Görüş Bildir
Haberler
Yeni Oyun Fonlama Sistemi: Fig

Yeni Oyun Fonlama Sistemi: Fig

Yerli.Ninja
21.08.2015 - 14:09
İçeriğin Devamı Aşağıda

Oyunlar için fon bulmak gerçekten zorlu bir süreç. Bu konuda başvurulabilecek en önemli sistem hep Kickstarter oldu. Ancak Kickstarter, oyun projeleri için uygun bir platform değil. Onlarca saksı, masa, mug, tshirt’ün arasında kaybolan oyunların, oyuncularla buluşması ve fon toplaması oldukça zor. Kickstarter’ın, oyun projeleri için zorluklarını gören, Double Fine‘ın eski geliştiricilerinden Justin Bailey‘nin (Fig için Double Fine’dan ayrılmış) kurucularından olduğu,  oyun geliştiricilere yönelik yeni fonlama servisi duyuruldu. Adı Fig olan bu yeni servis ödül tabanlı fonlama imkanı sunacak.

Fig ismi, Fas stiline sahip(nasıl birşeyse o!) bar’ı ve havuzu bulunan, E3’e katılan oyun endüstrisi çalışanları için sosyalleşme mekanı olan,  Hotel Figueroa‘dan esinlenilmiş.

Fig‘in danışman kurulunda Feargus Urquhart, Brian Fargo ve Double Fine‘ın yöneticisi  Tim Schafer bulunuyor. Fig‘in danışman kadrosunda bulunan Brian Fargo,  içinde Wastland 2’ninde olduğu  üç başarılı Kickstarter kampanyasını yönetmiş bir isim. Tim Schafer  – Double Fine ise Broken Age için başlattıkları 400,000$’lık Kickstarter kampanyasından 3,336,371$ (milyon milyon!) kazanmayı başarmışlardı.

Fig için Türkiye’den kampanyaya katılmak pek mümkün görünmüyor.

Fig‘in en önemli özelliği, yatırımcıların en az 1,000$ yatırarak, oyunun kar’ına ortak olması. Evet! Oyununuzu fonlayan yatırımcılar, kazancınızdan yüzde alacaklar. Bu nedenle platform, yatırımcılar içinde cazip hale geliyor ki bu çok önemli bir özellik. Sektörün öncü yatırımcıları ile çalışılarak belirlenmiş olan anlaşma maddeleri ise sabit. Yani değiştirilemiyor. Her oyun geliştirici ve yatırımcı aynı anlaşma şartlarına sahip olacak.  Yatırımcı olmak için Amerikan vatandaşı olmasanızda, Amerika’da geçerli vergi numaranızın olması şart. Ayrıca Fig‘in özel sözleşmesini imzalamış olmanız gerekiyor.

Yenilikçi fonlama modeli oldukça başarılı görünüyor.Yatırımcıları doğrudan fonlamanın içine dahil etmek, oldukça güzel bir yaklaşım. Yakın zamanda bu model ile çalışan yeni siteler geöreceğimiz kesin.

Fig, fonlanan toplam miktardan %5 alacak ve oyunun satışlarından ömür boyu %5 almaya devam edecek.

Fig‘in ilk kampanyası, 2015 yılında Independent Games Festival (IGF) ödüllerinde,  Seamus McNally Grand Prize ödülünü kazanan Mobius Digital tarafından geliştirilen Outer Wilds adlı oyun.  125,000$ hedefle, yazıyı hazırladığım anda (19/08/2015 – 12:00) 60,000$ seviyesine ulaşmışlardı. Yatırımcılardan ise kampanya başlar başlamaz 34,000$ toplamışlar.

Fig, ilk bakışta Steam’i andıran görünüme sahip. Sitenin tasarımı, Kickstarter’ın oyun tanıtımında başarılı olmadığı özellikler düşünülerek tasarlanmış. Carousel’de ekran görüntülerini sergileyebilmek, özel slider ile oyun geliştiricilerin oyunlarının hangi aşamada olduğunu gösterebilmesi için temiz ve etkileyici olmasına özen gösterilmiş.

En önemli tasarımsal özellik ise, sitenin Kickstarter gibi kalabalık olmayışı. Fig‘de bir, en fazla iki oyun kampanyası aynı anda yayınlanacak. Yayınlanacak oyunlara ise Fig‘in danışman kurulu karar verecek. Danışman kurulundan onay alındıktan sonra kampanya başlatılabiliecek.

Danışman kurulunda olan kişilerin firmaları olan Obsidian Entertainment, inXile Entertainment ve Double Fine kendi oyunlarını bu sistem üzerinden fonlayacaklar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın