Görüş Bildir
Haberler
Yaşarken Hayatını Yoksulluk İçinde Geçiren Ünlü Ressam Van Gogh’un 10 Eseri ve Şimdiki Değerleri

Yaşarken Hayatını Yoksulluk İçinde Geçiren Ünlü Ressam Van Gogh’un 10 Eseri ve Şimdiki Değerleri

Aslı Sarıtaş
01.01.2023 - 06:47 Son Güncelleme: 22.10.2022 - 21:05

Vincent van Gogh, sanat tarihinin en tanınmış isimlerindendir. Hayatı oldukça trajik geçen ismin yaşadığı süreçte pek fazla değeri bilinmemiş. Sonradan değeri anlaşılmış. Bugün herkes resimlerini en güzel sanat eserleri arasında görüyor. Empresyonist eserlerinin neredeyse tamamı müzelerde sergileniyor. 30 Mart 1853 yılında doğmuştur. 29 Temmuz 1980 tarihinde de intihar etmiştir. Eğlenceli konular resmetse de hak ettiği ilgiyi bir türlü görememiştir. Ardından yaşadığı ruhsal problemler nedeni ile intihar ederek yaşamına son vermiştir. Bugün dünyanın en değerli sanatçıları arasında yer almaktadır. Peki, Vincent van Gogh'un eserleri nelerdir? İşte, Van Gogh'un birbirinden değerli eserlerinden bazıları ve detaylar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Yıldızlı Gece

1. Yıldızlı Gece

Yıldızlı Gece, Van Gogh'un en bilinen eseridir. Tablosunu Güney Fransa'da tedavi gördüğü sırada yapmıştır. Bu manzarayı ruhsal problemlerinden dolayı kullandığı ilaçların etkisiyle gördüğü düşünülmektedir. Ölümünden 1 yıl önce yaptığı bu eser, Batı dünyasının en önemli resimleri arasında yer alır. Bugün empresyonist eserlerin ilham kaynağı olmayı başarmıştır.

2. Ay Çiçekleri

2. Ay Çiçekleri

Ay Çiçekleri, Van Gogh'un arkadaşı için resmettiği kıymetli eserlerinden biridir. O zamanlar yaşadığı Arles'a davet ettiği ressam arkadaşı Gaugin'in odasını süslemek için beş farklı 'Ay Çiçekleri' tablosu resmetmiştir. Bunlar arasındaki farklılıkları ise kardeşine mektuplarında anlatır. Eserler farklı müzelerdedir. 5 tablonun arasındaki bağ, bugün daha net anlaşılmıştır.

3. Kırmızı Bağ

3. Kırmızı Bağ

Kırmızı Bağ, yaşamı boyunca satabildiği tek eserdir. Bugün Pushkin Müzesi'nde bulunmaktadır. Brüksel'de sergilendiği sırada Anna Boch tarafından alınmıştır. Bu da sanat tarihinde bir ilke imza atması ile kayıtlara geçmiştir. Eserin değeri bugün de bilinmektedir.

4. Montmartre'deki Sokak Manzarası

4. Montmartre'deki Sokak Manzarası

Montmartre'deki Sokak Manzarası, 1887'de yapıldıktan sonra hiç sergilenmemiştir. Van Gogh'un rekor fiyata satılan eseridir. Müzayede evi Sotheby's 'de 13 milyon 91 bin euroya satılmıştır. Büyük ses getiren eserde Montmartre 'in farklı atmosferinde bulunan 19.yüzyılda eğlence yeri olarak kullanılan değirmenlerin tasvirini görmekteyiz.

5. Kulağı Sarılı Otoportre

5. Kulağı Sarılı Otoportre

Kulağı Sarılı Otoportre eserinde duygu durumunu yansıtmıştır. Sanatçı Gaugin ile yaşadığı gerginlikten dolayı kendi kulağını kesmiştir. Bu olaydan sonra da eserini ortaya çıkarmıştır. Sanatçının akıl hastanesinde kalmamak için kulağını kestiği düşünülmektedir. Bu eserinde ruhsal çalkantılarını görmek mümkün.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Patates Yiyenler

6. Patates Yiyenler

Vincent van Gogh resim yapmaya başladığı yıllarda köylülerin en mazlumlarını seçermiş. Kasıtlı olarak da donuk renkler kullanırmış. Bu eserinde kahverengiler, siyahlar, kirli yeşiller kullanmış. Hollanda'nın Nuenen kentinde bulunduğu sırada yaptığı bu tablo, yaşadığımız yüzyılın en iyi eserleri arasındadır.

7. Sarı Ev

7. Sarı Ev

Sarı Ev adlı eseri bazen 'Sokak' olarak da anılmaktadır. Bu eser Vincent van Gogh'un Arles'da kiraladığı evi tasvir etmektedir. Resmin sol tarafındaki bina ise Van Gogh'un yemek yediği restorandır. Ayrıca resmettiği bu ev, II. Dünya Savaşı sırasında bombalanarak yıkılmıştır.

8. Kafe Terasta Gece

8. Kafe Terasta Gece

Kafe Terasta Gece eserinde büyük bir lambanın aydınlattığı ve üzerinde yıldızlı gökyüzünün olduğu kafeyi görüyoruz. Gecenin renkleri sokağın kaldırımlarına yansımaktadır. Van Gogh resmetmekten zevk aldığı bir manzarayı etkileyici renklerle sunmuştur. Esere kendi tarzını da yansıtmıştır. Bugün bu eseri de neredeyse herkes tarafından bilinmektedir.

9. Auvers'deki Kilise

9. Auvers'deki Kilise

Auvers'deki Kilise, Vincent van Gogh'un intihar etmesinden sadece bir ay önce boyanmıştır. Van Gogh bu eserinden 'Kuzey Hatıraları' olarak bahseder. Eserde betimlenen kilise Fransa'da bulunmaktadır. Van Gogh'un büyüleyici sanat eserleri arasında yer almaktadır.

10. Buğday Tarlası ve Kargalar

10. Buğday Tarlası ve Kargalar

Buğday Tarlası ve Kargalar, Vincent van Gogh'un intihar etmeden önce resmettiği eserlerden biridir. Bu onun en büyük eserlerindendir. Eserde buğday tarlası üzerinde uçan kargalarla dolu bulutlu bir gökyüzü tasvir edilmektedir. Tarlanın ortasında bir yol bulunmaktadır. Van Gogh bu eserinin yalnızlığı ve üzüntüyü ifade ettiğini yazmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
2
2
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın