Görüş Bildir
Haberler
Yiyerek Mutlu Olun! Antidepresan Niyetine Kullanabileceğiniz Kalorisi Düşük 9 Besin

Yiyerek Mutlu Olun! Antidepresan Niyetine Kullanabileceğiniz Kalorisi Düşük 9 Besin

Tuğba Erdem
05.05.2020 - 08:15

Stresli zamanlarda 3 kişiden 1'i kendini yiyeceklerle sakinleştirmeye çalışıyor. Yapılan bir araştırmaya göre, nişastalı yiyecekler ve tatlılar en çok tercih ettiğimiz yiyeceklerden. Peki yiyerek stresi azaltmak gerçekten mümkün mü?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Harvard Üniversitesi'nde pediatri ve beslenme profesörü; Boston Çocuk Hastanesi'nde bir araştırmacı olan David Ludwig;

...stresli hissettiğimizde bizi hemen rahatlatacak yiyecekler aradığımızı, ancak çoğu zaman bu yiyeceklerin yeni streslere karşı duyarlılığımızı artıran hormonlarda ve kan şekerinde dalgalanmalara ve çökmelere yol açtığını söylüyor.

Birçoğumuz hayatımızda çok fazla stres yaşıyoruz ve bu stresin çoğu bizim kontrolümüz dışında.

Ama bedenlerimizle en iyi şekilde başa çıkmak için bir şeyler yapabiliriz. Vücut kimyamız bu stresin bizi nasıl etkilediğini büyük ölçüde değiştirebilir. Ve aslında, kimyasal düzeyde ruh hali ile güçlü bir ilişkisi olan gıdalar mevcut.

Örneğin, glisemik indeksi yüksek olan gıdalar (yani, şekerin hızla emildiği yiyecekler, rafine karbonhidratlar gibi) kan şekeri dalgalanmasına ve daha sonra stres hormonu adrenalinin ani yükselmesine neden olur.

Translational Psychiatry dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, yüksek yağ içeren bir yeme düzeni, farelerde hipotalamusun normal işleyişini bozabilir ve bu da depresyonla ilişkili semptomları teşvik edebilir.

Stresle başa çıkmak için birçok farklı yaklaşım olsa da, vücudumuzu ruh halimizi artıran yiyeceklerle donatmak, başlamak için güzel bir yer gibi duruyor.

Aşağıdaki yiyecekleri market listenize eklemeyi deneyin. Makarna ve çikolatadan uzak durun!

1. Kabak çekirdeği

1. Kabak çekirdeği

Mütevazı kabak çekirdeği güçlü bir potasyum, fosfor, çinko ve özellikle magnezyum kaynağıdır. Bu önemli mineralin yeterli olmaması baş ağrısı, anksiyete, yorgunluk, uykusuzluk, sinirlilik ve yüksek tansiyon riskine yol açabilir. Magnezyum beyinin süper gıdasıdır!

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Koyu yeşil yapraklı sebzeler

2. Koyu yeşil yapraklı sebzeler

Karalahana, pazı ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler, eksikliği yukarıda listelenen şikayetlere yol açabilen magnezyum ile doludur.

3. Yumurta

Yumurtalar, kalsiyum, demir, çinko, selenyum, fosfor ve A, D, E ve K vitaminlerini de sağlar. Bu onları en besleyici gıdalardan biri yapar . Columbia Üniversitesi'nde bir psikiyatrist olan ve 'Mutluluk Diyeti' nin yazarı Drew Ramsey, stresle mücadele için besin açısından zengin gıdaları övüyor ve  yumurtaların en sevdiği endişe azaltıcı kahvaltının bir parçası olduğunu belirtiyor.

Selenyum açısından zengin gıdalar bu listede özel bir sözü hak ediyor. WebMD'ye göre, birkaç çalışma düşük selenyum düzeylerini daha az mutlu ruh hallerine bağladı.Yumurtalara ek olarak, yeterince selenyum aldığınızdan emin olmak için  istiridye, ton balığı veya hindi yemeyi ihmal etmeyin.

