Görüş Bildir
Haberler
Yeni Zelanda Bayrağını Değiştirmedi

Yeni Zelanda Bayrağını Değiştirmedi

ATKN
24.03.2016 - 15:52

Okyanusya'nın ada ülkesi Yeni Zelanda, İngiltere sömürgeliği izleri taşıyan bayrağını değiştirmek üzere referanduma gitti. Halkın yüzde 56,6'sı eski bayrağı kullanmaya devam etmeyi tercih etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Eski İngiltere sömürgesi Yeni Zelanda, bayrağını değiştirmek için referanduma gitti. Yaklaşık 16 aylık tartışma süreci ve 17,4 milyon ABD Doları civarında masrafın ardından ada halkının yüzde 56,6'sı eski bayrağı kullanmaya devam etme kararı aldı.

Alternatif bayrak tasarımında, Birleşik Krallık bayrağındaki Union Jack yerine gümüş eğreltiotu simgesi ve Güneyhaçı Takım Yıldızı'ndan dört yıldız bulunuyor.

Bayrağın değişmesini isteyen Yeni Zelandalılar, hem sömürge tarihiyle bağlantısı hem de komşu ülke Avustralya'nın bayrağına benzerlik nedeniyle değişiklik istiyordu. Ülkenin simgelerinden birisi olan gümüş eğreltiotunun yer aldığı yeni bayrak, değişime karşı kişilerce 'plaj havlusuna benzemekle' eleştiriliyordu.

Bayrak değişimi taraftarlarından biri olan Başbakan John Key sosyal medya hesabından, 'Yeni Zelandalılar mevcut bayrağı tutma kararı verdi. Tüm halktan bayrağımıza sahip çıkmalarını ve gurur duymalarını istiyorum' yazdı.

Key, Ekim 2014'te referandumu duyurduğunda 10 bin yeni bayrak tasarımı komisyona gönderilmişti. Finale kalmayan tasarımlardan biri de, internetin favorisi, gözlerinden lazer çıkan Kiwi kuşu tasarımı olmuştu.

Birçok Yeni Zelandalı sürecin masraf ve enerji kaybına neden olduğu eleştirisini getirdi. Referanduma seçmenlerin üçte ikisinden fazlası, 2,1 milyon Yeni Zelandalı katıldı. Kesin sonuçların 30 Mart'ta açıklanması bekleniyor.

Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
60
23
6
5
3
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Dex Dex

İngiltere sömürgesi olmaktan çıktıktan sonra bayrağın şekli çok önemli değil . Devrimden önceki ABD sömürgesi Küba'nın bayrağıyla , şuan kullanılan da aynı .... Devamını Gör

Ahmet D.

Ayrıca Avustralya bayrağıyla da karşıtırıldığı için değişiklik düşünüyorlardı.

Timur Rıza

Yeni Zellanda diye bir ülke neden var ki zaten ? Avustralya 'nin bir parçası olsun , adamların her şeyi aynı, dünyada çok fazla ülke var