınava ve gerek görülmesi halinde de sözlü sınava alınacağı anımsatıldı. 

Performans kriterlerine bakıldığında; kriterlerin, öğretmen olabilmenin olmazsa olmaz niteliklerinin ölçülmesinden ibaret olduğunun görüleceği kaydedilen açıklamada, 'Dolayısıyla söz konusu kriterler üzerinden yapılan değerlendirmede yetersiz puan alanlar zaten öğretmen olabilme niteliklerine sahip olmayan adaylardan oluşacaktır. Öğretmen olma niteliklerini taşımayanların asıl öğretmen olarak atanmalarının eğitime yapılan en büyük kötülüklerden olacağı ve bunun herkes tarafından böyle görüleceği kuşkusuzdur' değerlendirilmesinde bulunuldu.

'Düşük notlar mutlaka belgeye dayandırılacak'

Düzenlemenin objektif olmadığı ve keyfi olarak yapılacağı iddiasının da gerçek dışı olduğu kaydedilen açıklamaya şöyle devam edildi:

'Zira yönetmelikte, performans kriterlerinden verilecek düşük notların mutlaka belgeye dayandırılması gerektiği hüküm altına alınmıştır. Değerlendirmenin üç ayrı unvanlı personel tarafından yapılması da değerlendirmenin ciddiyeti konusunda bir fikir vermektedir. Dolayısıyla düzenlemenin nesnelliği konusunda kuşkuya düşülecek herhangi bir durum söz konusu değildir.

Sonuç itibarıyla düzenlemeyle yapılmak istenen, öğretmen olma niteliklerini taşıyanların öğretmenliğe atanmaları, bu nitelikleri taşımayanların ise yolun başında sistemin dışına çıkarılmalarıdır. Dolayısıyla öğretmenlik niteliklerini taşıdığına inanan aday öğretmenlerin kuşkuya kapılmalarını gerektirecek herhangi bir durum söz konusu değildir.'

Milliyet - AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
6
4
1
0
0
0