4. Havuç ve kereviz

Havuç, kereviz ve genetik kuzenleri daha mekanik bir seviyede işe yarıyorlar. Çiğneme ve kıtırdatma stresi fiziksel olarak rahatlatır. Ayrıca kötü nefesle savaşmaya yardımcı olurlar!

5. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar (sardalya, somon vb.)

Omega-3 yağ asitleri, ruh halinizi yatıştırmaya yardımcı olabilir. Çalışmalar, omega-3'lerin nöronları kronik stresin yaratabileceği zarardan nasıl koruduğunu gösterdi. Omega-3 yağ asitleri, çocuklarda daha olumlu sosyal davranışları teşvik etmenin yanı sıra depresyona yardımcı olmakla da bağlantılı.

6. Keten tohumu

6. Keten tohumu

Bazıları keten tohumunun en güçlü gıdalardan biri olduğunu düşünüyor. Kalp hastalığı, kanser, inme ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteren bazı kanıtlar var. Yüksek omega-3 içeriği, keten tohumu yağını depresyon ve mental rahatsızlıklardan kurtulmaya yardımcı olduğuna dair yorumlar mevcut.  

Bunun yanında, ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü, keten tohumu yağı kullanmanın dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda dikkat, dürtüsellik, huzursuzluk ve öz kontrolü geliştirebileceğine dair bazı kanıtlar bulunduğunu belirtmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Papaya ve kivi

Bu iki yiyeceğin ortak noktası porsiyon başına portakaldan daha fazla C vitamini içermesidir. C vitamini burada anahtar. Çoklu çalışmalar stres hormonlarını tedavi etmek için C vitaminini işaret ediyor.

Psychology Today'in makalesine göre;: “Yüksek düzeyde C vitamini alan kişiler, akut psikolojik zorluklara maruz kaldığında beklenen zihinsel ve fiziksel stres belirtilerini göstermez. Dahası, stresli durumlardan kanlarında düşük C vitamini seviyesine sahip insanlardan daha hızlı normale dönüyorlar. ” Brokoli ve Brüksel lahanası da yüksek C vitamini seviyelerine sahiptir.

8. Kepekli tahıllar

Karbonhidratlar vücudu, daha çok “mutluluk hormonu” olarak bilinen  serotonini üretmeye yönlendirir. Serotonininizi basit karbonhidratlar kadar kolay sindirilmeyen kompleks karbonhidratlardan alarak kan şekeri seviyenizi de daha stabil hale getirebilirsiniz.

9. Çay

Siyah çay içmek stresli olaylardan daha az etkilenmenize yardımcı olabilir. Bir çalışma, başka bir şey içen insanlarla altı hafta boyunca günde dört bardak çay tüketen insanlara baktı. Çalışmanın sonunda çay içenler daha sakin hissettiklerini ve stresli durumlardan sonra daha düşük stres hormonu(kortizol) seviyelerine sahip olduklarını bildirdi. Bu arada, papatya çayı, yaşlılarda titremeleri yatıştırmak ve stresi azaltmak için kullanılmıştır.

Yiyeceklerinizi seçerken doktorunuza danışmayı unutmayın!

Kaynaklar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
56
14
14
5
5
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hilal Bal

Kabak çekirdeğinin 100 gramı, günlük manganez ihtiyacının 2 katını, magnezyum, fosfor ve bakır ihtiyacının 1.5 katını, demir ihtiyacının tamamını ve çinko ih... Devamını Gör

Kara

Bizim sağlık bakanlığından daha iyi çalışıyor yani...

feyk

kendimizi kandirmamizin anlami yok. hepimiz neleri yedigimizde mutlu olacagimizi ve bunlardan hic birinin neden bu listeye giremiyecegini cok iyi biliyoruz. ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Dün annemle markete gittik.Balıkları görünce ''anne balık alalım ne zamandır yemiyoruz'' dedim.levreğin tanesi 15 tl.evde 4 kişi var.60 tl.annem amann boşve... Devamını Gör