Görüş Bildir
Haberler
Çarşafların Akılalmaz Bir Şekilde Bakteri ve Mantar Yuvası Olduğuna Dair Bu Gerçekleri Mutlaka Bilmelisin!

Çarşafların Akılalmaz Bir Şekilde Bakteri ve Mantar Yuvası Olduğuna Dair Bu Gerçekleri Mutlaka Bilmelisin!

Rinascita
12.09.2018 - 07:33

Yatak çarşaflarınızı ne sıklıkla değiştiriyorsunuz? Onlar temiz görünseler bile gözle göremeyeceğimiz seviyedeki bakteriler ve mantarlar yüzünden sağlımızı ciddi biçimde tehlikeye sokabiliyorlar. Mikrobiyolog Philip Tierno'nun önerileri ile birlikte çarşaf temizliğinin önemini IFLscience'dan sizler için derledik.

Kaynak: https://www.iflscience.com/health-and...
İçeriğin Devamı Aşağıda

New York Üniversitesi'nde mikrobiyolog olan Philip Tierno'ya göre, hayatımızın üçte birinden fazlasını yatakta geçiriyoruz. Yatağımız ise hızla bakteri ve mantar yuvasına dönebiliyor.

New York Üniversitesi'nde mikrobiyolog olan Philip Tierno'ya göre, hayatımızın üçte birinden fazlasını yatakta geçiriyoruz. Yatağımız ise hızla bakteri ve mantar yuvasına dönebiliyor.

Tierno, çok uzun süre değiştirilmezse yatak çarşaflarımızın kıvrımlarındaki mikroskobik yaşamın bizi hasta edebileceğini söyledi.

''Yatak çarşaflarının haftada en az bir kez değiştirilmesi gerekiyor.''

Ayrıca bu öneri Journal of Allergy and Clinical Immunology Dergisi'nin 30 Kasım'da yayımlanan sayısında vurgulanmaktadır.

Derginin yazarlarına göre araştırmacılar, binlerce Amerikalının evini test ettikten sonra bu evlerin %90'ından fazlasının en az üç saptanabilir alerjene sahip olduğunu keşfettiler.

Bu alerjenler ağız ve burun bölgesine ulaştığında, bilinen bir alerjinizin olup olmaması önemli olmadan hapşırmayı tetikleyebilir.

Tierno bu konuda: ''Herhangi bir alerjiniz olmasa bile, alerjik bir yanıt verebilirsiniz.'' dedi.

Bu mikropların birçoğunun yataklarımızda gizlenmesinin bir başka nedeni, yatağımızın sürekli sıcak ve nemli olmasıdır. İnsanlar yataklarında yılda ortalama 26 galon ter üretir. Bu durumda yatak, bilim insanlarının ''ideal fungal kültür ortamı'' dediği yer haline gelir. Yastıklarımızın her biri tek başına 16 tür mantar barındırabilir.

Buna ek olarak mantarlar ve bakteriler ter, balgam ve anal atılımlar da dahil olmak üzere insan kaynaklıdır. Ayrıca yataklar; hayvan kepeği, polen, kir, tüy, toz akarı kırıntıları ve dışkı gibi yabancı mikroplar ile doludur. Ayrıca çarşaf üretiminde kullanılan son işlem maddelerinin kalıntılarını da içerebilir.

Tierno'nun ''önemli'' olarak adlandırdığı bütün bu maddeler bir hafta kadar küçük bir zamanda yapışkan madde haline gelebilir.

Bu yüzden Tierno, kendimize iyilik yapmak adına çarşaflarımızı yıkamamız gerektiğini söylüyor.

''Dışarıda yanlışlıkla bir köpek kakasına dokunursanız ellerinizi yıkamak istersiniz. Bunun aynısını kendi yatağınız için düşünün. Orada ne olduğunu görseydiniz (ama kesinlik bunu göremeyeceksiniz) kendinizi burada uyumak konusunda sorgulardınız.''

O zaman haftalık çarşaf değiştirme rutinini yapılacaklar listenize eklemekle işe başlayabilirsiniz! 😌😌

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
84
31
7
5
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hüseyin Kargı

çok yıkamak da çok deterjanla haşır neşir olmak demek sayılmaz mı?

Pasif Kullanıcı

Haftada bir değiştirmeden nasıl yatılır anlamıyorum zaten ben her hafta sonu değiştirir odamı komple temizlerim kışın haftasonu evde yoksam makmimum 2 hafta ... Devamını Gör