Görüş Bildir
Haberler
Yeni Soma Facialarının Yaşanmaması İçin Gereken 7 Şey

Yeni Soma Facialarının Yaşanmaması İçin Gereken 7 Şey

12.05.2015 - 20:56 Son Güncelleme: 12.05.2015 - 23:42

Soma Faciasının yıldönümünde yeni felaketler yaşanmasın diye alınması gereken önlemleri ve yapılması gerekenleri listeledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Yaşam Odaları

7. Yaşam Odaları

Konteyneri andıran bu yapılar göçük ve patlama ihtimalinde kırk işçinin hayatını kurtarabiliyor. Hatta 2010 yılında Şili'de meydana gelen kazada 69 işçi bu odalar sayesinde kurtulmuştu. Ak Saray'ın aylık elektrik faturasıyla üç adet yaşam odası kurulabiliyor. Tarihte biraz geri gidince bunun örnekleri var. 1886 yılında İngiltere'de de sarayların aydınlatması yoktu. Demek ki bu işin fıtratında var.

6. Vardiya Sistemi

6. Vardiya Sistemi

Soma ve Ermenek Maden Faciaları vardiya değişikliğinin olduğu saatlerde meydana gelmişti. Belki de fazladan yapılan on dakikalık mesai devlet büyüklerimizin hayati makam aracı ihtiyacını karşılamıştır.

5. Mesleki Eğitim

5. Mesleki Eğitim

Soma Faciasının ardından yapılan bilirkişi raporunda işçilere yeterli mesleki eğitimin verilmediği ortaya çıkmıştı. Belki de bu sayede, eğitim süresinden edilen kar ile şirketin Maslak'taki gökdeleninin ihtiyaçları giderilebilmişti.

4. Rödovansın Kalkması

4. Rödovansın Kalkması

Rödovans devletin kendi havzasında özel sektörden kömür veya KW başına aldığı kira bedelidir. Maliyeti düşürmek isteyen özel sektör emniyet ve denetim gibi önemsiz kalemlerden tasarruf ederek hem kendi kazanır hem de devletimize kazandırır. 

Soma Holding'in patronu Alp Gürkan 2012 yılında verdiği demeçle ticari dehasını özetlemişti;

TKİ, Soma’da kömürü kendisi çıkarırken tonunu 130-140 dolara mal ediyordu. Biz ihaleye girip, tonunu TKİ’ye rödovans payı dahil 23.80 dolara çıkarma taahhüdü verdik.'   Bu karın nedeni de yine kendi söylemiyle; 'Özel sektörün çalışma tarzının devreye girmesi.' diye belirtmişti.

3. Güvenlik

3. Güvenlik

Havalandırma, araç gereçlerin bakımı ve onarımındaki ihmaller, ikaz ve takip sistemlerinin yetersiz olması, kişiye özel kullanılan maskelerin bulundurulmaması gibi birçok eksikliğin yanında iş güvenlik uzmanları ücretlerini doğrudan güvenlik gibi gereksiz maliyetleri kısan patronlarından almaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Hukuk

2. Hukuk

Dünyanın en büyük kömür rezervlerine sahip olmasına rağmen yaklaşık kırk senedir büyük bir kaza yaşamayan Almanya'da işletmecinin gözünün yaşına bakılmazken ülkemizde Soma Holding gibi sabıkalı kuruluşlara termik santral ruhsatı verilebiliyor.

1. İnsanlıktan Nasibini Almış Olmak

1. İnsanlıktan Nasibini Almış Olmak

Mesaiden önce ailesi ve arkadaşlarıyla helalleşen, yeryüzü ısınsın diye yeraltındaki karanlıkla kahramanca savaşan emekçilerin hatıralarına saygı göstermek, utancıyla oturup hatayı kabullenmek varken yüzsüzce açıklamalar yapmamak, koca bir cenaze evine dönmüş ilçede gövde gösterisi yapmamak, yüreği kömür gibi yanan madenci yakınlarına hakaret etmemek, onları darp etmemek. Özetle; biraz vicdanlı ve insan olmak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0