Görüş Bildir
Haberler
Yemek Pişirme Rehberi: Tava Çeşitleri ve Aralarındaki Farkları Açıklıyoruz

Yemek Pişirme Rehberi: Tava Çeşitleri ve Aralarındaki Farkları Açıklıyoruz

Özlem Taner
19.02.2023 - 15:43

Yemek pişirirken kullandığımız malzemeler kadar kullanılan araç gereçler de oldukça önemlidir. Herkesin evinde mutlaka bulunması gereken tava çeşitlerini, bu tavaların kullanım alanlarını ve hangi yemeğin hangi tavada daha iyi pişeceğini gelin beraber öğrenelim 👇

Yağ oranı daha az olan yemekler için: Granit tava

Yağ oranı daha az olan yemekler için: Granit tava

Son birkaç yıldır mutfağımızda yer bulan granit tavalar, son derece dayanıklı yüzeyle sahiptirler. Yüksek ateşe dahi dayanabilen granit tavaların, yüzeyleri kolay bir şekilde çizilmemektedir. Doğal granit malzemesi kullanılarak elde edilen tavaların maliyeti diğer pişirme gereçlerine göre biraz daha pahalıdır. Isıya uzun süre dayanıklı olan granit tavalarda; kavrulan tatlılar, kavurmalar yapılabilir. Yüzeyi yapışmaz olduğu için krep gibi pişen tarifler için de son derece uygundur. Yüzeyi yapışmaz oldukları için yemekleri pişirirken fazla yağ kullanmanıza gerek yoktur.

Bir evin olmazsa olmazı: Balık tavası

Bir evin olmazsa olmazı: Balık tavası

Balık tavalarının çift tarafı vardır. Bu sayede balıkları çevirmeden, üzerinize yağ sıçratmadan tavayı çevirip balığın diğer tarafını da kızartabilirsiniz. Balık tavaları çok derin değildir. Bu yüzden aynı tavaları krep tavası olarak kullanmanız da mümkündür. El yakmayan yapısı, sıçratmayan tarzı ile balık tavaları mutfaktaki en büyük yardımcınız olacak!

Et ve fırın yemekleri için: Demir döküm tava

Et ve fırın yemekleri için: Demir döküm tava

Yüksek ısıya dayanıklı olan demir döküm tavalar lezzetli bir yemek yapmak için ideal bir seçimdir. Bu tavalar yüksek ısıya dayanabiliyor, ısıyı eşit miktarda her yere dağıtıyor. Ağır ağır sebzelerin, etlerin sularını kaybetmeden pişirilmesine yardımcı olur. Üstelik fırına da girebilen demir döküm tavalarda ekmek, kek gibi hamur işlerini pişirmek de mümkün.

Mutfağın demirbaşı: Teflon tava

Mutfağın demirbaşı: Teflon tava

Hemen hemen her evde bulunan ve kullanılmadığı ev olmayan teflon tavalar, mutfakların demirbaşıdır. Teflon tavalar içinde her türlü yemeğin piştiği, ısıtıldığı tavalardandır. Diğer tavalara nazaran daha hafif oldukları için havaya sebze atmalı tariflerinizi bu tavaların içerisinde rahatlıkla yapabilirsiniz. Yemeklerinizi teflonda pişirirken çok fazla yağ kullanmamaya özen gösterin.

Sulu yemekler için: Seramik tava

Sulu yemekler için: Seramik tava

Seramik tavalar hassastır, ve çelik malzemeler tavanın yüzeyinde çizikler oluşturur. Bunun için öncelikle silikon ya da tahta karıştırma aletleri kullanmalısınız. Sulu sulu kalmasını istediğiniz yemekleri, soslu ya da peynirli yemekleri özellikle seramik tavaların içerisinde pişirebilirsiniz. Unutmayın, seramik tavalar bulaşık makinesi girmez.

Asya mutfağı evinize geliyor: Wok tava

Asya mutfağı evinize geliyor: Wok tava

Mutfakta farklı tarifleri denemeyi sevenlerin vazgeçilmezlerinden olan wok tavalar, pek çok malzemeyi aynı anda güvenli bir biçimde rahatça çevirmeye ve pişirmeye olanak tanıyor. Özel bir şekle ve derinliğe sahip olan wok tavalar, birden çok malzeme içeren tariflerde büyük kolaylık sağlıyor. Klasik tavadan farklı olarak daha derin ve daha oval bir görünüme sahiptir. Dipten aldığı ısıyı kenarlara doğru iletir ve yemeğinizin hızlı ve her tarafının eşit şekilde pişmesini sağlar. Dar tabanı, geniş ağzı ve derin yapısı sayesinde yemeklerin ısının alındığı orta bölgede toplanmasını sağlar ve harmanlama işlemini yemekler tavadan dökülmeyecek şekilde özellikle de yağlı yemeklerde yağı dışarı sıçratmadan pişirmenize olanak tanır.

Soteler için: Çelik tava

Soteler için: Çelik tava

Çıtır çıtır balıklar, üzeri nar gibi kızarmış tavuklar yapmak istiyorsanız çelik tavalardan faydalanmalısınız. Yüzeyleri de çok çabuk çizilebiliyor. Bu yüzden dikkatli kullanmanız şart.

Kahvaltıların en sevileni: Krep tavası

Kahvaltıların en sevileni: Krep tavası

İyi bir krep tavası yüksek kenarlı değildir. Mümkün mertebe düz bir tabanlıdır. Tavaların tabanının düz olması, krep ya da pankek hamurunu akıttığınızda hamurun tavada eşit şekilde yayılmasını sağlar. Bu yüzden de tavanın olabildiğince düz olması önemlidir. Tabanı yapışmaz olan krep tavalarının Bu yüzden krep hamurunu bu tavada kolayca, yapışıp dağılma olmadan çevirebilirsiniz.

Lezzetli yumurta, mıhlamalar için: Bakır tava

Lezzetli yumurta, mıhlamalar için: Bakır tava

Bakır tavalar özellikle mıhlama gibi ya da sucuklu yumurta gibi lezzetin buram buram hissedileceği tariflerde kullanabilirsiniz. Isıyı çabuk iletirler. Aynı zamanda bakır kapları düzenli olarak kalaylamak gerekmektedir.

Son dönemlerin gözdesi: Döküm tava

Son dönemlerin gözdesi: Döküm tava

Isıyı eşit dağıtan bir tavadır. Bu sayede tavada yemek eşit şekilde pişer. Isıya dayanıklı bir tava olduğu için tavayı aynı zamanda fırında da kullanabilirsiniz. Örneğin mühürlediğiniz bir eti fırında pişirmeye devam edebilirsiniz.  Tavaların yapımında zararlı bir madde yok. Bu da, pişirdiğiniz yemeklerin zararlı olmamasında etkilidir.

Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın