Görüş Bildir
Haberler
Yeni Yerler Keşfetmeyi Sevenler Buraya: İskoçya Hakkında Duyunca Çok Şaşıracağınız İlginç Bilgiler

Yeni Yerler Keşfetmeyi Sevenler Buraya: İskoçya Hakkında Duyunca Çok Şaşıracağınız İlginç Bilgiler

25.03.2022 - 09:15

İskoçya; kültürü, tarihi, festivalleri ile birçok kişiyi etkileyen bir ülke. Mimariye önem veren kişilerin de İskoçya'daki şatolar ya da Edinburgh'taki binalar ilgisini çekebilir. İskoçya dendiği zaman akla ilk gelenler arasında yer alan festivaller sayesindeyse 25 gün boyunca Edinburgh rengârenk oluyor. Bu festivallerde sanatsal etkinliklerden geleneksel etkinliklere kadar birçok şeyi öğrenebilir ve farklı kültürleri tanıyabilirsiniz. Dünyaca ünlü olan bu festival sayesinde farklı ulustan insanları tanıma fırsatı yakalayabilirsiniz. Spordaki ve sanattaki gelişmeleri öğrenerek hayatınıza farklı deneyimleri katabilirsiniz. Başka kültürleri merak ediyor ve yeni bilgiler öğrenmek istiyorsanız işe sizin için derlediğimiz İskoçya'nın ilginç bilgilerini okuyarak başlayabilirsiniz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Üniversite eğitiminizi ücretsiz bir şekilde tamamlayabilirsiniz

Üniversite eğitiminizi ücretsiz bir şekilde tamamlayabilirsiniz

2001 yılından itibaren İskoçya'da üniversiteler ücretsiz hâle gelmişti ancak mezun olunduğu zaman İskoç hükûmetine ücret ödenmesi gerekiyordu. Daha sonra 2008 yılında İskoç hükûmetinin aldığı kararla mezuniyet sonrası ücret ödeme sistemi kaldırıldı ancak bu durumdan İskoçya'da ya da AB'den gelen ve 2020/2021 akademik yıllarında veya öncesinde okula başlamış olan bir öğrenci iseniz yararlanabiliyorsunuz.

Dünyada en çok kokain tüketen ülke

Dünyada en çok kokain tüketen ülke

Uyuşturucu bağımlılığı birçok ülkenin zar zor baş ettiği bir problem olarak biliniyor. İskoçya'da ise kokain oldukça yaygın ve çoğu kişi tarafından pizza kadar ulaşılabilir durumda. Hatta İskoçya dünyada en çok kokain tüketilen ülke olarak biliniyor. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) verilerine göre 16 ila 64 yaş arasındaki insanların %3,9'u son bir yılda kokain kullanmış. Kokainin yaygın kullanımı maalesef isteyen her insanın kokaine kolayca ulaşmasını mümkün kılıyor.

Olimpik Kış Oyunları'nda İskoçya rüzgârları esiyor

Olimpik Kış Oyunları'nda İskoçya rüzgârları esiyor

Olimpik Kış Oyunları'ndaki kıvrılma (curling) taşları İskoçya'dan geliyor. Olimpik kıvrılma taşları İskoçya kıyılarında yer alan Ailsa Craig adasındaki granit türünden elde ediliyor. 1851 yılında kurulmuş olan Kays of Scotland, Ailsa Craig granitinin haklarına sahip ve bu sayede Dünya Curling Federasyonu tarafından düzenlenen oyunlarda kullanılan kıvırma taşlarının tek tedarikçisi de İskoçya. 2022 yılında yapılan maçlar dışında tüm Kış Olimpiyat Oyunları'nda kullanılan kıvrılma taşların hepsi İskoçya'dan geldi.

Golfün geliştiği ülke İskoçya

Golfün geliştiği ülke İskoçya

Top ve sopa oyunları uzun yıllardan beri birçok insan tarafından keyifle oynanıyor. Tarihe bakıldığı zaman golfün kökenleri hakkında birçok araştırma bulunuyor. Golf 15. yüzyılda St. Andrews şehrinde İngiliz işgaline karşı geliştirilmiş bir spor. İskoçlar zaman içerisinde golfü geliştirdi ve bugünkü herkesin oynadığı golf haline getirdi. Bu sebeple İskoçlar golf oynamayı çok seviyor.

Birleşik Krallık'ta ayakta kalan en eski banka

Birleşik Krallık'ta ayakta kalan en eski banka

Tarih merakınız varsa ve eski binaları araştırmaktan zevk alıyorsanız İskoçya mutlaka görmeniz gereken ülkeler arasında yer alıyor. Birleşik Krallık'ta bulunan İskoçya Merkez Bankası en eski banka ve 1695 yılında kurulmuş. Ayrıca İskoçya Merkez Bankası Avrupa'da kendi banknotlarını basan ilk banka olma özelliğini taşıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlk belediye itfaiyesi İskoçya'da kuruldu

İlk belediye itfaiyesi İskoçya'da kuruldu

1824 yılındaki yangın, dünya çapında itfaiyenin ne kadar önemli olduğunu insanlara hatırlattı. 1824 yılında Edinburgh İtfaiye Kurumu kurulmuş ve o yıl Edinburgh'ta yaşanan korkunç bir yangın sebebiyle 'Büyük Yangın' yılı olarak anılmıştı. Yangın, beş gün boyunca devam etmiş ve İskoçya'ya büyük zarar vermişti. Bu yangının sonucunda yaklaşık 400-500 aile evsiz kalmış ve 13 kişi hayatını kaybetmişti. Çok sayıda insanın yaralanması ise gelecek zaman için alınması gereken önlemleri göstermiş oldu. Böylelikle dünyanın ilk belediye itfaiyesi İskoçya'da yer aldı.

Coco-Cola'nın popüler olmadığı bir ülke

Coco-Cola'nın popüler olmadığı bir ülke

Kola içmeyi sevmiyor ve kolanın popüler olmadığı bir ülke arıyorsanız İskoçya tam size göre! Coco-Cola dünyanın çoğu yerinde en çok tüketilen içeceklerden biri olmayı başarıyor ancak İskoçya'da bu durum tam tersi olarak karşımıza çıkıyor. İskoçya'da en çok tüketilen içecek, Irn-Bru adlı yerel bir bira. Bu bira İskoçya'da o kadar çok sevilmiş ki viskiden sonra İskoçya'nın diğer ulusal içeceği olarak adlandırılmış. İlk viski üretimine de 1494 senesinde rastlanmış ve 1494 senesinden sonra İskoçya'nın tarihinde içki yerini her zaman korumuş.

İskoçya'nın ulusal hayvanı: unicorn

İskoçya'nın ulusal hayvanı: unicorn

Unicorn sevenlerin hoşuna gidebilecek bir bilgiyle karşınızdayız. Unicorn İskoçya'nın ulusal hayvanı olarak biliniyor. Unicorn ilk olarak İskoç arması üzerinde kullanılmış. İskoçya'nın kraliyet armasında sol kısımda bir unicorn ve sağ kısımda ise bir aslan bulunuyor. İngiltere'nin armasında da kalkanın sol kısmında aslan sağ kısmında ise unicorn yer alıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın